Institut Alternativa: Političke partije drže ključ odmrzavanja puta ka EU

"U sklopu temeljnih poglavlja, u okviru oblasti “funkcionisanje pravosuđa”, ponovljena je ocjena o izostanku napretka kao i 2021. godine, čime je to najlošije ocijenjeni aspekt u ovogodišnjem izvještaju"

2375 pregleda 1 komentar(a)
Institut Alternativa, Foto: Institut alternativa
Institut Alternativa, Foto: Institut alternativa

Evropska komisija je u godišnjem izvještaju zabilježila slabiju prosječnu ocjenu napretka, prepoznala da je u okviru temeljnih poglavlja u potpunosti ispunjena samo jedna preporuka, dok je prosječna ocjena spremnosti ostala ista, saopšteno je iz Instituta Alternativa.

"Izostanak učinkovitog političkog dijaloga i konstruktivnog pristupa od strane političkih partija su posebno istaknuti u ovogodišnjem izvještaju, uz zaključak o nedostaku usmjerenja ka pitanjima pristupanja Evropskoj uniji (EU)", sapšteno je.

U sklopu temeljnih poglavlja, u okviru oblasti “funkcionisanje pravosuđa”, navodi se, ponovljena je ocjena o izostanku napretka kao i 2021. godine, čime je to najlošije ocijenjeni aspekt u ovogodišnjem izvještaju.

"Tome je doprinijela činjenica što je u periodu od sredine septembra 2022. godine do kraja februara 2023. godine, koji je obuhvaćen izvještajem, Ustavni sud bio u blokadi", saopšteno je iz Instituta Alternativa.

U pogledu napretka, poglavlja 5 (javne nabavke), 12 (bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor) i 30 (vanjski odnosi), slabije su ocijenjena, naveli su, ove godine: "određeni nivo napretka" u odnosu na "dobar napredak" 2022. godine.

"Na drugoj strani, poglavlja 7 i 14, koja se odnosi na pravo intelektualne svojine i saobraćajnu politiku, ocijenjena su nešto bolje: "dobar napredak" u odnosi na "ograničeni napredak" u prošlogodišnjem izvještaju. Time prosječna ocjena napretka iznosi 3.12, u odnosu na 3.15 u 2022. godini", stoji u saopštenju.

Prema njihovim riječima, u pogledu spremnosti, nije bilo nikakvih pomaka pa je i prosječna ocjena ostala ista (3.12).

"Podsjećamo, od 2015. godine, Evropska komisija primjenjuje dva nivoa ocjenjivanja – “presjek stanja/spremnosti” i “ocjenu napretka”. Prvi nivo se odnosi na ocjenu sveukupnog stanja u oblastima koja pokrivaju pojedina poglavlja, dok se drugi nivo fokusira na izdvojenu ocjenu napretka koji je ostvaren tokom dvanaest mjeseci", navodi se u saopštenju.

Izostanak fokusa na napredovanje u EU integracijama odražava se i u ponavljanju starih preporuka, kazali su, ali i direktnijoj formulaciji preporuka naročito u onim oblastima, gdje već duži period izostaju odlučniji koraci, kao u slučaju izmjene medijskog zakonodavstva.

"U sklopu klastera koji se odnosi na temeljna poglavlja, u potpunosti je ispunjena samo jedna od prošlogodišnjih preporuka, koja se odnosi na uspostavljanje strateškog okvira za reformu javne uprave, kroz usvajanje Programa reforme upravljanja javnim finansijama. Dakle, u poglavljima od kojih zavisi sveukupan napredak u pregovorima, desio se samo jedan mali pomak, koji i dalje ne garantuje isporučivanje konkretnih rezultata", navodi se u saopštenju.

Posebno ističemo kao važnu preporuku, naveli su iz instituta, kojom se zahtijeva priprema mape puta za reformu javnih preduzeća, unapređenje upravljanja i nadzora nad njihovim radom, i razvoj objektivnih kriterijuma za izbor njihovih upravljačkih organa.

"Nova i jednako važna je i preporuka koja se odnosi na potrebu da se adresira rizik od korupcije i infiltracije organizovanog kriminala u institucije pravosuđa i krivičnog gonjenja, kroz preventivne mjere ali i odlučniji pravosudni odgovor na otkrivene i pokrenute slučajeve", saopšteno je.

Slično ranijim godinama, kritikovane su česte reorganizacije, dodali su, i smjene u javnoj upravi, a posebno je naglašen izostanak unapređenja Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

"Evropska komisija je posebno naglasila da, umjesto da radi na unapređenju uslova za zapošljavanje koji su degradirani početkom 2021. godine kroz poboljšanje Zakona o državnim službenicima i namještenicima, parlamantarna većina je predložila izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima bi se ovi uslovi degradirali i na lokalnom nivou, na šta smo i mi u Institutu alternativa upozoravali. Evropska komisija podvlači da su izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama i dalje na čekanju, iako “proces pripreme i konsultacija već traje godinama”", stoji u saopštenju Instituta Alternativa.

Očekivano, i slično ranijim ocjenama iz nezvaničnog dokumenta za poglavlja 23 i 24, Evropska komisija je prepoznala agilnost, naveli su oni, u iniciranju slučajeva visoke korupcije i organizovanog kriminala pod novim glavnim specijalnim tužiocem.

"Ipak, ukazano je i na kontrast u broju pokrenutih slučajeva u odnosu na skoro nepostojeći bilans pravosnažnih presuda", saopšteno je.

Bonus video: