Predsjedništvo DPS: Ispuniti uslove o odlaganju popisa ili ćemo predložiti da se usvoji odluka o bojkotu procesa

"Predsjedništvo DPS iznijelo je 17 uslova koje je neophodno ispuniti da bi predstojeći proces mogao biti održan"

5393 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS
Ažurirano: 13.10.2023. 16:54h

Demokratska partija socijalista (DPS) Crne Gore ostaje istrajna u svojoj namjeri da, do ispunjavanja svih logističko-tehničkih pretpostavki i formalno-pravnih preduslova, popis stanovništva, domaćinstava i stanova niti može niti treba biti održan.

Iz DPS-a su naveli da su v.d. predsjednika partije Danijel Živković, i generalni sekretar, Aleksandar Bogdanović, imali susrete i održali sastanke sa predstavnicima vijeća Bošnjačke, Albanske i Hrvatske nacionalne zajednice, Romskog i Muslimanskog savjeta, te da je zajednički konstatovano da je popis nužno odložiti.

"U skladu sa tim, a na osnovu aktuelnog društveno-političkog ambijenta, u kojem imamo vladu u tehničkom mandatu institucije koje ne rade u punom kapacitetu, Predsjedništvo DPS iznijelo je 17 uslova koje je neophodno ispuniti da bi predstojeći proces mogao biti održan. Ovom prilikom još jednom ponavljamo da nećemo pristati da ni pod jednom tačkom od svih 17 iznijetih, odustanemo i odstupimo. Ostajemo istrajni da nam nadležne državne institucije do ponedjeljka 16.10.2023. godine daju odgovor, u protivom Glavnom odboru partije biće predloženo da usvoji odluku o pozivanju građana Crne Gore na bojkot predstojećeg popisa stanovništva", zaključuje se u saopštenju Predsjedništva DPS-a.

Nikolić: Popis odložiti za vrijeme u kojem će se obezbijediti demokratičnost koja je neophodna kako bi rezultati bili relevantni

Uspješno sprovođenje popisa stanovništva u ovakvim društveno-političkim prilikama, s kojima se suočava Crna Gora, koje uključuju potpunu nefunkcionalnost institucija, ako uzmemo u obzir činjenicu da državom upravlja davno pala vlada na čelu sa davno smijenjenim premijerom, te činjenicu da Skupština od jula mjeseca ne radi usljed toga što za sve ove mjesece nije izabran šef parlamenta, pa i to da se, usljed mučnih i mučeničkih pregovora, ne zna kad će i hoće li nova Vlada uopšte biti formirana, je nemoguće, što dalje znači da isti mora biti odložen za vrijeme u kojem će se moći obezbijediti sva demokratičnost i objektivnost koja je neophodna kako bi rezultati istog bili relevantni.

To je saopštio portparol DPS-a Miloš Nikolić.

"Jasno je da se u Crnoj Gori koju predvode ovi i ovakvi vlastodršci, koji su nebrojno puta do sada pokazali i dokazali da je država Crna Gora i njeni najbolji interesi na posljednjem mjestu na njihovoj agendi, zapravo njihova agenda i ne prepoznaje zaštitu države u čije ime i za čiji račun bi trebalo da rade i zaštite njene državne interese, naprotiv, na njihovoj agendi je izdaja i prodaja svega što je crnogorsko kroz ponizno i ponižavajuće služenje nekim drugim centrima moći, koji su posebno zainteresovani da nacionalno i vjerski prebroje građanke i građane Crne Gore, valjda ne bi li pokušali da dosanjanju više puta srušene im snove o Crnoj Gori kao dijelu nekih njihovih “svetova”, kazao je Nikolić.

On je rekao da upravo iz tih i takvih razloga i kategorički insistiraju na održavanju popisa, bez obzira na sve tehničke i sve druge manjkavosti na koje se znalački i u kontinuitetu ukazuje, u ovim i ovakvim uslovima u kojem je prisutno potpuno odsustvo svake kontrole ovog procesa ne bi li u okvirima takve društvene klime ti jurišnici, po odličja za izdajništvo, predstavili rezultate koji ne mogu biti relevantni ukoliko se do istih bude došlo u okolnostima koje ostavljaju veliki prostor za fingiranje podataka, a u krajnjem i veliki broj zloupotreba koje mogu biti pogubne za građanski karakter Crne Gore, i time zaokružili svoj obračun sa Crnom Gorom u ime nekih drugih kojima već 17 godina smeta to što Crna Gora nije zemlja naroda, već svih građanki i građana koji žive u njoj.

"U krajnjem, nedvosmisleno i jasno poručujemo da, ukoliko se nastavi sa ovim bezobrazlukom i javašlukom, sa ovim podmuklim i podlim namjerama, ukoliko ne ispoštuje 17 precizno postavljenih uslova, bićemo prinuđeni da državu i njen Ustavom određen karakter branimo svim sredstvima koja mogu doprinijeti obesmišljavanju ovog procesa", zaključio je Nikolić.

Bonus video: