Mandić i Knežević različito o Markoviću

Imenovanje VDT-a je, nakon izbora sedmog sudije Ustavnog suda, sljedeći korak u deblokadi ključnih pravosudnih institucija i bitan predsulov za dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 u pregovorima s EU.

34401 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Ipak ima šansu za izbor: Marković, Foto: Savo Prelević
Ipak ima šansu za izbor: Marković, Foto: Savo Prelević

Iako su iz Demokratske narodne partije (DNP) nekoliko puta saopštili da neće podržati izbor Milorada Markovića za vrhovnog državnog tužioca (VDT), njihov koalicioni partner Nova srpska demokratija (NSD) poručuje da bi mogao glasati za tog kandidata.

To je juče Vijestima indirektno najavio poslanik NSD-a Jovan Vučurović, rekavši da o izboru Markovića “treba ozbiljno razmisliti”.

“Klub poslanika NSD-a će imati svoj jasan stav o ovom važnom pitanju i saopštiće ga nakon dodatnih konsultacija s kolegama iz parlamentarne većine”, kazao je on.

Kneževićev DNP i NSD Andrije Mandića dio su koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), i do sada su uglavnom odlučivali jedinstveno o ključnim pitanjima.

Imenovanje VDT-a je, nakon izbora sedmog sudije Ustavnog suda, sljedeći korak u deblokadi ključnih pravosudnih institucija i bitan predsulov za dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 u pregovorima s EU.

Da bi izbor Markovića bio stavljen na dnevni red, parlament treba prvo da se izjasni o kandidaturi Maje Jovanović za VDT-a. Za njen izbor u prvom krugu potrebna je dvotrećinska podrška (54 glasa poslanika), koju ona nema, jer je na poziciji čelnog čovjeka tužilaštva ne vide najveći akteri vladajuće većine. Ako ona ne dobije podršku, trebalo bi da uslijedi drugi krug u kom će se VDT birati iz reda svih kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove. Osim Jovanović, to su i Marković i Suzana Mugoša, a za izbor je potrebna tropetinska većina (glasovi 49 parlamentaraca).

Vučurović je rekao da su upoznati “s važnim činjenicama da je Marković jedan od vodećih pravnika u Crnoj Gori, s izuzetno važnim ekspertskim referencama koje su cijenjene i van granica Crne Gore”.

“U našim očima ima i značajnu prednost, a to je činjenica da nije nikad radio u tužilaštvu, koje je godinama kontaminirano uticajem organizovanog kriminala i političkim uticajem koje je imao bivši režim Mila Đukanovića. Naravno, to se ne odnosi na sve u tužilaštvu, ali su takvi bili najprepoznatljiviji i na mjestima odlučivanja”, istakao je sagovornik.

Marković je pravni ekspert u Institutu za pravne studije. Godinama sarađuje na projektima Savjeta Evrope, a zamjera mu se da nikadanije radio u pravosuđu, a da su za posao VDT-a potrebne i svakodnevne instrukcije u radu tužilaca.

Lider DNP-a Milan Knežević prošle sedmice je Vijestima rekao da nijedan od tri kandidata za VDT-a nema podršku te stranke “jer niko od njih ne zadovoljava kriterijume DNP-a u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Knežević je naveo da će njegova partija prvenstveno insistirati na poštovanju procedure izbora VDT-a.

“A to znači da kandidatura Jovanović prvo mora proći kroz Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu, koji mora obaviti njeno saslušanje i tek onda slijedi glasanje na plenumu...”, objasnio je.

Međutim, Knežević je prekisnoć u emisiji Načisto na TV Vijesti djelimično ublažio stav, rekavši da DNP ne podržava izbor Markovića jer taj kandidat “nema dovoljno iskustva”. On je poručio da je za poziciju VDT-a potreban “mnogo iskusniji kandidat”.

Podršku Markoviću prošle sedmice najavili su iz Demokrata.

“Zbog svega što jeste i što je radio, bio je beskompromisan, borio se protiv organizovanog kriminala i korupcije, odnosno da ovo društvo krene naprijed”, rekao je poslanik te partije Duško Stjepović.

Iz Pokreta Evropa sad (PES) nijesu juče odgovorili na pitanja Vijesti o izboru VDT-a, ali je ministar pravde i član Predsjedništva te partije Andrej Milović, prošle sedmice saopštio da postoji “pozitivan signal” po pitanju Markovića i da bi mogao biti vrlo brzo izabran.

Odbor u utorak o saslušanjima kandidata

Odbor za politički sistem trebalo bi na sjednici u utorak da donese odluku o održavanju konsultativnog saslušanja kandidata za izbor VDT-a, kojeg je predložio Tužilački savjet.

Na dnevnom redu sjednice je i donošenje odluke o održavanju saslušanja kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Bonus video: