Knežević opoziciji: Uđite u komisije i kontrolišite popis

Ne vidim smisao "izolacionističkih poteza" bojkotaša, kaže Knežević

37604 pregleda 296 reakcija 144 komentar(a)
“Opozicija ne želi da se uključi u komisije”: Knežević, Foto: Boris Pejović
“Opozicija ne želi da se uključi u komisije”: Knežević, Foto: Boris Pejović

Demokratska narodna partija (DNP) nema nikakav problem da opozicija bude uključena u kontrolu predstojećeg popisa stanovništva.

To je juče “Vijestima” rekao šef DNP-a i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Milan Knežević, poručujući da poziva opozicione predstavnike da uđu u popisne komisije.

“Naravno da treba (omogućiti opoziciji učešče u popisnim komisija), i, koliko shvatam, upućen im je poziv da se uključe, ali moj utisak je da to ne žele. Svi politički subjekti su znali kad će se održati popis, i previše je simptomatično što su se neki tek sad ‘sjetili’ da je popis 1. novembra. Svako preuzima odgovornost za odluke koje donosi, ali što se tiče DNP-a - nemamo nikakav problem da predstavnici opozicije u punom kapacitetu budu uključeni u kontrolu ovog procesa, i pozivamo ih da iskoriste tu mogućnost”, naveo je on.

Demokratska partija socijalista (DPS) i nekoliko njenih sadašnjih i bivših partnera odlučili su ove sedmice da pozovu građane na bojkot popisa, jer tvrde da za njegovo održavanje ne postoje uslovi zbog, kako ističu, nestabilne političke situacije u državi. Oni zahtijevaju da se popisivanje odgodi do stabilizacije prilika. Na odgađanje poziva i pet nacionalnih vijeća manjinskih naroda, iako su neka od njih uveliko u popisnoj kampanji.

Uprkos tome što stranke traže kontrolu, Upravi za statistiku (Monstat) do prekjuče nije bio stigao nijedan zvanični zahtjev neke partije u vezi s imenovanjem predstavnika u popisne komisije. Monstat, koji sprovodi popis, ranije je naveo da im je prihvatljiv zahtjev DPS-a da se stranakama dozvoli učešće u komisijama.

Knežević kaže da su prethodni popisi održani u mnogo složenijim društveno-političkim okolnostima, ali da niko nije pozivao na bojkot i kršenje zakona. Dodaje da stoga ne vidi smisao “izolacionističkih poteza” DPS-a i ostalih koji pozivaju na bojkot.

“Popis je zakonska obaveza, a ne politički performans ili izborni proces. Država nije u stanju već dvije godine da organizuje popis u skladu sa zakonom i evropskim standardima, što predstavlja klasičnu nemoć njenih institucija. Zato mislim da je posljednji trenutak da se popis održi u mirnoj i demokratskoj atmosferi, bez tenzija i narativa podjela na koje smo navikli”, poručuje on.

Dok se čeka na početak popisa, koji bi trebalo da se obavi od 1. do 15. novembra, u toku je kampanja kojom se građanima sugeriše kako da se nacionalno, jezički i religijski odrede. U tome, osim nacionalnih vijeća, učestvuju i neke partije, vjerske zajednice, mediji iz Crne Gore i Srbije...

Komentarišući kampanje, Knežević navodi da svaka koja je u skladu sa zakonom predstavlja demokrataki izraz saopštavanja stavova.

“Nemam nikakav problem sa tim. Važno je da popis protekne bez naglašenih tenzija i podjela koje bi nas udaljile od stremljenja ka društvenom konsenzusu”, konstatuje on.

Popis je bio tema juče održanog okruglog stola u Podgorici, koji je organizovao Crnogorski PEN centar u saradnji sa Udruženjem “Otvoreno društvo” i Udruženjem pravnika Crne Gore.

Član Predsjedništva Bošnjačke stranke (BS) i predsjednik Bošnjačkog vijeća (BV) Suljo Mustafić, kazao je na tom događaju da očekuje da će stav te partije o eventualnom bojkotu “vjerovatno biti usaglašen s onim što bude pozicija i platforma BV-a”. To vijeće, koje čine i predstavnici BS-a, zahtijeva odgađanje popisa.

BS će se usaglasiti s Bošnjačkim vijećem: Mustafić sa kolegama iz opozicije juče u Podgorici
BS će se usaglasiti s Bošnjačkim vijećem: Mustafić sa kolegama iz opozicije juče u Podgoricifoto: Balša Rudović

“Pretpostavljam da će i oni, kroz neke svoje kanale komunikacije s evropskim partnerima, predstaviti ovo pitanje”, dodao je.

Mustafić: Još ima vremena za odgađanje

Mustafić je poručio da postoji još prostora da aktelna vlada i ona koja bi uskoro trebalo da bude izabrana - odgode popis.

“Siguran sam da i kod političkih subjekata koji će činiti novu vlast, a tamo su i predstavnici albanskih partija koji takođe čine njihova vijeća - da će i oni uticati na to da se ovo pitanje ponovo aktuelizuje i da dođe do odluke koja će značiti odgađanje popisa”, zaključio je.

Bonus video: