Damjanović: Skupština od januara radila 16 dana, obezbijedili smo funkcionisanje države bez podrške parlamenta

Premijer Abazović rekao da novca za pomoć sportskim savezima i kolektivima ima, ali da je isplata nemoguća jer nije usvojen rebalans budžeta, zbog izostanka rada Skupštine

11357 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore/Youtube
Foto: Vlada Crne Gore/Youtube
Ažurirano: 25.10.2023. 09:01h

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazovič kazao je na sjednici Vlade da se pojavio problem kod onih koji su za ekonomsko državljanstvo aplicirali zadnjeg dana decembra 2021. godine.

"Tadašnja Vlada je 31. decembra 2021. godine promijenila odluku kojom je promijenila uslove sticanja ekonomskog državljanstva i nastao je problem zbog toga što je ta odluka objavljena u poslepodnevnim časovima i aplikanti koji su se prijavili prijepodne ne žele da se budu tretirani novim uslovima", objasnio je Abazović.

Rekao je da je Ministarstvo unturašnjih poslova (MUP) imalo veliku dilemu, a da je Vlada nakon razgovora sa pravnom službom konstatovala da bi bilo dobro da je tada dat neki rok za upoznavanje aplikanata sa novim uslovima, ali i uputila MUP na mišljenje koje je donijela Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore

"Da ne ispadnemo nefer prema ljudima koji su potpuno regularno, legitimno i u skladu sa svim propisima aplicirali. Vlada upućuje MUP na mišljenje Zaštitnice. Aplikanti koji su tog dana aplicirali ne podliježu tim normama koje su stupile na snagu na kraju radnog dana. Mislim da je to vrlo elegantno i utemeljeno rješenje", rekao je Abazović.

"Vlada spremna da pomogne sportistima, problem je rebalans budžeta"

Ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević problematizovao je nedostatak novčanih sredstava sportiskim kolektivima i savezima, zbog čega su onemogućeni da putuju na takmičenja i kvalifikacije.

"Vada je spremna da pomogne sportske kolektive i saveze da odu na takmičenja. Jedini razlog zašto pomoći nema je jer nije bilo rebalansa, jer je zatvorena Skupština Crne Gore", rekao je Abazović.

On je poručio da bi to trebalo da čuju, kako Vaterpolo savez, tako i svi drugi.

"Svi mogu da računaju na novac. Novac postoji ali zbog trenutnog stanja nije moguće da se izvrši isplata. Naš apel je da se taj rebalans usvoji što prije i da sportski kolektivi dobiju podršku države da nas predstavljaju na sportskim takmičenjima", rekao je Abazović.

Dodao je da njegova Vlada ostaje pri tome da sportistima treba da se pomogne.

Damjanović je rekao da je novac obezbjeđen.

"Treba javno istaći da je Skupština od 1. januara do kraja oktobra, za 10 mjeseci, imala ukupno 16 radnih dana. A od 1. maja, za šet mjeseci, do 1. novembra, tri radna dana. Uspjeli smo da ogromnim naporima obezbijedimo funkcionisanje svakog segmenta ove držve bez apsolutne podrške parlamenta", poručio je ministar finansija.

Apelovao je na novu vladu da se, kada se formira, rebalans budžeta raspravi i da se sve obaveze nesmetano realizuju.

Abazović je ponovio da novca nema jer nema rebalansa, ali da će do petka probati da nađu prelazno rješenje za određene kolektive.

"Naši prihodi koji su rekordni su tu, ali postoji dio sistema koji je nefunkcionalan", rekao je premijer.

Bonus video: