DPS: Sveštenstvo SPC da se ne miješa u poslove koji nijesu u njegovoj nadležnosti

"Nakon što je pokušao da kadrira u energetskom sektoru, nastojeći da protivzakonito zadrži Milana Lekića na čelu RU Pljevlja, pa mu to ipak nije uspjelo, episkop SPC, Atanasije, bi sad da mijenja dan ove opštine"

19099 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) "da ne narušava sekularnost Crne Gore miješanjem u poslove koji nijesu u njegovoj nadležnosti".

Iz DPS-a su komentarisali poziv vladike Mileševske eparhije Atanasija odbornicima Skupštine opštine Pljevlja da podrže izmjene Statuta Opštine Pljevlja i proglase 27. oktobar, kada se proslavlja i vjerski praznik Sveta Petka danom opštine.

"Nakon što je pokušao da kadrira u energetskom sektoru, nastojeći da protivzakonito zadrži Milana Lekića na čelu RU Pljevlja, pa mu to ipak nije uspjelo, episkop SPC, Atanasije, bi sad da mijenja dan ove opštine. Pismo u kojem visoki sveštenik SPC traži od odbornika da izglasaju Sv. Petku za Dan opštine Pljevlja, skandalozno je ne samo zato što je nekome palo na pamet da mijenja dan opštine koji se decenijama slavi u čast datuma kada su Pljevlja oslobođena od fašističkog okupatora, već i zato što je nezabilježeno da je neka vjerska zajednica nametala lokalnoj samoupravi, koji dan treba da slave", navodi se u saopštenju DPS-a.

Iz te partije su pozvali sve odbornike u pljevaljskom parlamentu da se drže zakona i Ustava.

"I da imaju u vidu da su Pljevlja opština u kojoj žive ljudi različitih etničkih i vjerskih opredjeljenja. Takođe pozivamo sveštenstvo SPC, da ne narušava sekularnost Crne Gore svojim miješanjem u poslove koji nijesu u njegovoj nadležnosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: