Građani da slušaju Monstat, a ne političare

Moguće je ne izjasniti se o pitanjima koja se koriste za politizaciju

15801 pregleda 37 reakcija 18 komentar(a)
Monstat tvrdi da poruke partija ne mogu uticati na popis: detalj iz kampanje uoči prethodnog popisa (arhiva), Foto: Boris Pejovic
Monstat tvrdi da poruke partija ne mogu uticati na popis: detalj iz kampanje uoči prethodnog popisa (arhiva), Foto: Boris Pejovic

Poruke partija o predstojećem popisu stanovništva predstavljaju isključivo njihove političke stavove, koji apsolutno ne mogu i neće uticati na profesionalno i odgovorno sprovođenje popisa. Stoga je popisna kampanja Uprave za statistiku (Monstat) jedina koju građani treba da uzmu u obzir.

To je juče “Vijestima” saopštio Monstat, odgovarajući na pitanja kako gledaju na stranačke poruke u susret popisivanju, misle li da one mogu naštetiti tom procesu, te ima li ta institucija mehanizme kojima se mogu spriječiti političke popisne kampanje.

Dio političkih aktera, prvenstveno koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), već je u toj kampanji, i poručuje da će se popis održati “na veliku žalost bivšeg režima”, da će to biti “prvi slobodan popis u istoriji Crne Gore”, da “strah obuzima DPS (Demokratsku partiju socijalista) i njihove satelite zbog toga što više nema političkog i sistemskog pritiska na Srbe”...

S druge strane, DPS i Socijaldemokrate (SD) vode kampanju protiv održavanja popisa, koji bi trebalo da se desi od 1. do 15. novembra, tvrdeći da za njegovo sprovođenje ne postoje tehnički uslovi i da Vlada nema legitimitet da ga realizuje jer joj je izglasano nepovjerenje. Izvor iz DPS-a prekjuče je rekao “Vijestima” da se razmatra i opcija poziva na bojkot popisa.

Monstat navodi da je cilj te institucije da informiše javnost da građani mogu odabrati da se na popisu ne izjasne o pitanjima koja se koriste u svrhu politizacije popisa - onim koja se tiču nacionalne/etničke pripadnosti, vjere, maternjeg jezika i jezika kojim lice uobičajeno govori.

“Odnosno, u tom slučaju se upisuje odgovor ‘ne želi da se izjasni’, shodno članu 9 Zakona o popisu”, objašnjavaju oni.

Monstat napominje da je tim zakonom (član 13) definisano da oni koordiniraju i sprovode javnu kampanju popisa koja obezbjeđuje potpuno, tačno i pravovremeno obavještavanje stanovništva o značaju i ciljevima tog procesa, načinu i vremenu njegovog sprovođenja, pravima i obavezama lica obuhvaćenih popisom, načinu izvršavanja obaveza u popisu i zaštiti podataka. Oni stoga apeluju na sve aktere da im dozvole da informišu i edukuju javnost o važnosti i značaju popisivanja.

“S tim u vezi, jedino je kampanja Uprave za statistiku, kampanja o popisu koju građani Crne Gore treba da uzmu u obzir. Sve ostale informacije koje dolaze s drugih adresa, mogu da stvore nerazumijevanje kod građana u dijelu cilja i značaja popisa”, saopštio je Monstat.

Iako dio partija poziva na odgađanje popisa, iz Vlade, koja jedina može donijeti takvu odluku, u više navrata su saopštili da to toga neće doći. Oni poručuju da od tog pitanja ne treba praviti “bauka”.

DPS je juče saopštio da je pisao komesaru za ekonomiju Evropske komisije Paolu Gentiloniju i generalnoj direktorki Evropske kancelarije za statistiku (Eurostat) Mariani Kocevoj, i naveo da traži odgađanje popisa i uključivanje međunarodnih partnera u taj proces.

DPS tvrdi da popis ne može biti sproveden na kvalitetan način imajući u vidu aktuelni društveno-politički ambijent, koji “karakterišu urušavanje institucionalnog sistema, visoke političke tenzije i polarizacija društva”. Dodaju da su, u tehničkom smislu, ključni problemi za realizaciju popisa činjenica da nisu utvrđene granice pojedinih opština i političke krize u nekim gradovima.

“Svjesni da u vremenu koje je pred nama moramo osigurati da Crna Gora ne posustane s evropskog puta i istraje u namjerama izgradnje prosperitetnog, građanskog društva, snažno ostajemo posvećeni borbi za demokratske i evropske vrijednosti društva, a u tom duhu vjerujemo da treba da se sprovede i popis”, poručio je DPS.

Bonus video: