Gorčević sa Lindkvistom: Naši evropski planovi su ambiciozni, ali realni

„Vlada Crne Gore je čvrsto opredijeljena da, do kraja svog mandata, sprovede sve potrebne reforme koje će osigurati da postanemo sljedeća članica EU", rekla je ministarka

1943 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MEP
Foto: MEP

Vlada je čvrsto opredijeljena da, do kraja svog mandata, sprovede sve potrebne reforme koje će osigurati da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske unije, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, na sastanku sa ambasadorom Finske Niklasom Lindkvistom.

Ministarka je zahvalila na dosadašnjoj podršci Finske u ispunjavanju obaveza na putu pristupanja EU, uz očekivanje da će se ona nastaviti i u narednom periodu.

Upoznala je sagovornika sa planovima Vlade usmjerenim na realizaciju obaveza iz evropske agende, s fokusom na ispunjenje preporuka iz Izvještaja Evropske komisije i izradu Agende prioritetnih reformi s ciljem dobijanja sredstava iz Instrumenta Plan rasta za Zapadni Balkan.

gorčević lindkvist
foto: MEP

„Vlada Crne Gore je čvrsto opredijeljena da, do kraja svog mandata, sprovede sve potrebne reforme koje će osigurati da postanemo sljedeća članica EU. Naši planovi i rokovi su ambiciozni, ali realni. Iza njih stoje ozbiljni i odgovorni ljudi u Vladi, resornim institucijama i pregovaračkoj strukturi“, poručila je Gorčević, kako je saopštilo ministarstvo.

Ambasador Lindkvist je, kako navode, čestitao na formiranju nove Vlade, istakavši da postavljeni prioriteti i rokovi daju nadu da će Crna Gora ubrzati reformske procese, posebno u oblasti vladavine prava i ekonomskog razvoja, za šta ima punu podršku Finske.

On je istakao da je pred Crnom Gorom puno zahtjevnog posla i iznio uvjerenje da će sve tri grane vlasi postići konsenzus u vezi sa ključnim spoljnopolitičkim opredjeljenjem.

"Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa aktuelnim dešavanjima u zemlji i u EU. Takođe su razgovarali o potrebama za ekspertskom podrškom Finske u više pregovaračkih poglavlja", zaključuje se.

Bonus video: