Bardić: Prijetnje učinile da se osjećam nesigurno, ugroženo i nezaštićeno

Prijetnje i uvrede uslijedile nakon što je Bardić na društvenoj mreži Iks objavila duplikat popisnice iz 2011. godine

11062 pregleda 9 komentar(a)
Bardić, Foto: SD
Bardić, Foto: SD
Ažurirano: 04.12.2023. 18:46h

Potpredsjednici Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore Stanislavi Tanji Bardić juče su na društvenoj mreži X upućene prijetnje smrću, kao i uvrede na osnovu nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti.

Ona je tim povodom dala izjavu u Odjeljenju bezbjednosti u Baru.

Bardić je na svom nalogu na društvenoj mreži X objavila fotografiju dijela popisnog listića koji joj je kao građanki ostavljen od strane popisivača 2011. godine uz komentar: "Popis 2011. Ništa se ovđe mijenjati neće, 2023. godina".

Bardić su sa nepoznatih naloga upućene uvrede na osnovu nacionalne, vjerske i etničke pripadnosti, kao i prijetnja smrću.

Bardić je, kako je saopšteno iz SD-a istakla da navedene prijetnje čine da se u sopstvenoj državi osjeća nesigurno, ugroženo i nezaštićeno, te je pozvala nadležne organe da zaštite nju i njenu porodicu, kao i da u što kraćem roku izvršioce pronađu i privedu pravdi.

"Cijenim da je urgentno postupanje u ovom, ali i sličnim slučajevima koji targetiraju žene na javnim funkcijama, neophodno radi kreiranja što sigurnijeg ambijenta za politički aktivizam žena, koji samo pravovremena reakcija institucija može ohrabriti", kazala je Bardić.

Nenezić osudio prijetnje Bardić: Institucije da reaguju promptno da ne bi došlo do delegitimizacije procesa popisa

Predsjednik barskih Socijaldemokrata i poslanik Branislav Bane Nenezić pozvao je nadležne da reaguju povodom prijetnji upućenih potpredsjednici Foruma žena SD Stanislavi Tanji Bardić ne društvenoj mreži Iks.

Bardić je juče na društvenoj mreži objavila duplikat popisnice iz 2011. godine gdje se vidi kako se izjasnila o nacionalnosti, vjeroispovijesti i jeziku i poručila da "se ništa ovđe mijenjati neće".

Nenezić je kazao da je samo dan nakon početka popisa došlo do upućivanja prijetnji Bardić, koja je i gradska menadžerka.

"Na taj način već imamo situaciju koja izaziva zabrinutost svih dobronamjernih aktera ovog složenog procesa koji nam predstoji”, saopštio je Nenezić.

Nenezić je osudio prijetnje upućene bilo kome nezavisno od nacionalnog, vjerskog ili političkog ubjeđenja.

"... sa jasnim pozivom nadležnim institucijama da reaguju promptno u domenu svojih nadležnosti, jer bez toga bojimo se da će doći do delegitimizacije cjelokupnog procesa”, naveo je Nenezić.

On je dodao da ugrožavanje prava na slobodu izražavanja treba tretirati uz nultu stopu tolerancije, te poručio da nazadne stukture koje stoje iza prijetnji ne mogu spiječiti nikoga da bude ono što jeste.

„Ono što sigurno možemo reći u ovom trenutku jeste da iza onih koji nemaju hrabrosti da stanu iza svojih riječi i planova prije svega svojih imena, stoje nazadne, mračne strukture koje će i ovog puta biti poražene, jer ne možete uplašiti niti našu Tanju niti ijednu Crnogorku da budu ono što jesu”, zaključio je Nenezić.

Raščanin Radičević: Govor mržnje otežava unaprijeđenje položaja žena u politici

Predsjednica Foruma žena SD Ivana Raščanin Radičević osudila je govor mržnje i prijetnje upućene Bardić.

"Govor mržnje je i dalje veoma izražena pojava, koja u potpunosti otežava proces unapređenja položaja žena u politici u Crnoj Gori“, istakla je Raščanin Radičević.

Ona navodi da su ovakvi slučajevi u potpuno neprihvatljivi i predstavljaju ozbiljno kršenje prava na slobodu izražavanja i bezbjednost pojedinaca.

"Svako ima pravo na svoje mišljenje i slobodu izražavanja, ali to ne smije uključivati govor mržnje, prijetnje, nasilje ili zastrašivanje jer svi smo odgovorni za svoje postupke na internetu i trebamo biti svjesni da naša riječ može imati stvarne posljedice“, rekla je predsjednica Foruma.

Smatra da govor mržnje i nasilje nad ženama u politici mogu obeshrabriti žene da se politički aktiviraju, da se kandiduju i osvoje političku poziciju.

"Na taj način može se potpuno uzdrmati temeljna vrijednost demokratskog procesa,zato je neophodna hitna reakcija nadležnih institucija,da ozbiljno shvate ove prijetnje i preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se identifikovali počinioci", zaključuje Raščanin Radičević

Bonus video: