Mugoša: Slučaj Šavnika još jedan alarm za izbornu reformu i profesionalizaciju izborne administracije

Mugoša podsjeća da DIK nema nadležnost da sprovede izbore u Šavniku budući da su u pitanju izbori za izbor odbornika koje po Zakonu sprovode nadležne opštinske komisije

3153 pregleda 0 komentar(a)
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Mugoša, Foto: Boris Pejović

Slučaj Šavnika je još jedan alarm za izbornu reformu, te u okviru nje i profesionalizaciju izborne administracije, poručio je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša.

On je, komentarišući šavničke izbore koji nijesu završeni ni nakon godinu, rekao da Državna izborna komisija i dalje svake sedmice postupa po prigovorima i nalaže Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) Šavnik da donese odluku o ponavljanju izbora na biračkim mjestima 1 i 14.

»Na sjednici OIK nakon toga ponovo ne postoji većina za donošenje odluke«, kazao je Mugoša »Vijestima«.

Lokalni izbori u Šavniku počeli su, kao i u još 13 crnogorskih opština, 23. oktobra prošle godine. I dok su u ostalim opštinama završeni i konstituisana je vlast, izborni proces u Šavniku još traje. Članovi biračkih odbora iz koalicije Za budućnost Šavnika nijesu dozvoljavali, kako tvrde, »izbornim turistima« da glasaju, pa se tako na dva biračka mjesta, u kojima je upisan 541 birač, glasalo svakog vikenda sve do 18. decembra prošle godine, kada je nakon devet izbornih krugova sve stalo.

Prema dosadašnjim rezultatima izbora u Šavniku, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajući savez DPS-a i Socijaldemokrata (SD). Vlast u Šavniku još obavljaju odbornici starog saziva i predsjednik Opštine Jugoslav Jakić (DPS).

Mugoša podsjeća da DIK nema nadležnost da sprovede izbore u Šavniku budući da su u pitanju izbori za izbor odbornika koje po Zakonu sprovode nadležne opštinske komisije.

»Dakle, deblokirajući mehanizmi u ovom slučaju ne postoje. Smatram da ovo pitanje treba da bude tretirano i najavljenom izbornom reformom odnosno da treba predvidjeti mehanizme koji bi podrazumijevali mogućnost odblokiranja procesa u slučaju ovakvih situacija«, poručio je.

Smatra da se ovakve i slične situacije u izbornim komisijama dešavaju i zato što se članovi izbornih komisija ponašaju kao predstavnici političkih subjekata, a ne kao pravnici za koje bi donošenje svih odluka u izbornim komisijama prije svega trebalo biti pravno pitanje.

»Čini se da naš pravni sistem daje ogroman prostor političkim subjektima da delegiraju svoje članove u razna tijela, ali da bi izborne komisija ipak trebalo da budu sastavljene od profesionalaca izabranom na osnovu mjerljivih kriterijuma koji će se u radu i odlučivanju rukovoditi pravom«, rekao je Mugoša.

Iz Ministarstva javne uprave objašnjavaju da to ministarstvo nije nadležno za sprovođenje izbornog procesa, te da tek nakon proglašenja konačnih rezultata izbora u opštini prati primjenu odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi kojima se uređuje postupak konstituisanja organa lokalne samouprave, odnosno konstituisanje Skupštine opštine.

Uprava policije je u junu ove godine podnijela krivične prijave protiv 37 osoba, “izbornih turista”, zbog sumnje da su iz drugih crnogorskih opština u susret lokalnim izborima izvršili lažnu prijavu prebivališta u Opštini Šavnik.

Osnovno državno tužilaštvu Pljevljima je povodom održavanja izbora u Šavniku formiralo 30 predmeta protiv 38 osoba zbog krivičnih djela - protiv izbornih prava.

Tužiteljka i portparolka ODT-a Pljevlja Nataša Bajčeta rekla je »Vijestima« da su da su u prethodnom periodu u ovom tužilaštvu svi izviđaji u predmetima koji su formirani povodom krivičnih djela u vezi sa održavanjem lokalnih izbora u Šavniku, završeni.

U julu je stigla i prva pravosnažna sudska presuda od Osnovnog suda na Žabljaku, da dvije osobe plate novčanu kaznu od po 600 eura.

Predsjednik Osnovnog suda na Žabljaku Mihailo Anđelić kazao je “Vijestima” kazao je da su imali 25 optužnih predloga protiv 33 okrivljena i donešena je jedna presuda protiv dva okrivljena.

On je ranije rekao da je još jedan predmet dobio prvostepenu presudu, prema kojoj su tri osobe zbog krivičnog djela - napad na službeno lice u vršenju službene radnje, osuđene na tri mjeseca zatvora. Prvostepenom presudom predviđeno je da se kazna neće izvršiti ako osuđeni u naredne dvije godine ne ponovo neko krivično djelo.

Postupak je trenutno po žalbi pred Višim sudom u Bijelom Polju.

Bonus video: