Nacrt sporazuma o vlasti: Sankcije Rusiji, zaduženje, rekonstrukcija

U draftu dokumenta piše da će spoljnopolitička orijentacija biti utemeljena na članstvu u NATO-u, posvećenosti EU, saradnji sa svim susjedima

45593 pregleda 178 reakcija 111 komentar(a)
Lider PES-a preuzeo odgovornost: Spajić i Bečić, Foto: Luka Zekovic
Lider PES-a preuzeo odgovornost: Spajić i Bečić, Foto: Luka Zekovic

Koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) moraće da se obaveže na podršku potpunoj usklađenosti sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije (EU), što podrazumijeva nastavak podrške sankcijama Rusiji, uz poštovanje svih međunarodno preuzetih obaveza i ugovora.

To će biti uslov za njihovo učešće u budućoj vlasti.

To proizilazi iz nacrta sporazuma o formiranju vlade, u koji su Vijesti imale uvid.

EU je od invazije Rusije na Ukrajinu uvela nekoliko paketa sankcija, koje je Crna Gora podržala. Odluku o tome donosi Vlada, a ne parlament, kojim bi, prema sporazumu, trebalo da predsjedava neko iz ZBCG. Ta koalicija protivila se sankcijama EU Rusiji, članstvu države u NATO-u, priznanju nezavisnosti Kosova...

U dokumentu piše da će buduća izvršna vlast biti fokusirana “na jasan programski kurs”, i da će njena spoljnopolitička orijentacija biti utemeljena “na aktivnom i kredibilnom” članstvu Crne Gore u NATO-u, punoj posvećenosti EU integracijama, ubrzanom procesu pristupanju države EU...

“... Daljem razvijanju prijateljske saradnje sa svim susjednim državama priznatim od strane Crne Gore, te jačanju uloge naše države u multilateralnim inicijativama i organizacijama”, stoji u nacrtu.

U njemu je navedeno da je to jedan od principa rada koji će osigurati “uspješnost 44. vlade”.

U dokumentu piše da Ustav jasno propisuje vrijednosti o čijem poštovanju će se potencijalni konstituenti vlasti obavezati. Rečeno je i da će oni sprovoditi standarde u okviru procesa EU integracija.

“Jasno smo definisali i uskladili stavove oko vanjske i bezbjednosne politike s EU i NATO”, stoji u dokumentu.

Prema posljednjim informacijama, ZBCG bi trebalo da iz Skupštine, bez učešća u vladi, podrži kabinet Pokreta Evropa sad (PES) i partija koje su bile na njegovoj izbornoj listi, Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP) i dvije koalicije albanskih stranaka - Albanskog foruma i Albanske alijanse.

Iako u draftu nije precizirano koliko bi vlada trebalo da ima članova, u aneksu je navedeno da se njen predsjednik obavezuje da, u slučaju ako se ne prekrši sporazum o vladi i parlamentarnoj većini, predloži rekonstrukciju u kojoj bi učestovali konstituenti ZBCG, Nova srpska demokratija (NSD) Andrije Mandića i Demokratska narodna partija (DNP) Milana Kneževića. One bi trebalo da predlože potpredsjednika vlade za infrastrukturu s resorom saobraćaja, ministre prosvjete, turizma, te prostornog planiranja i urbanizma. Te resore bi do tada trebalo da pokrivaju PES (tri) i Demokrate (jedan).

Izvor iz jednog od potencijalnih konstituenta vlade tvrdi da je rekonstukcija predviđena za početak 2025. godine, dok iz NSD navode da je plan da ona bude početkom 2024. U sporazumu je mjesto za datum rekonstrukcije ostavljeno nepopunjeno.

U dokumentu se među principima koji bi trebalo da osiguraju uspješnost buduće vlasti navode podrška implementaciji najavljenog programa Evropa sad 2.0 “uvijek s fokusom na očuvanje stabilnosti naših javnih finansija”, zaduženje “s obzirom na to da u naredne četiri godine dospijeva na naplatu iznos veći od 2,0 mlijardi otplate dugova koji se odnose na period prije 2020. godine”, izbori u pravosuđu, pridržavanje zakonskih propisa i “najboljih praksi” prilikom imenovanja političkih funkcija (ministri, državni sekretari, 30 odsto ambasadora, do 50 odsto članova upravnih odbora i dr)...

Nacrt sporazuma poslat je partijama, koje je trebalo da se do sinoć izjasne o njemu i pošalju eventualne primjedbe. Nakon što dokument bude usaglašen, stranke će se odrediti o njemu na partijskim organima, nakon čega bi svi trebalo da ga potpišu i da se pristupi izboru vlade. U dokumentu piše da se sporazum zaključuje na period od četiri godine.

Vijesti su juče objavile da bi, prema draftu, PES-u u novoj vlasti trebalo da pripadnu funkcija predsjednika vlade, deset ministarstva, te pozicija potpredsjednika Skupštine.

Demokrate bi trebalo da dobiju mjesto zamjenika predsjednika vlade, potpredsjednika, četiri ministarstva, kao i funkciju potpredsjednika parlamenta.

SNP bi trebalo da pokriva dva ministarska mjesta, Albanska alijansa jedno, za Albanski forum predviđena je pozicija potpredsjednika s resorom i još jedno ministarstvo, dok bi predstavnik Saveza građana CIVIS trebalo da bude na mjestu potpredsjednika vlade. Za NSD je određena pozicija šefa parlamenta.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, PES trenutno ne namjerava da odustane od formiranja manjinske vlade uz parlamentarnu podršku ZBCG, iako Sjedinjene Američke Države (SAD) i ostali međunarodni partneri imaju rezerve prema tome.

Iz PES-a Vijestima nisu zvanično odgovorili na pitanje ostaju li u manjinskom aranžmanu sa ZBCG, nakon preksinoćnje poruke ambasadorke SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, da su veoma zabrinuti da bi vladajuću koaliciju mogle da čine “stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima”.

Izvor blizak najužem rukovodstvu PES-a rekao je da mandatar za sastav vlade i lider PES-a Milojko Spajić preuzeo odgovornost za to ko će mu biti partneri.

“On uživa veliku podršku Zapada, i napraviće proevropsku vladu. Teško je da će sklopljeni dogovor o vlasti biti promijenjen, jer nikom od budućih konstituenata to nije u interesu”, naveo je sagovornik.

Vijesti su pitanja u vezi podrške manjinskoj vladi sa ZBCG uputile i ostalim mogućim konstituentima, ali su na njih odgovorili jedino iz Saveza građana CIVIS. Njihov funkcioner Zoran Miljanić, rekao je da uvažavaju stavove međunarodne zajednice, posebno SAD-a “kao najvažnijeg spoljnopolitičkog partnera Crne Gore”.

“Svi stavovi međunarodne zajednice se moraju uvažiti”, poručio je.

Funkcioner Albanskog foruma Nik Đeljošaj, rekao je da su PES i Demokrate adrese koje će preuzeti odgovornost za komunikaciju s međunarodnim partnerima.

“Možemo biti dio vlade ako i samo ako ta vlada osuđuje rusku agresiju i zalaže se za prava Ukrajine, podržava sankcije EU protiv Rusije, koja štiti prava manjina i poštuje suverenitet susjednih zemalja koje je priznala država Crna Gora”, napisao je on juče na Fejsbuku, koristeći gotovo iste formulacije kao preksinoć ambasadorka SAD-a.

Čarapić: Mandić može biti kvalitetan šef Skupštine

Član Predsjedništva PES-a Vasilije Čarapić izjavio je juče da vjeruje da Andrija Mandić može “vrlo kvalitetno” obavljati dužnost šefa Skupštine.

Mandić trenutno važi za najizglednijeg kandidata za tu funkciju.

“Vjerujem da ima tih kapaciteta i... da može obavljati tu jaku državničku funkciju vrlo, vrlo kvalitetno i za dobrobit svih građana", rekao je Čarapić za Adria TV.

Bonus video: