BS: Međunarodna zajednica da osudi govor Dodika

"Riječ je o direktnom pozivu na kršenje Dejtonskog sporazuma i ugrožavanje suvereniteta Crne Gore i BiH"

4325 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka osudila je poruke predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika.

Dodik je u intervjuu za Sputnjik kazao da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu čiji će dio biti i Crna Gora.

U saopštenju BS-a se navodi da Dodika poziva na prekrajanje granica u regionu i stvaranje Velike Srbije bog čega su potvali međunarodnu zajednicu, prije svega Sjedinjene Američke Države i EU, da reaguju na ovakve poruke.

"Skrećemo pažnju na opasan narativ koji dolazi od strane Dodika. Riječ je o direktnom pozivu na kršenje Dejtonskog sporazuma i ugrožavanje suvereniteta Crne Gore i BiH. Pozivamo Sjedinjene Američke Države i EU da osude namjere i govor Dodika, jer su upravo SAD i EU garant suverenosti država i nepovredivosti granica u regionu. Milorad Dodik je politički avanturista koji želi da cijeli region vrati u 90-te godine prošlog vijeka. Bošnjački narod podržava nepovredivost granica, očuvanje suvereniteta svih država i demokratske procese u njima, uz poštovanje etničkih posebnosti. U tom smislu, Bošnjačka stranka će se odlučno suprostaviti svim dezintegracijskim procesima", navodi se u saopštenju BS-a.

Bonus video: