Pljevlja: Sveta Petka će morati da sačeka

Sve dok Vlada ne da saglasnost na nacrt odluke o novom danu opštine, mi ćemo 20. novembar obilježavati, kazao je Dario Vraneš, prvi čovjek grada

18164 pregleda 83 reakcija 25 komentar(a)
Sve po zakonu: Dario Vraneš, Foto: Luka Zeković
Sve po zakonu: Dario Vraneš, Foto: Luka Zeković

Opština Pljevlja i ove godine proslaviće 20. novembar kao Dan opštine, iako su odbornici skupštinske većine nedavno usvojili da 27. oktobar bude novi opštinski praznik.

To su Vijestima potvrdili predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš i predsjednica Skupštine opštine Jovana Tošić, koja je za ponedeljak u 12 sati zakazala Svečanu sjednicu lokalnog parlamenta. Sjednica će se održati u Sali Centra za kulturu.

Vraneš je Vijestima kazao da će 20. novembar obilježiti jer još uvijek nijesu dobili saglasnost Vlade na odluku lokalnog parlamenta da novi dan opštine bude 27. oktobar, koji se poklapa i sa vjerskim praznikom Sveta Petka.

“Mi poštujemo zakon i sve ćemo raditi po zakonu i Ustavu. Sve dok Vlada ne da saglasnost na nacrt odluke o novom danu opštine, mi ćemo 20. novembar obilježavati”, kazao je prvi čovjek grada.

Vraneš je rekao i da će 20. novembra prisustvovati polaganju vijenaca na Spomenik palim borcima u borbi protiv fašizma na Stražici.

Sjednici lokalnog parlamenta neće prisustvovati odbornici Nove, DNP i Pokreta za Pljevlja, koji već godinama ne prisustvuju svečanim sjednicama povodom 20. novembra Dana opštine Pljevlja.

“Nećemo prisustvovati svečanoj sjednici, jer taj dan nije dan oslobođenja Pljevalja, već dan kada je jedna od političkih vojski učesnika u bratoubličakom ratu zauzela Pljevlja. Pljevlja su od Njemaca oslobođena 13. septembra 1944. godine i od tog datuma u Pljevljima nema okupatorskih vojnika”, kazao je odbornik Nove Božidar Jelovac, obrazlažući razloge zbog kojih odbornici Nove, najbrojnije partije u lokalnom parlamentu, neće prisustvovati svečanoj sjednici.

Prvi čovjek najsjevernije crnogorske opštine očekuje da će nova vlada, na čelu sa Pljevljakom Milojkom Spajićem, dati saglasnost na Nacrt odluke o novom danu opštine, jer prethodna o tome nije odlučivala.

“Očekujemo pravednu odluku Vlade”, rekao je Vraneš Vijestima.

Ranije je kazao da bi nedavanje saglasnosti za promjenu dana opštine bila diskriminacija Pljevljaka, jer se u mnogim opštinama dan opštine poklapa sa vjerskim praznikom.

Za razliku od prethodnih 20. novembar ove godine biće skromnije obilježen, a izostaće niz manifestacija koje su prethodnom periodu organizovane u susret opštinskom prazniku.

Ove godine izostale su Novembarske svečanosti, tokom kojih su, skoro mjesec prije praznika, organizovane brojne kulturne manifestacije.

Izostaće i dodjela opštinske nagrade 20. novembar, koja se svake godine povodom Dana opštine dodjeljivala istaknutim pojedicima preduzećima i ustanovama, nakon što su odbornici lokalnog parlamenta nedavno usvojili odluku prema kojoj će se najveće opštinsko priznanja dodjeljivati svake druge godine.

Ukoliko Vlada da saglasnost na odluku o promjenu dana opštine, i najveće opštinsko priznanje nosiće naziv 27. oktobar.

Nagradu “20. novembar” utemeljena je 1973. godine.

Odbornici Skupštine opštine Pljevlja 28. septembra podržali su sa 19 glasova izmjene Statuta kojima se umjesto 20. novembra, za Dan opštine proglašava 27. oktobar.

Izmjene su podržali odbornici Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za Pljevlja, Ujedinjene Crne Gore, jedini odbornik SNP-a i tri odbornika Demokrata.

Jedan odbornik Demokrata, Milojica Tešović, bio je uzdržan.

Protiv su bili odbornici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke (BS) i odbornik URA, dok su odbornici Pokreta Evropa sad prije glasanja napustili salu.

Prethodno su tražili da se odluka odloži i raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili o danu opštine.

Opozicione partije, brojne nevladine organizacije, udruženja i pojedinci tražili su od Vlade da ne da saglasnost na odluku lokalnog parlamenta za koju su rekli da ne doprinosi pomirenju, multietničkom i multivjerskom skladu i narušava ustavno uređenje Crne Gore kao sekularne države.

Obrazlažući svoj predlog da se 27. oktobar slavi kao Dan opštine Pljevlja predsjednik Opštine Dario Vraneš je kazao da se radi o najznačajnijem, istorijski najutemeljenijem i najslavnijem danu za sve građane Pljevalja bez obzira na vjersku, nacionalnu i političku ili drugu pripadnost.

“Na taj dan Pljevlja su dva puta oslobođena od okupatora, 1912. od viševjekovnog turskog ropstva, a 1918. od austrougarskog okupatora. Bez namjere da smanjujem značaj bilo čije žrtve ili bilo kog drugog datuma 27. oktobar je najznačajniji i najsvjetliji dan u našoj opštini, dan kada je sunce slobode obasjalo sve Pljevljake. Tako nam kažu i istorijski podaci i živo pamćenje naših sugrađana. Danas se donosi istorijska odluka za naš narod i naš grad. Mi smo danas pred sudom naših potomaka i predaka koji su slavno dali naše živote da bismo mi danas življeli u slobodi”, rekao je Vraneš.

Promjena dana opštine je bilo predizborno obećanje nekadašnjeg Demokratskog fronta, čiji je Vraneš član, uoči posljednjuh lokalnih i parlamentarnih izbora.

Bonus video: