Đeljošaj: Izbore u Tuzima treba održati u novembru

Skupština je krajem aprila usvojila izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kojim je predviđeno da Tuzi budu samostalna opština od 1. septembra 2018. godine
2 komentar(a)
Tuzi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tuzi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.08.2017. 16:01h

Funkcioner Albanske alternative (AA) Nik Đeljošaj smatra da izbori u Gradskoj opštini Tuzi treba da budu održani u novembru, istovremeno sa izborima u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju. On smatra da bi zbog toga lokalni parlament u Tuzima morao skratiti mandat, kako bi se omogućilo održavanje izbora u novembru.

"Osim u opštinima gdje lokalnim skupštinama ističe mandat, smatram da se izbori za novi lokalni parlament moraju organizovati i u Tuzima. Treba napomenuti da je Skupština Glavnog grada usvojila izmjene statuta Glavnog gradadok je Skupština Crne Gore usvojila zakon kojim Tuzi dobijaju status punopravne opštine, što je višegodišnji zahtjev albanskih partija. Zbog toga bi lokalni parlament u Tuzima morao skratiti mandat i time omogući izbore u Tuzima u novembru", kazao je Đeljošaj.

Skupština je krajem aprila usvojila izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kojim je predviđeno da Tuzi budu samostalna opština od 1. septembra 2018. godine. Izbori za Skupštinu GO Tuzi održani su 2014. godine istovremeno sa lokalnim izborima u Podgorici.

Podsjećajući na najave da bi u novembru izbori mogli biti održani i u Ulcinju, Đeljošaj smatra da izbore u tom gradu treba organizovati istovremeno sa glasanjem u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju.

"Albanska alternativa se priprema da učestvuje i na lokalnim izborima u Ulcinju. Principijelno kao za Tuzi, podržavamo da i Ulcinju budu izbori u novembru. To je prilika da u Ulcinju i Tuzima rukovođenje opštinama preuzmu albanske nacionalne partije, kao jedini garant razvoja tih sredina. Svjesni smo da na lokalnom nivou, ne samo u Tuzima i Ulcinju, odluke o razvoju treba donjeti na lokalnom nivou a ne kao do sada trčati za mišljenje u Podgoricu", kazao je on.

Bonus video: