SAD i dalje neće Mandića i Kneževića

Oni koji odbijaju da osude rusku agresiju, da podrže sankcije Rusiji, da poštuju suverenitet Kosova, drastično će omesti napore u ostvarenju evropskih aspiracija Crne Gore, poručila ambasadorka SAD-a Rajnke. Nivo saradnje s bilo kojom vladom određen stepenom u kom ona dijeli naše vrijednosti, kažu iz Britanske ambasade

52370 pregleda 908 reakcija 204 komentar(a)
Najizgledniji kandidat za šefa Skupštine: Mandić, Foto: BORIS PEJOVIC
Najizgledniji kandidat za šefa Skupštine: Mandić, Foto: BORIS PEJOVIC

Sjedinjene Američke Države (SAD) veoma su zabrinute zbog izvještaja da bi novu vladajuću koaliciju u Crnoj Gori mogle da čine stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima.

To je sinoć Vijestima kazala ambasadorka SAD-u u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, odgovarajući na pitanja kako gledaju na moguće formiranje manjinske vlade koju bi iz parlamenta, bez učešća u njoj, podržavala koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), te da li bi sarađivali s takvom vlašću.

“Realnost je takva da će učešće u vlasti grupa ili lidera koji odbijaju da osude rusku agresiju, odbijaju da se zalažu za prava Ukrajine, odbijaju da podrže sankcije EU protiv Rusije, odbijaju da štite prava manjina i odbijaju da poštuju suverenitet susjednih zemalja poput Kosova, drastično omesti napore Crne Gore u ostvarenju njenih evropskih aspiracija”, istakla je Rajzing Rajnke.

Ona je navela da se stav SAD-a o formiranju vlade nije promijenio.

“Podržavamo brzo formiranje vlade koja je privržena evroatlantskim vrijednostima, predstavlja multikulturnu Crnu Goru, pouzdani je NATO saveznik, snažno podržava Ukrajinu i nastavlja aktivno da radi na integraciji u Evropsku uniju (EU), poručila je ambasadorka.

U posljednjih nekoliko sedmica, u političkim i medijskim krugovima spekulisalo se da bi uskoro u Crnu Goru trebalo da dođe zvaničnik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar. Međutim, u posljednjih nekoliko dana spekulacije su bile da on ipak neće doći. Vijesti nisu mogle da provjere te spekulacije.

Britanska ambasada u Podgorici ima nešto blaži stav prema najavama da će vlada biti napravljena uz glasove ZBCG. Oni su Vijestima indirektno saopštili da će Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) sarađivati s novom vladom u mjeri u kojoj ona bude dijelila vrijednosti i interese te zemlje.

To proizilazi iz njihovog odgovora na ista pitanja koja su postavljena ambasadorki SAD-a.

“Uvijek smo bilii jasni u stavu da UK poštuje demokratski proces. Mi radimo s državama, ne s vladama. Naši diplomatski odnosi se nastavljaju bez obzira na to ko je u vladi. Međutim, opseg naše saradnje s bilo kojom vladom je očigledno određen stepenom u kom ona dijeli naše vrijednosti i interese”, piše u odgovoru ambasade.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Koalicija ZBCG trebalo bi, prema posljednjim informacijama, da iz Skupštine podrži kabinet Pokreta Evropa sad (PES), Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP) i dvije koalicije albanskih stranaka - Albanskog foruma i Albanske alijanse. Zauzvrat bi trebalo da dobije funkciju šefa parlamenta, koja će joj, između ostalog, omogućiti članstvo u Savjetu za odbranu i bezbjednost i time pristup podacima NATO-a. Ta koalicija se protivila članstvu države u tom vojnom savezu, kao i sankcijama EU Rusiji, koje je uvela i Crna Gora.

Učešću ZBCG u vlasti međunarodni partneri su se i do sada protivili, prvenstveno SAD, ističući u više navrata da im ta koalicija nije saveznik, te da se “raduju saradnji s vladom čiji članovi podržavaju pristupanje Crne Gore EU, jedinstvenu podršku NATO-a Ukrajini, građansku prirodu države...”.

Da se stav saveznika nije promijenio, bez obzira što je plan da koalicija ZBCG, koju čine partije doskorašnjeg Demokratskog fronta (DF), ne bude u izvršnoj vlasti, govori i jučerašnje saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS) o dan ranije održanom sastanku opozicionih prvaka s diplomatama država Kvitne (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija) i predstavnicima Delegacije EU. Iz DPS-a kažu da su diplomate na sastanku ponovile “nepromijenjen stav da očekuju formiranje vlade koja je na liniji evropskih i evroatlantskih vrijednosti, i koja može predstavljati pouzdanog partnera zemaljama Kvinte i EU”.

ZBCG bi, osim funkcije prvog čovjeka parlamenta koja bi mogla da pripadne Andriji Mandiću, trebalo da dobije 20 odsto od ukupnog broja političkih imenovanja u upravnim odborima kompanija u državnom vlasništvu, kao i oko 12 odsto od ukupnog broja ambasadora iz političke kvote.

Vijesti su juče objavile da su Mandić i njegov kolega iz ZBCG Milan Knežević obećali mandataru za sastav vlade Milojku Spajiću da će potpisati principe njegovog PES-a o tome da će, kao potencijalni konstituenti vlasti, u potpunosti slijediti spoljnu politiku države.

Knežević je sinoć u emisiji “Načisto” na TV Vijesti rekao da im je Spajićeva ponuda načelno prihvatljiva, ali da je potrebno da se preciziraju detalji koalicionog sporazuma. Tvrdi da od mandatara nisu čuli ništa u vezi “bezbjednosne uloge” ZBCG u vlasti.

“... Jasno smo se odredili prema članstvu Crne Gore u NATO-u. Ja sam prije tri godine rekao da nećemo preispitivati članstvo u NATO-u. Bio sam član Odbora za bezbjednost i odbranu... i nijedna tajna partnerskih službi nije ugrožena”, istakao je.

Knežević kaže da je koalicija ZBCG imala “dobar odnos i dobru komunikaciju s američkom administracijom”, i da je nedavno zasjedanje Generalne skupštine UN-a (u Njujorku) “dalo neke rezultate”.

“...U smislu da su postojali interni razgovori s visokim predstavnicima američke administracije, koji su veoma kvalitetno sagledali situaciju u Crnoj Gori i saopštili da nemaju nikakav problem da ZBCG bude dio buduće vlade - ne čak ni u manjinskom, nego u suštinskom smislu, kao ravnopravan partner u vladi”, rekao je on.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, dio koalicionog sporazuma koji mogući saveznici namjeravaju da potpišu trebalo bi da bude i rekonstrukcija vlade, odnosno ulazak ZBCG u nju do početka 2025. godine. Međutim, još nije definitivno poznato kako će izgledati kostur izvršne vlasti i ko će dobiti koje pozicije u njoj. Plan je, saznaju Vijesti, da ona ima 18 ministarstava i četiri potpredsjednička mjesta.

Osim paketa za ZBCG, zasad je poznata još samo Spajićeva ponuda Demokratama, koju je ta stranka prihvatila prije nekoliko dana, a koja uključuje mjesto zamjenika premijera, potpredsjedničku funkciju u vladi, četiri ministarstva, kao i poziciju potpredsjednika parlamenta iz reda žena.

PES-u bi, kako je juče objavila TV Vijesti, osim pozicije premijera trebalo da pripadnu funkcija potpredsjednika vlade - koja bi mogla da bude ustupljena Savezu građana CIVIS, ministarstva ekonomije, finansija, rada i socijalnog staranja, pravde, spoljnih poslova, zdravlja, te prosvjete.

SNP bi takođe mogao da pokriva potpredsjedničku funkciju, ali i resore poljoprivrede, a nije isključena mogućnost da dobiju i ministarstvo sporta i mladih.

Albanskom forumu trebalo bi, prema saznanjima TV Vijesti, da pripadne potpredsjednička pozicija i resor javne uprave, dok bi Albanska alijansa dobila ministarstvo ljudskih i manjinskih prava.

Spajić računa da će za izbor vlade imati podršku 48 poslanika. Očekuje da ga podrže 23 poslanika sa liste PES-a, 13 poslanika koalicije ZBCG, sedam Demokrata, po dva SNP-a i Albanskog foruma, te jedan predstavnik Albanske alijanse. On mogućim saveznicima nije mogao da garantuje podršku isključene poslanice Jevrosime Pejović.

Lider PES-a je mandat za sastav vlade dobio 10. avgusta, a rok da završi taj posao ističe mu 8. novembra.

Delegacija EU: Očekujemo da nastavite usaglašenost s našom spoljnom i bezbjednosnom politikom

Crnoj Gori je potrebna proevropska, stabilna, funkcionalna i sposobna vlada koja će zadržati strateški put zemlje ka EU i sprovesti reforme iz EU agende kako bi napredovala ka pristupanju. Očekujemo da će Crna Gora nastaviti da bude stoprocentno usaglašena s vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, demonstrirajući posvećenost zemlje strateškom pravcu EU.

Vijestima su to kazali iz Delegacije EU u Podgorici, odgovarajući na pitanja o mogućnosti formiranja manjinske vlade koju bi podržala koalicija ZBCG.

Iz Delegacije EU navode da članstvo u EU ostaje težnja ogromne većine crnogorskih građana, i da je presudno da sve političke snage rade odgovorno na afirmisanju konsenzusa i napretka u tom pogledu, budući da je, kako kažu, dragocjeno vrijeme već izgubljeno.

"Evropska komisija želi da vidi uspostavljanje stabilne i reformske većine u Skupštini. Ta ista većina mora takođe biti sklona izgranji saveza sa opozicijom i postizanju konsenzusa o ključnim EU reformama", poručuju iz Delegacije EU.

Laković: Ako Mandić ne bude odgovoran, imamo represivne mehanizme

Poslanik PES-a i bivši policijski funkcioner Miodrag Laković, kazao je u emisiji “Načisto” da od ZBCG očekuje “konstruktivan odnos” ako predstavnik te koalicije dođe na čelo Skupštine.

On je rekao da se tajni podaci moraju zaštititi, a da funkcionisanje bezbjednosnih tijela mora biti efikasno. To, prema njegovim riječima, znači da mora postojati “povećana odgovornost na svim nivoima”.

“G Mandić je odgovoran čovjek - ako potpiše principe i preuzme odgovornost za vođenje Skupštine i učešće u Savjetu, očekujemo da će biti konstruktivan. Ako ne, hipotetički kažem, postoje određeni kontrolno-represivni mehanizmi. U prvom redu politička odgovrnost, krivična odgovornost... Ako se desi da se nekom radnjom zaustavlja naš put prema EU i članstvo u NATO-u, to ne možemo prihvatiti. U toj hipotetičkoj varijanti pokrenuli bismo pitanje odgovornosti. Znamo da bi pokretanje pitanja odgovornosti predsjednika Skupštine vjerovatno impliciralo pad vlade...”, naglasio je.

Bonus video: