Vučurović: Treba ozbiljno razmisliti o izboru Markovića za VDT-a

Vučurović je rekao da su upoznati da je Marković jedan od vodećih pravnika u Crnoj Gori, sa izuzetno važnim ekspertskim referencama, i da je prednost što nikad nije radio u tužilaštvu

57608 pregleda 61 reakcija 31 komentar(a)
Vučurović, Foto: Boris Pejović
Vučurović, Foto: Boris Pejović

O izboru Milorada Markovića za vrhovnog državnog tužioca (VDT) treba ozbiljno razmisliti i klub poslanika Nove srpske demokrartije (NSD) će imati svoj jasan stav o ovom važnom pitanju, rekao je danas "Vijestima" poslanik te partije Jovan Vučurović.

Imenovanje VDT-a je, nakon izbora sedmog sudije Ustavnog suda, sljedeći je korak u deblokadi ključnih institucija i bitan predsulov za dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU.

On je "Vijestima" rekao da će NSD svoj stav saopštiti nakon dodatnih konsultacija sa kolegama iz parlamentarne većine.

Vučurović je rekao da su upoznati "sa važnim činjenicama da je Marković jedan od vodećih pravnika u Crnoj Gori, sa izuzetno važnim ekspertskim referencama koje su cijenjene i van granica Crne Gore".

"U našim očima ima i značajnu prednost, a to je činjenica da nije nikada radio u tužilaštvu, koje je godinama kontaminirano uticajem organizovanog kriminala i političkim uticajem koje je imao bivši režim Mila Đukanovića. Naravno, to se ne odnosi na sve u tužilaštvu, ali su takvi bili najprepoznatljiviji i na mjestima odlučivanja", kazao je.

Da bi izbor Markovića bio stavljen na dnevni red, parlament treba prvo da se izjasni o kandidaturi Maje Jovanović. Za njen izbor u prvom krugu potrebna je dvotrećinska podrška (54 glasa poslanika), koju ona nema, jer je na poziciji VDT-a ne vide najveći akteri vladajuće većine.

Nakon toga trebalo bi da uslijedi drugi krug, u kom će se VDT birati iz reda svih kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove. Osim Jovanović, to su i Marković i Suzana Mugoša, a za izbor je potrebna tropetinska većina (glasovi 49 parlamentaraca).

Bonus video: