Fon der Lajen: Bitne su reforme, ako Crna Gora ispuni uslove, nećemo se vezivati za datum pristupanja

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao da je dobio "niz ohrabrujućih poruka" od predsjednice Evropske komisije, ocijenio da je realno i moguće da Crna Gora postane članica EU i prije 2030.

82423 pregleda 96 reakcija 95 komentar(a)
Fon der Lajen i Milatović, Foto: Luka Zeković
Fon der Lajen i Milatović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.10.2023. 14:59h

Perspektiva punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji i prije 2030. godine sasvim je realna i moguća, kazao je predsjednik države Jakov Milatović, na zajedničkoj pres konferenciji sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Milatović je rekao da nakon razgovora sa Fon der Lajen, može reći da su, "nakon godina pasivnog odnosa" prema regionu zapadnog Balkana i dugog perioda promišljanja o sudbini procesa proširenja, ta pitanja ponovo u vrhu agende Evropske unije, između ostalog i zahvaljujići predsjednici EK.

"U prilog tome govori i današnja posjeta i niz ohrabrujućih poruka koje je uputila predsjednica Fon der Lajen, u čijem pristupu i djelovanju prepoznajemo iskreno opredjeljenje ka revitalizaciji procesa proširenja", rekao je Milatović.

Ukazao je da Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susjedima, da je članica NATO-a, te da je najdalje odmakla u procesu evropskih integracija od svih drugih zemalja kandidata. "U potpunosti usklađuje svoju politiku sa politikom EU i ima istinski reforsmki orijentisanu političku većinu. Sve ovo kumulativno nema nijedna druga zemlja koja pretenduje da bude članica EU, što sam u razgovoru sa predsjednicom EK i dodatno elaborirao", rekao je Milatović.

Ursula fon der Lajen
foto: Luka Zeković

Kazao je kako smatra da bi učlanjenje Crne Gore u EU bila sjajna poruka i svim drugim državama kandidatima da je proces proširenja živ.

"U duhu svega rečenog se zalažemo za primjenu principa regate po kojima će se mjeriti pojedinačno postignuća država. Otvaranje vrata jedinstvenog evropskog tržišta, produbljivanje ekonomske saradnje doprinijeće optimalnom iskorišćavanju pretpristupne podrške", dodao je Milatović.

Rekao je da je sa predsjdnicom EK razgovarao i o značaju revitalizacije Berlinskog procesa koji je za Crnu Goru od izuzetnog značaja.

Očekuje da u najskorijem periodu novi saziv Skupštine ratifikuje obaveze iz Berlinskog procesa i da pun doprinos njihovoj realizaciji.

"Razumijem razumijevanje za kritički stav EU o prošlogodisnjem napretku. Nadam se da smo u tom smislu na nacionalnom nivou naučili lekciju i da su se nakon dugog vremena nezadovoljavajuće dinamike stvorili uslovi da se proces ubrza", rekao je Milatović.

Ursula fon der Lajen
foto: Luka Zeković

Kazao je kako vjeruje da će Skupština i jutros formirana Vlada prepoznati značaj političkog trenutka kada je u pitanju evropska perspektiva Crne Gore.

"Crna Gora ostaje posvećena ostvarivanju svog evropskog sna utemeljenog na čvrstim evropskim osnovama. Stoprocentno usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU govori o geopolitičkom pozicioniranju Crne Gore i pokazuje put koji će Crna Gora nastaviti da slijedi", zaključio je Milatović.

Fon der Lajen: Drago mi je što ste odlučni da održite lidersku poziciju

Ursula fon der Lajen je rekla da je proširenje EU u vrhu prioriteta Evropske komisije.

"Znam koliko su građani Crne Gore posvećeni pristupanju EU. Drago nam je što ćemo pomoći da se to ostvari", poručila je ona.

Ukazala je da je Crna Gora već dugo zemlja koja je najviše napredovala na putu ka EU. "Drago mi je što ste odlučni da održite tu poziciju", istakla je.

Ursula fon der Lajen
foto: Luka Zeković

Čestitala je na stoprocentnom usaglašavanju Crne Gore sa sigurnosnom i vanjskom politikom EU. "Vi ste veoma vrijedan član NATO-a i doprinijeli ste mnogim pozitivnim temama".

Fon der Lajen je rekla da Crna Gora sada treba da bude potpuno fokusirana na proces pristupanja EU.

"Zajedno moramo da završimo taj proces. Radujem se što ću upoznati novog predsjednika Vlade nakon ove konferencije", dodala je.

Predsjednica EK je rekla da je sa Milatovićem razgovarala i o tome da treba "približiti naše privrede". Istakla je da Crna Gora ima potencijal da bude veliki snabdjevač električne energije u regionu.

Ursula fon der Lajen
foto: Luka Zeković

Rekla je da zajedničko regionalno tržište ima veliki potencijal i da, ako se ostvari, može uvećati BDP regiona za 10 odsto. "To treba da iskoristite", poručila je.

Ukazala je ipak da su, ako se otvori zajedničko tržište, za to potrebne reforme. "Moraćete da ostvarite rezultate u tim reformama. Na primjer, za Crnu Goru to je unapređenej poslovnog okruženja, digitalna tranzicija, modernizacija energetskog sektora. Ako to uradimo kako treba i otvorimo naše privrede, moći ćemo da udvostručimo vaše privrede za 10 godina. Ovaj potencijal je tu i treba iskoristiti priliku", rekla je Fon der Lajen.

"Ne postoji kalendar procesa pristupanja"

Predsjednica EK je, upitana o stavu Milatovića da Crna Gora može u EU i prije 2030. i koliko je to realno, rekla da "nema potrebe da čekamo".

Ursula fon der Lajen
foto: Luka Zeković

"Crna Gora je predvodnica, ima tu posljednju milju da pređe, treba je malo pogurati, potrebna je i odlučnost, ali to vidim da je čvrsto prisutno na političkoj strani. Pristup je zasnovan na dostignućima. Ako ispunite uslove, nećemo se vezivati za datum, ne postoji neki kalendar procesa pristupanja, već je bitno sprovođenje reformi i napredak ka EU u smislu ispunjenja svih kriterijuma koje države moraju ispuniti. Podstičem Crnu Goru da pređe tu milju što brže i tu će se vrata otvoriti", rekla je Ursula fon der Lajen.

"Vjerujem u sposobnost Crne Gore da nastavi naprijed pravim putem"

Fon der Lajen je, upitana da li će sarađivati sa novim predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem, rekla da je Crna Gora slobodna država koja ima pravo da bira lidere institucija.

"Vjerujem u sposobnost Crne Gore da nastavi naprijed pravim putem. Ubijeđena sam da ste sposobni da stvorite rezultate. Na građanima Crne Gore je da odluče ko ce biti njihovi lideri i kojim putem žele da idu.

Milatović osudio "lošu" izjavu Dodika

Milatović je, na pitanje TV Vijesti zašto nije prokomentarisao izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da bi trebalo organizovati referendum o formiranju zajedničke države Srbije, RS i Crne Gore, rekao da je svakome vrlo jasno da je to bila loša izjava.

Jakov Milatović
foto: Luka Zeković

Osudio je izjavu Dodika. "Mislim da je Crna Gora jasno zaokružila svoju državnost i trasila evroatlantski put. Zbog građana BiH radujemo se da nam se BiH pridruži na tom putu. To je sve što imam da kažem", rekao je on.

"Očekujem politički konsenzus o imenovanjima u pravosuđu"

Milatović je upitan i šta očekuje da će uraditi nova Vlada, a što nisu uradile prethodne dvije, te da li je zadovoljan odlukom o odlaganju popisa.

Pozdravio je odluku Vlade i nove skupštinske većine da "budu spremni na politički dijalog koji se tiče popisa".

"Popis je najbazičnije statističko pitanje. Razumio sam da je Eurostat u redovnoj komunikaciji sa Monstatom i da je izjavio kao evropska institucija da ima povjerenje da Monstat može da sprovede popis na evropski način u Crnoj Gori. Pozdravljam odluku Vlade i nove parlamentarne većine da budu spremni na politički dijalog koji se tiče popisa i na mjesec dana odlože popis kako bi se dodatno ispunili politički zahtjevi koji postoje sa druge strane", rekao je Milatović.

"Prateći izjave shvatam da je popis mogao da počne već sada. Mislim da nije na odmet sačekati mjesec dana i doći do dogovora ukoliko postoji volja sa druge strane", dodao je.

Apelovao je da se pitanje popisa ne politizuje. "Popis je važan kao izvještaj koji će nam pomoći da sjutra donosimo pametnije politike".

Milatović je rekao da je dobra vijest to što je Crna Gora dobila Vladu i da od nje očekuje ono sto je premijer javno govorio, da zemlja ostane na evroatlantskom kursu i radi na ubrzanju evropskog puta.

"Od Vlade očekujem da na unutrasšnjem planu dodatno ubrza reforme koje se tiču pravosuđa. U ekspozeu je najdetaljnije objašnjen dio koji se tiče pravosuđa i to pozdravljam", naveo je.

Jakov Milatović
foto: Luka Zeković

Rekao je da će Vlada u njemu kao predsjedniku države imati "prijatelja i saborca" ukoliko bude "principijelno istrajavala na ovom putu".

"Konsolidacija nove parlamentarne većine je dobra, očekujem politički konsenzus koji se tiče imenovanja u pravosuđu. To je najvažnija stvar koja bi trebalo da ubrza proces pristupanja EU", poručio je on.

Rekao je i da mu je drago što će novi premijer Milojko Spajić svoj prvi radni sastanak imati sa predsjednicom EK. "To je dobar signal i Crnoj Gori i Evropskoj uniji o našoj zajedničkoj viziji - ostvarenju evropskog sna", zaključio je.

Milatović je ranije danas predsjednicu EK dočekao uz najviše vojne i državne počasti, nakon čega je održan bilateralni sastanak.

Bonus video: