Demokrate: Razrješenje Ćalović Marković još jedan vulgaran čin vlasti

"Vanja Ćalović Marković je istinski simbol borbe protiv korupcije i naravno da, kao takva, krši Zakon o sprečavanju korupcije, koji se, u interpretaciji poslanika DPS-a koji su njenu smjenu izglasali očito sastoji od jednog jedinog člana koji glasi: Sve mi diraj, korupciju ne"
4 komentar(a)
Demokrate, logo, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate, logo, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 06.07.2018. 13:46h

Razrješenje Vanje Ćalović Marković sa mjesta članice Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije je samo još jedan vulgaran čin vlasti u Crnoj Gori koja na ovom primjeru pokazuje odnos netrpeljivosti prema svakom glasu koji je spreman da se bori protiv svih njenih nezakonitih postupanja, saopštile su u reagovanju Demokrate.

"Vanja Ćalović Marković je istinski simbol borbe protiv korupcije i naravno da, kao takva, krši Zakon o sprečavanju korupcije, koji se, u interpretaciji poslanika DPS-a koji su njenu smjenu izglasali očito sastoji od jednog jedinog člana koji glasi: 'Sve mi diraj, korupciju ne'", ističu Demokrate.

Oni smatraju da poruka da se ne smije dirati u "najuzvišenija dostignuća DPS, korupciju, nepotizam, nepravdu, pljačku državne imovine", nije namijenjena samo Vanji Ćalović Marković već je ona kao personifikacija borbe protiv svih vrsta nedostojnosti, izabrana da se preko njenog slučaja pošalje poruka svim građanima u Crnoj Gori "kako se mogu provesti ako se drznu da postave bilo koje pitanje o načinu poslovanja i djelovanja vladajuće elite".

Demokrate navode da je bilo "otužno gledati" poslanike vladajuće koalicije koji su u Parlamentu izglasavali smjenu Ćalović Marković.

"Teško se bilo oteti utisku da je riječ o marionetama nabijeđenim da njihovi postupci nimalo ne zavise od ruke koja drži konce, već isključivo od njihove sopstvene volje. A valjda je svima u Crnoj Gori jasno da se odluka da se najveća borkinja protiv korupcije sa mjesta članice Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije mogla smijeniti samo bez razmišljanja, kako je, uostalom, i smijenjena", navodi se u saopštenju Demokrata.

Ističu da smjenom Ćalović Marković tijelo u kome je bila članica ostaje u potpunosti nefunkcionalno, ali dodaju da su uvjereni da cio događaj ima i svoju svjetliju stranu.

"Naime, ako je vladajuća koaliciji i pomislila da će smjenjivanjem Vanje Ćalović Marković zaustaviti kritike na račun rada ove Agencije, malo su se prevarili. Ako su to željeli, nije bilo dovoljno da Vanju Ćalović Marković samo smijene sa mjesta člana Savjeta, trebalo je da i Vanju Ćalović Marković i sve nas koji smo spremni da se borimo protiv njihovih nečasnih radnji prognaju iz Crne Gore. A uvjeravamo ih da u tome, ma koliko da se trude, neće uspjeti", poručuju Demokrate.

Dodaju da će ne samo MANS na čijem je čelu Ćalović Marković, već i opozicioni politički subjekti nastavljaju borbu da se "već jednom okonča ovo nepodnošljivo stanje koje traje već decenijama i dodaju da je dosta bilo toga da svako može biti izložen progonu samo li se usudi da pokaže prstom na nepravdu.

"Demokratska Crna Gora će nastaviti borbu realizacijom Plana izbornih i drugih reformi, kojim su, pored ostalog, predviđene i promjene u načinu funkcionisanja Savjeta ASK-a", zaključuje se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Bonus video: