Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog bilborda o popisu

Kako piše Index.hr, ministarstvo je uputilo notu zbog korištenja hrvatskih velikana i poznatih ličnosti iz hrvatske, posebno dubrovačke istorije, na plakatima kojima se promoviše srpstvo u Crnoj Gori

23082 pregleda 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je protestnu notu Crnoj Gori zbog postavljanja reklamnih panoa uz puteve u Crnoj Gori, kao dio kampanje Ponosni na svoje srpsko u organizaciji portala IN4S.

Kako piše Index.hr, ministarstvo je uputilo notu zbog korištenja hrvatskih velikana i poznatih ličnosti iz hrvatske, posebno dubrovačke istorije, na plakatima kojima se promoviše srpstvo u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva smatraju da je riječ o apsolutno neprihvatljivom pokušaju "posezanja i pripisivanja srpskoj kulturi kulturne i istorijske baštine Republike Hrvatske i hrvatskog naroda".

Na pomenutim bilbordima se nalaze Ruđer Bošković i Valtazar Bogišić.

"Neprihvatljivost i apsurdnost ovakvog posezanja još je razvidnija u kontekstu činjenice da je prije više od trideset godina s područja Crne Gore izvršeno granatiranje Dubrovnika koji je bio pod opsadom od 1. oktobra 1991. do konca maja 1992. godine, kada su poginuli brojni civili, mnogi su bili zarobljeni u logorima u Crnoj Gori te je provođena pljačka privatnih i javnih dobara", poručili su iz Ministarstva.

"Ministarstvo ovakve akcije, koje su za građane Hrvatske i pripadnike hrvatske manjine u Crnoj Gori duboko uznemirujuće i koje utječu i na bilateralne odnose, najoštrije osuđuje te izražava uvjerenje da će Vlada Crne Gore učiniti maksimalne napore kako bi sporni plakati bili uklonjeni te u budućnosti spriječiti svaki pokušaj ovakve i slične zlouporabe medijskog i javnog prostora", zaključili su.

Bonus video: