Varhelji: Vlada da se fokusira na reforme povezane sa EU

"Ispunjavanje mjerila iz poglavlja o vladavini prava, 23 i 24, biće ključni za dalji tok pregovora, neće se zatvarati druga poglavlja prije ova dva“

11251 pregleda 36 reakcija 3 komentar(a)
Varhelji, Foto: REUTERS
Varhelji, Foto: REUTERS
Ažurirano: 08.11.2023. 14:56h

Iako je napredak uglavnom zastao, sada nova Vlada Crne Gore treba da se fokusira na reforme povezane sa EU kako bi osigurala da demokratske institucije i pravosuđe budu potpuno funkcionalne, poručio je komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji.

"Ispunjavanje mjerila iz poglavlja o vladavini prava, 23 i 24, biće ključni za dalji tok pregovora, neće se zatvarati druga poglavlja prije ova dva“, rekao je Varhelji na sjednici Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), na kojoj je predstavio Paket proširenja (izvještaje za države Zapadnog Balkana, Tursku, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju).

Kolegijum Evropske komisije (EK) usvojio je danas izvještaj o proširenju država zapadnog Balkana i predložio da se sa Ukrajinom i Moldavijom otvore pregovori o ulasku u Evropsku uniju (EU), a sa Bosnom i Hercegovinom kada budu ispunjeni uslovi za usaglašenost.

Izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da je Crna Gora propustila priliku da u mandatu ove Komisije zaljuči pregovore.

"Žao nam je što Crna Gora nije napravila ukupno veliki napredak", rekao je Picula, podsjećajući na dio iz izvještaja EK u kojem je navedeno da se sudski sistem i dalje suočava s dubokom institucionalnom krizom, što dovodi do slabog vođenja i upravljanja, nedostatka strateške vizije i lošeg planiranja, što utiče na sposobnost zemlje da obezbijedi pravdu.

"Sad vidimo i neke ljude koji su otvoreno protiv EU", rekao je Picula.

On je kazao da Varhelji nije pomenuo "destrukcionu politiku" predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je odgovoran za uslovljenost za BiH.

Oliver Varhelji je, odgovarajući na pitanja evropskih poslanika, rekao je, govoreći o proširenju, da je važno da su vrata otvorena, da postoji politička volja u EU da se ukaže dobrodošlica novim članicama i to bi trebalo da bude okidač za nove reforme.

"To je poruka za svih 10 zemalja – što brže ostvarite potrebne reforme, brže ćete postati članica", rekao je Varhelji.

Bonus video: