Predsjedništvo PES: Jevrosima Pejović više nije dio Pokreta

Iz ove partije kazali da očekuju da bivša poslanica vrati mandat

57730 pregleda 258 reakcija 255 komentar(a)
Foto: Skupština Glavnog grada
Foto: Skupština Glavnog grada

Predsjedništvo Pokreta Evropa sad konstatovalo je da je poslanica Jevrosima Pejović usljed nepoštovanja zaključaka Izvršnog odbora, odbijanja da poštuje odluku ogromne većine članova Glavnog odbora (GO) i kršenja Statuta partije, odlučila da više ne bude dio Pokreta Evropa sad.

Iz PES-a su kazali da je u toku mjesec dana sa Pejović razgovaralo više funkcionera Pokreta i upoznalo je sa tim "da ima apsolutno pravo na drugačiji stav i mišljenje, ali da nije u skladu sa demokratskim načelima i Statutom insistirati na stavu manjine u odnosu na ubjedljivu većinu opredijeljenih".

"Izuzetno cijenimo odnos ostalih kolega koji, iako su imali drugačiji stav na organima partije, ostaju dosljedni demokratskom načelu da se poštuje volja većine, što je praksa u svim demokratskim političkim organizacijama. Žalimo zbog iznuđenog poteza, ali ćemo kao organizacija ostati istrajni u poštovanju demokratskih pravila, kako bi se stekli uslovi za deblokadu parlamenta i formiranje nove Vlade, sprovođenje reformi i realizaciju programa Evropa sad 2", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, PES će istrajati na odluci Glavnog odbora da formira 44. Vladu sa onima koji su podržali lidera PES-a za mandatara na konsultacijama kod predsjednika države.

"Onima koji su se odlučili za drugačiji izbor, želimo uspješan parlamentarni rad s ostalim kolegama iz opozicije. Takođe, iako Ustav konstatuje da je poslanik/ca vlasnik/ca svog mandata, očekujemo da poslanica Pejović vrati mandat PES-u, iz razloga što je status člana parlamenta stekla zahvaljujući parlamentarnoj listi koju je predvodio Milojko Spajić, čiji je predlog za novu Vladu i parlamentarnu većinu poslanica odbila da podrži", zaključili su iz PES-a.

Bonus video: