Kako će se odvijati pregovori o Vladi: Brojne oči uprte u Milatovića

Mrdović: Ako Milatović razmišlja dalekosežno, bolje je da posluša šta mu kažu međunarodni partneri i doprinese brzom formiranju vlade Pepić: Treba slušati sugestije sa Zapada, ali nisam za to da se bespogovorno prihvataju... Milatović će ublažiti stavove, ali neće skroz popustiti

50922 pregleda 105 reakcija 59 komentar(a)
Hoće li pomoći Spajiću da sastavi vladu: Milatović na sastanku sa Derekom Šoleom, Foto: Kabinet predsjednika
Hoće li pomoći Spajiću da sastavi vladu: Milatović na sastanku sa Derekom Šoleom, Foto: Kabinet predsjednika

Šef države Jakov Milatović izvjesno će, nakon što se vratio iz SAD-a, ublažiti poruke o formiranju vlade, ali suštinski neće promijeniti stav da bi trebalo da je čini šira koalicija - ocjenjuje građanski aktivista Dževdet Pepić. S druge strane, NVO aktivistkinja Ines Mrdović navodi da je nepoznanica u kom pravcu će ići razgovori o vlasti poslije Milatovićevog povratka, ali ističe da će se uskoro pokazati koji faktori više utiču na njega.

Sagovornici “Vijesti” to su kazali odgovarajući na pitanje kako će se pregovori o vladi odvijati nakon što se predsjednik vratio sa službenog puta iz SAD, gdje su mu tamošnji zvaničnici indirektno poručili da ne prihvataju njegovu ideju da i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) uđe u vlast.

Milatović je učestvovao na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u Njujorku, gdje je imao više zvaničnih susreta.

Visoki zvaničnici Stejt departmenta Derek Šole i Gabrijel Eskobar prenijeli su crnogorskom predsjedniku očekivanja da će nova vlada biti formirana na osnovu “transatlantskih vrijednosti”, a Eskobar je naveo kako su uvjereni da je Milatović razumio ono što su mu prenijeli.

Šef države se protivi planu mandatara i njegovog kolege iz Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića da napravi vladu bez koalicije ZBCG, a s nekadašnjim dugogodišnjim partnerima Demokratske partije socijalista (DPS). Milatović insistira na širokom savezu, čiji bi dio bila i koalicija ZBCG, odnosno doskorašnji Demokratski front (DF). Predsjednik je krajem avgusta kritikovao Spajića zbog načina na koji vodi pregovore, tvrdeći da su u njima izostali jasni principi i struktura buduće vlasti.

Dževdet Pepić kaže da nakon Milatovićevog povratka iz Njujorka ne očekuje ništa spektakularno u pogledu pregovora.

“Milatović će sigurno ublažiti stavove, ali mislim da ih u načelu neće promijeniti. Neće skroz popustiti jer mora da se ponaša kao predsjednik svih građana. On je jedini koji u ovom trenutku ima puni legitimitet... Apsolutno će insistirati na svojim zahtjevima o široj koaliciji, jer je u drugom krugu predsjedničkih izbora imao široku podršku, i hoće da se vrati tome”, naglašava on.

Ines Mrdović kaže da je još teško procijeniti da li će pregovori o vladi ići lakše poslije povratka Milatovića, ali dodaje da će se ubrzo pokazati ko ima veći uticaj na njega - inostrani partneri ili domaći faktor, pod čijim je, navodi, jakim uticajem do sada bio, “a na sopstvenu štetu”.

“Ako razmišlja dalekosežno a ne kratkoročno, svakako je bolje da posluša šta mu kažu ključni međunarodni, odnosno NATO partneri, i doprinese brzom formiranju vlade. U suprotnom, rizikuje da uskoro na neki način postane nepoželjni partner kod njih i da mu glavne destinacije brzo postanu samo pojedine regionalne”, ocjenjuje direktorica NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

Da Milatović posluša savjete stranaca, očekuju i pojedini iz PES-a. Poslanik tog pokreta Miodrag Laković, izjavio je u petak da od šefa države očekuje da pomogne Spajiću da sastavi vladu s onima s kojima je otpočeo razgovore o tome.

“Očekujem da se nakon posjete Americi predsjednik Milatović dodatno angažuje i dodatno mobiliše da sastavimo vladu na principima i s onim partnerima, kako je to mandatar započeo... Očekujem da Milatović učini dodatan napor da ohrabri sve one na koje bi eventualno mogao da utiče, da pruže podršu mandartaru”, podvukao je Laković, aludirajući na poslanice PES-a Radinku Ćinćur i Jevrosimu Pejović, koje su protiv Spajićevog nauma o vladi.

S druge strane, iz koalicije ZBCG poručuju da s nestrpljenjem očekuje obraćanje Milatovića.

“Svi žele da čuju da li će biti glasnik želja drugih zemalja ili čuvar volje i slobode svoga naroda”, rekao je prekjuče jedan od lidera te koalicije, Andrija Mandić.

Mrdović kaže da je Milatović “opstrukcijom u formiranju vlade” - jer je, tvrdi, “jasno da kontroliše dvije poslanice PES-a” - pokušao da ojača svoju ukupnu političku poziciju u zemlji, ali da je povlačio cijeli niz pogrešnih poteza.

“Vidljivo je da su mu mnogo iskusniji ‘domaći politički vukovi’ nanijeli ozbiljnu štetu, a pokušavajući pri tome da sebi donesu koristi...”, napominje ona.

Mrdović dodaje da se u isto vrijeme pokazuje da je avgustovska ponuda PES-a za ulazak ZBCG-a u vladu bila maksimum na koji su pojedini međunarodni partneri mogli da pristanu u tom trenutku, ali je ta šansa od te koalicije izgledno prokockana.

Spajić je ZBCG-u bio ponudio, između ostalog, mjesta potpredsjednika vlade, ministra prosvjete, turizma, sporta i mladih, mjesta potpredsjednika Skupštine iz parlamentarne većine i iz reda žena... ali su oni to odbili.

“U svakom slučaju, zemlji je zbog opšteg institucionalnog rasula i vladavine onih koji nemaju podršku kod građana, što prije potrebna nova vlada, dok je građanima potreban predsjednik koji ne ide ni ulijevo, ni udesno, nego je na braniku njihovih interesa”, konstatuje sagovornica.

Pepić kaže da savjete i sugestije sa Zapada treba poslušati, ali da nije za to da se oni bespogovorno prihvataju.

“Zapad želi da utiče na formiranje vlade. S druge strane, mi pokazujemo slabost jer se svađamo kod kuće, i onda nam je potreban medijator sa strane... Ako nam Beograd, Moskva, Brisel ili Vašington ili bilo koji međunarodni centar moći određuje vladu, onda nešto nije u redu s nama. Ponašamo se kao nezrelo društvo, što smo na kraju i pokazali”, navodi on.

Spajić je mandat za formiranje vlade dobio 10. avgusta, od kad teče rok od 90 dana da je sastavi. Iako je prije mjesec tvrdio da ima većinu za izbor kabineta, podrška je počela da mu se osipa nakon što je odlučio da vlast pravi bez ZBCG. Prije nekoliko dana je izjavio da ima još vremena za konstituisanje vlade, i da PES radi na obezbjeđivanju većine.

Milatović je, takođe prije nekoliko dana, iz Njujorka poručio da je na Spajiću najveća odgovornost da napravi vladu kakvu građani očekuju, i da je to “snažna reformska i proevropska vlada”.

“Svoj dolazak sam iskoristio da dodatno učvrstim odnose Crne Gore i SAD. Imao sam sastanak s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, i dobio uvjerenje da SAD čvrsto vjeruju u demokratske promjene Crne Gore, a s druge strane prenio sam američkoj administraciji našu želju da Crna Gora u narednom periodu postane najbliži partner EU”, rekao je predsjednik.

Novi izbori bili bi vjetar u leđa DPS-u

Ines Mrdović kaže da ako vlada ne bude sastavljena i ako se ode na nove izbore, treba očekivati nekoliko stvari.

Milatović napravio niz pogrešnih poteza: Mrdović
Milatović napravio niz pogrešnih poteza: Mrdovićfoto: Boris Pejović

“... Treba očekivati veću apstinenciju birača, da ključne partije koje sad pregovaraju o formiranju vlade, ali i one koje tvore sadašnju vladu na izvršnom nivou i ‘po dubini’, prođu s lošijim izbornim rezultatima, dok grupaciji oko DPS-a takav razvoj događaja može biti ‘vjetar u leđa", ocjenjuje ona.

Od gotovog napravljena veresija

Komentarišući tok dosadašnjih pregovora o vlasti, Dževdet Pepić navodi da je “od gotovog napravljena veresija”.

Ako nam stranci određuju vladu, nešto nije u redu s nama: Pepić
Ako nam stranci određuju vladu, nešto nije u redu s nama: Pepićfoto: Boris Pejović

“Loptica je u rukama g. Spajića. Najveći problem je mladalačko neznanje - i njegovo i ljudi oko njega, jer je imao mogućnost da napravi široku koaliciju. Zašto tako lako odbacuju mandate... Ako neće 21 mandat DPS-a, a zna se i zbog čega, zašto olako odbacuje 13 mandata bivšeg DF-a, odnosno koalicije ZBCG?... Čini mi se da najveći uticaj na formiranje vlade ima lični interes, jer smo društvo koje državu posmatra kao plijen”, podvlači on.

Petrić: Srbi će biti u novoj vladi

Fokus nove vlade biće na unapređenju standarda, vladavini prava i ubrzanju evropskih integracija, što bi značilo bolji život za sve narode koji žive u Crnoj Gori - saopštio je juče poslanik PES-a Dražen Petrić, dodajući da nije tačno da u novoj izvršnoj vlasti neće biti Srba.

“Građani Crne Gore mogu biti mirni, jer je prošla era Mila Đukanovića. To znači da je politika diskriminacije po raznim osnovama iza nas”, kazao je on.

Petrić je naveo da će fokus nove vlade biti unapređenje standarda, vladavine prava i ubrzanju evropskih integracija.

“To bi značilo bolji život za sve Crnogorce, Srbe, Bošnjake, Albance, Hrvate i ostale narode koji žive u Crnoj Gori”, dodao je.

On tvrdi da je netačno da će nova vlada imati diskriminatorski odnos prema bilo kom narodu.

“Iako su jako agresivne manipulacije da postoji namjera da se Srbi isključe iz nove vlade, to jednostavno nije tačno. U novoj vladi biće Srba, a lično ne bih podržao vladu ukoliko ima antisrpski karakter”, istakao je Petrić.

Nikolić: PES da ne rješava probleme s Mandićem preko naših leđa

Iz DPS-a su juče pozvali PES da “svoje probleme” s jednim od lidera koalicije ZBCG Mandićem ne rješavaju preko njihovih leđa.

Oni su, reagujući na izjavu poslanika PES-a Petrića da “građani Crne Gore mogu biti mirni, jer je prošla era Mila Đukanovića”, naveli da se “svaki put kada Mandić krene da namjerno provocira PES, oglasi neki od članova PES-ove BIA (Bezbjednosno-informativna agencija) frakcije i počne da se nemušto pravda”.

“Ili je u pitanju sistemski pokušaj BIA agenata, stacioniranih u PES-u, da tu partiju prikažu kao amorfnu i bezobličnu masu, bez minimuma ličnog i političkog integriteta, što im, nažalost, polazi za rukom”, naveo je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

On je rekao da taj “mučni čin” ide ispod nivoa dostojanstva stranke koja pretenduje da čini kičmu buduće vlade.

“Dužni smo da javno konstatujemo ono što svi primjećuju, i da poručimo zastrašenom PES-u da svoje probleme sa Mandićem, koji im je omogućio političku afirmaciju, ne rješavaju preko leđa DPS-a”, zaključio je Nikolić.

Bonus video: