Odbor će saslušati Maju Jovanović u četvrtak, a kandidate za članove Sudskog savjeta 12. decembra

Dogovoreno da poslanički klubovi upute po jedno pitanje kandidatima, kako se procedura ne bi odužila

20064 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 05.12.2023. 14:46h
Završeno
12:20h

Odbor je donio odluku i zakazao konsultativno saslušanje 11 kandidata za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika za 12. decembar.

Zogović je članovima Odbora iznio kako je tekla procedura za prijavu kandidata i da je nakon provjere i pregleda dokumenata Komisija zaključila da 11 kandidata ispunjava uslove. Odbor je obavio konsultativna saslušanja tih kandidata.

Odbor se nakon toga nije izjasnio o kandidatima zbog odsustva svih opozicionih poslanika.

"Na Kolegijumu predsjednika Skupštine smo se usaglasili da je organizovanje ponovnog saslušanja sa kandidatima prilika i za kandidata da se opet predstave, a i sa poslanicima da se upoznaju sa njima", rekao je Zogović.

Radunović je rekao da je nekim kandidatima ovo treći ili četvrti put da dolaze ovim povodom u Skupštinu i zamolio poslanike koji su tu bili u prethodnom sazivu da se uzdrže od pitanja, a da se da prilika novim poslanicima, kako bi se to završilo u razumnom ruku.

"I da bude manje intenzivno nego ranije, od nekoliko sati za svakog kandidata. Prvo kako bismo ispoštovali te ljude koji više puta prolaze kroz ovo, a drugo kako bismo to učinili prihvatljivim za građane koji prate", objasnio je Radunović.

Smatra i da bi bila sjajna poruka da Odbor predloži tri člana do Nove godine.

Nikolić je rekao da je na Kolegijumu dogovoreno da se racionalizuje procedura i predložio da u sklopu saslušanja svakog kandidata predstavnici Kluba imaju po jednu pitanje za svakog kandiata.

Ibrahimović se javio za riječ kako bi podsjetio da Ustav i Zakon garantuju manje brojnim narodima pravo na srazmjernu zastupljenost. 

Rekao je i da oni koji se nalaze među kandidatima a dolaze iz redova manje brojnih naroda ispunjavaju uslove i da bi se njihovim izborom ispravile nepravde i pokazali da je ovo zemlja jednakih šansi za sve.

12:18h

Odbor je jednoglasno donio odluku o saslušanju Jovanović u četvrtak 7. decembra u 11 časova.

12:16h

Poslanik DPS-a Ivan Vuković rekao je da je dijalog o popisu počeo prije i protiv volje predsjednika Skupštine, jer da se on pitao popis bi počeo 1. novembra.

"Drugo, shvatio sam intervenciju kolege Nikolića i drugih kao način da zaštite i integriteti i Skupštine, Odbora pa ako hoćete i Vaš lično i da ne dozvolimo da nas neko dovodi pred svršen čin", rekao je Vuković. 

Smatra da izjave političara obesmišljavaju procedure.

12:07h

Nikolić je rekao da bi, da postoji želja za dogovorom, Odbor danas razgovarao o izjavi ministra pravde Andreja Milovića koji je kazao da vjerovatno nećemo imati izbor VDT u decembru jer ne postoji spremnost Jovanović da se povuče iz procedure, jer kako se pretpostavlja nema podršku.

"Svaki ozbiljan pravnik može da protumači ovo kao izvjesnu vrstu pritiska na Jovanović i na to Odbor treba da reaguje i zauzme stav", poručio je Nikolić i rekao da vide da se iza kulisa vode razgovori i da je svakom jasno.

Zogović je odgovorio da je na ovom Odboru sve urađeno u skladu sa procedurom.

"Vi imputirate da parlamentarna većina nije pokrenula dijalog, a ja sam u prethodnom obraćanju rekao da postoji potreba za dijalogom i konsenzusom. Ali kao što znate, kad je predsjednik Skupštine pokrenuo dijalog oko popisa pojedini nisu došli. I sad da li fingiraju ti koji ne dolaze ili ovi koji pozivaju, neka građani sami procijene". 

12:00h

Zogović je rekao da je današnja sjednica osmišljena kao nešto što treba da podrži argumentaciju o neophodnosti dijaloga koji treba da prati ovaj proces, kako bi se došlo do zajedničkog rješenja.

"Što se tiče licitiranja sa imenima potencijalnih kandidata to ne doprinosi da ovaj Odbor rasterećeno radi svoj posao. Potpuno je legitimno da sve partije imaju svoje stavove o kandidatima i nadam se da će ova sjednica biti dodatni impuls da počne dijalog", kazao je Zogović.

Zogović je rekao da što se procedure tiče VDT može biti izabran do kraja godine ukoliko kandidat TS dobije dvotrećinsku većinu.

"Ako je ne dobije mi ćemo saslušati ostale kandidate i onda najranije u roku od mjesec dana postoji mogućnost da se Skupština na predlog Odbora izjasni o sva tri kandidata. Smatram da je ovaj način na koji smo danas počeli rad je potpuno primjeren".

Zogović je objasnio da je imao mogućnost da zakaže saslušanje bez dogovora sa Odborom, ali da u cilju dijaloga to nije uradio.

11:56h

Poslanik SD Nikola Zirojević rekao je da mu se čini da je kandidatkinja koju treba da saslušaju "unaprijed otpisana", što nije dobro.

"S druge strane dajemo podršku ljudima koje nismo imali prilike da čujemo, nego da se sa njihovim biografijama upoznamo na internetu i da nam to djeluje jako lijepo, ali nismo imali priliku da čujemo na koji način planiraju da vrše funkciju. Vrlo je neodgovorno izjašnjavati se o podršci", rekao je Zirojević.

Rekao je da je tačno da izbor VDT treba da se riješi brzo, ali ne toliko brzo da ne bude najbolje i najkvalitetnije rješenje.

"Imamo kandidatkinju koja je prvi izbor TS. Ne mislim da je dobro da je unaprijed otpišemo, nego da itekako povedemo računa. Kao što smo postigli dogovor oko sedmog sudije Ustavngo suda.. Svima nam je interes da postignemo jedan opšti dogovor, ali mislim da ovaj način nije najbolji put". 

11:52h

Poslanik PES-a Darko Dragović nije saglasan sa poslanicima opozicije i kaže da je upravo ovaj Odbor početak dijaloga po pitanju izbora VDT.

"Dobro je da je u pitanju institucionalni dijalog, a ne neki neformalni i kuloarski dijalog van institucija sistema. Dobra je stvar da više nakon pola godine od predloga TS smo pokrenuli cjelokupni postupak i odlična je stvar da se što prije sasluša Jovanović", rekao je poslanik PES-a.

Komentarišući navode da je neko od poslanika afirmisao nekog od kandiata kaže da je to dobar način nastavka dijaloga u cilju izbora najboljeg kandidata ili postizanja konsenzusa.

"Pričamo o kandidatima koji su dostavljeni i o kojima treba da odlučujemo, a ne o nekim trećim licima tj. pravnicima koji nisu kandidati za izbor VDT", poručio je Dragović.

11:47h

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović rekao je da je ovo prvi test.

"Ja sam prije svega za to da izaberemo ljude po profesionalnom i stručnom kvalitetu i da u pravom smislu isporučimo vladavinu prava. Treba da stvorimo uslove za to da imamo najkvalitetnije ljude i da možemo da ih biramo... Mi do dana današnjeg nismo stvorili uslove da VDT bude Bošnjak, mi ne stvaramo uslove da iz reda manjinskih naroda bude predsjednih Vrhovnog suda. To nije demokratija. Nama i Ustav i Zakon daje određena prava i zahtijeva senzibilnost".

Ibrahimović je dodao da je današnja sjednica prilika da se krene u pravcu popravljanja nečega u čemu se ranije griješilo, te da svaku sugestiju od strane opozicije treba shvatitti kao dobronamjernu.

11:38h

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević rekao je da je dobro da je započeta razmjena mišljenja koja se mora institucionalizovati.

"Pred Crnom Gorom su dva ključna zadatka koaj se tiču našeg odbora. Jedno je povećanje stepena demokratije u društvu i jače nezavisnije institucije, i sa druge strane članstvo CrneGore u EU", rekao je Rakočević.  

Rakočević navodi da parlamentarna većina nije našla za shodno da otpočne dijalog i tvrdi da postoje sumnje da razlog leži u tome da traže način da dijalog obavljaju u krugu parlamentarne većine.

"Da inkluzivnost o kojoj govorite treba da počiva na sljedećem, isključiti dio parlamentarnih stranaka, a onda praviti inkluzivnost. To je model kome prisustvujemo danas. Ako nije tako saglasili biste se da u četvrtak saslušamo kandidata, ali apelujemo na rukovodstvo Skupštine da otpočnemo dijalog. Mi nažalost imamo polemiku da li treba dijalog ili ne treba", rekao je Rakočević.

Njegov predlog je da se sasluša Jovanović, ali da do četvrtka već postignu dogovor na Kolegijumu da otvore razgovor o svim predstojećim imenovanjima u pravosuđu.

"Jer samo dogovorom vlasti i opozicije možemo doći do dobrih rešenja ili ako hoćete do rešenja uopšte", rekao je Rakočević.

11:38h

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić saglasan je da je prvi korak saslušanje Jovanović.

"Čuli smo ovdje navode da se vode zakulisni dijalozi o nekim kandidatima i da se to kroz medije promoviše. Pa ako oni idu u mediju i prezentuju stavove, gdje su tu zakulisne radnje", pitao je Čarapić.

On je dodao da dogovor oko VDT i tri člana Sudskog savjeta treba da dođe kao proizvod širokog konsenzusa.

"Mislim da je skroz primjereno da svako ima svoje stavove, da ih testira u javnosti i da se dođe do rješenja. Ne vidim kako možemo da vodimo dijalog a da ne spominjemo konkretna rješenja. Taj dijalog se vodi, pitanje je samo da li je opozicija spremna da učestvuje u njemu konstruktivno", rekao je Čarapić.

11:32h

Radunović je rekao Nikoliću da je put koji je predvidio predsjednik Odbora normalan.

"Imamo propisanu proceduru. To što pišu novine, o svemu pišu novine. Napadaju nas sve. Neko kaže ko mu je bliži kandidat, neko ne kaže. Ali to nema veze sa dobrom voljom ukupne koalicije koja ima većinu u parlamentu da razgovara o svim pitanjima koja su bitna za razvoj crnogorskog društva. To što se možda čulo ime koje nije na tapetu odmah u prvom krugu od nekih naših kolega, to je njihovo pravo, oni mogu da budu nezadovoljni kandidatom koji je predložen od strane TS. To ne znači da ne postoji volja za dijalogom", rekao je Radunović.

Predložio je da se sasluša Jovanović i da se onda razgovara.

11:17h

Predsjednika odbora Milun Zogović predložio je da se konsultativno saslušanje kandidatkinje za VDT Maje Jovanović održi 7. decembra.

On je kazao da se konsultovao sa službom i sa Jovanović, koja će biti dostupna tada.

Odbor ima obavezu da sasluša kandidatkinju koju predlaže Tužilački savjet i Skupštini podnese izvještaj.

Andrija Nikolić rekao je da treba da se dogovaraju o saslušanju kandidata, a da nemaju politički dijalog na stolu.

"Tu odgovornost leži na parlamentarnoj većini. Odnosi snaga su sad malo drugačije raspoređeni nego 2013. ali to ne znači da treba da rušimo osnovni politički princip koji je etablirao ova rješenja, a on kaže da je za dogovor o imenovanjima u pravosuđu potrebno postići politički kompromis, na tragu dijaloga koje prethodno vode vlast i opozicija. Oko samog termina možemo da se dogovorimo u zavisnosti od tehničkih pretpostavki i dostupnosti poslanika, ali mi se čini da smo pobrkali red stvari i da je trebalo da uslijedi inicijativa za razgovor o kandidatima", poručio je Nikolić.

Poslanik koalicije Za budućnost Crne Gore Slaven Radunović rekao je da Nikolić nije u pravu i da ne mogu da zauzimaju stavove dok ne saslušaju Jovanović.

"Uostalom sada imamo samo jednog kandidata. Ne vidim oko čega ima da vodimo dijalog koji ili odgovara ili ne odgovara. Zakazivanje sjednice saslušanja je prirodni tok stvari, da se upoznamo sa Jovanović i onim što ima da kaže,a nakon toga da razgovaramo i vidimo da li možemo da obezbijedimo dvotrećinsku većinu za njen izbor", rekao je Radunović.

Objasnio je da će možda biti više prilike za dijalog ukoliko se Jovanović ne izabere, pa budemo imali nove kandidate u sledećem ciklusu glasanja.

Nikolić mu je rekao da je svojom izjavom oponirao većem dijelu parlamentarne većine.

"Ima smisla to što ste rekli ukoliko prethodno ne vodite medijsku promociju za druge kandidate pa nam time, i nama i široj crnogorskoj javnosti nagovještavate da posotje izvjesni zakulisni politički razgovori. Jer medijska promocija određenih kandidata koja se permanentno odvija govori u prilog tome da su određeni poslanički klubovi izlazili sa imenima kandidata koji u proceduru saslušanja treba da dođu nakon kandidata kojeg je predložio Tužilački savjet", naveo je Nikolić.

11:14h

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević izabran je za zamjenika predsjednika Odbora.

Njega je, kazao je poslanik DPS-a Andrija Nikolić, nakon konsultacija predložila opozicija.

10:54h

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravo trebalo bi da na današnjoj sjednici donese odluku o održavanju konsultativnog saslušanja kandidata za izbor vrhovnog državnog tužioca.

Na dnevnom redu je i donošenje odluke o održavanju konsultativnog saslušanja kandidata za člana Sudskog savjeta kao i izbor zamjenika Odbora.

Bonus video: