Živković: Popis odložiti za najmanje šest mjeseci, ukoliko se ne ispune uslovi bojkotovaćemo ga

Prema riječima Živkovića, DPS smatra da nijesu ispunjeni osnovni preduslovi za uspješno organizovanje i sprovođenje popisa stanovništva

40683 pregleda 264 reakcija 228 komentar(a)
Živković, Foto: DPS
Živković, Foto: DPS

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je na današnjoj pres konferenciji da ta partija traže odlaganje popisa za period od najmanje šest mjeseci, kako bi se stekli svi pravno-formalni uslovi za održavanje tog procesa.

Prema riječima Živkovića, DPS smatra da nijesu ispunjeni osnovni preduslovi za uspješno organizovanje i sprovođenje popisa stanovništva.

On je naveo niz uslova, za koje je rekao da ukoliko ne budu ispunjeni, DPS će proglasiti bojkot popisa.

Živković je istakao da je ta stranka uputila dopis Evropskoj kancelariji za statistiku (EUROSTAT), ali da nije dobila odgovor, te da im iz Monstata nisu kazali zašto EUROSTAT nije odgovorio.

Jedan od uslova je, kako je on kazao, donošenje jasnog stava, uvođenje internog i ekstornog monitoringa, te eksterna kontrola EUROSTAT-a.

On je tražio da se predstavnicima opozicije omogući učešće u izboru popisivača.

Živković je rekao da je potrebno pristupiti kreiranju softverskog rješenja koje omogućava digitalni unos podataka na licu mjesta, kao i njihovu centralizaciju koja se vrši direktnim unosom od popisivača, prilikom razgovora sa građanima.

On je ponovio da ukoliko se uslovi danas postavljeni ne ispune, da je ta partija spremna da proglasi bojkot izbora.

"U slučaju da se ne donese odluka o odlaganju , ... Predsjedništvo DPS će Glavnom odboru predložiti bojkot popisa", poručio je Živković.

Živković je rekao da DPS očekuje jasan stav Ministarstva finansija, Uprave za statistiku i svih drugih nadležnih institucija, koje učestvuju u realizaciji popisa stanovništva, povodom navedenih uslova.

On je rekao da opozicione partije očekuju poziv Ministarstva finansija i direktora Uprave za statistiku za definisanje termina zajedničkog sastanka, na kojem bi se razgovaralo o participaciji opozicionih partija i civilnog sektora, u definisanju internog monitoringa i odlaganju procesa popisa stanovništva, kao i o definisanju zajedničkih napora u cilju obezbjeđenja svih logističkih preduslova.

Odgovarajući na pitanje kako je prošao današnji sastanaka sa amabsadorima zemalja Kvinte, Živković je rekao da formiranje nove vlasti, u obliku u kojem je predložena, nije prihvatljiv međunarodnoj zajednici.

On je kazao da DPS nije protiv održavanja popisa, već da nisu stečeni adekvatni uslovi za održavanje tog procesa.

Upozorio je da ukoliko mandatar Milojko Spajić ne formira novu vladu do 9. novembra da će predsjednik države Jakov Milatović biti primoran da raspiše nove izbore, koji bi se poklopili sa održavanjem popisa, te je istakao da popis ne treba obavljati u periodu političke nestabilnosti.

Živković je rekao da traže ponovno štampanje popisnih listića uz prisustvo jasnog internog i eksternog monitoringa, s obzirom da je javnost informisana da je oštampano oko dva miliona popisnih listića, dok je MONSTAT definisao broj od 617 hiljada osoba koja se obuhvataju popisom.

Živković je više puta ponovio da su predsjednici opština na čelu Izbornih komisija, čime je ugrožena regularnost.

On je kazao da su na prethodna dva popisa koji su održani 2003. i 2011., kada je DPS bio na vlasti, da je ta partija imala inkluzivne dijaloge sa tadašnjom opozicijom i da je obezbijedila njeno učešće u održavanju popisa.

Naveo je da je metodologija sprovođenja popisa tada bila dostupna mjesecima unaprijed, a da je sada nema.

Prema riječima Živkovića, neophodno je pristupiti realizaciji preduslova za obuku popisivača, što u ovom trenutku, kako je ocijenio, nije izvodljivo niti se obuci pristupilo, usljed činjenice da metodologija za sprovođenje popisa i uputstvo za popisivače, još uvijek nijesu objelodanjeni.

Poručio je da ako bude institirano da se popis održi, podaci na njemu skupljeni neće biti relevanati i da neće biti prihvaćeni od većine u Crnoj Gori.

Rekao je da protesti jesu opcija koje bi ta partija mogla iskoristiti i da, ukoliko ih bude organizovala, javno će se legitimisati kada počnu da sa takvim aktivnostim.

On je dodao da je obavezna izrada marketing plana kampanje za popis stanovništva, s obzirom da je Uprava za statistiku shodno Zakonu i statističkim standardima, dužna edukovati građane o pravima i načinu realizacije popisa.

Živković je pozvao Vladine institucije i nadležna ministarstva da hitno da pristupe zaštiti građana od političkog uticaja u javnosti, od različitih organizacija, na njihovo opredjeljenje tokom sprovođenja samog popisa stanovništva, čime bi se zaštitila objektivnost pružanja informacija tokom popisa i obezbijedila validnost popisnih rezultata.

On je kazao da treba uputiti zahtjev Agenciji za zaštitu ličnih podataka, za aktivno uključivanje u cjelokupni proces, a u cilju obezbjeđivanja tajnosti podataka građana koji su predmet popisa.

DPS, kako je dodao Živković, smatra da je neophodno zatražiti ocjenu Ustavnosti Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, i izvršiti njegovo usklađivanje sa drugim pravim aktima Crne Gore, istog ranga, kao i sa međunarodnim standardima i propisima koji tangiraju predstojeći Popis stanovništva.

Prema riječima Živkovića, neophodno je i ispunjavanje preporuka Evropske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu, koja je u svom dokumentu 2020. godine definisala jasne stavke, u cilju organizovanja transparentnog i otvorenog procesa popisa stanovništva za svaku zemlju.

„Naročito je neophodno imati u obzir preporuku broj 77, koja navodi da popis treba izbjegavati u izbornim godinama, kao i u periodu političke nestabilnosti“, kazao je Živković.

On je naveo da član 37 Zakona o popisu stanovništva jasno definiše da je sve podzakonske akte neophodno donijeti u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona.

„Zakon je usvojen prije gotovo godinu dana, a podzakonska akta još uvijek nijesu donijeta ili sa njima javnost nije upoznata“, rekao je Živković.

Bonus video: