Milović: Vlada zainteresovana za unapređenje saradnje sa Izraelom

Ministar pravde je kazao kako očekuje da će se mir i stabilnost uskoro vratiti, kako u toj zemlji, tako i u cijelom regionu

3251 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo pravde
Foto: Ministarstvo pravde

Ministar pravde Andrej Milović sastao se danas sa ambasadorom Izraela Jahelom Vilanom i predsjednicom Jevrejske zajednice Ninom Ofner Bokan, i tom prilikom izrazio zabrinutost povodom trenutnog stanja u Izraelu.

Kazao je kako očekuje da će se mir i stabilnost uskoro vratiti, kako u toj zemlji, tako i u cijelom regionu.

Ministarstvo pravde je saopštilo da je sastanak bio posvećen aktuelnim temama, bilateralnoj saradnji, kao i inicijativi za izgradnju spomen obilježja na operaciju “Velveta” iz 1948. godine, čija je izgradnja planirana na aerodromu na Kapinom polju u Nikšiću.

Milović je rekao da je Vlada veoma zainteresovana za unapređenje saradnje sa Izraelom, naročito u oblastima gdje je ta zemlja globalno prepoznata, ističući da tradicionalno prijateljstvo i međusobno poštovanje dvije zemlje kroz tješnju saradnju u mnogim oblastima treba podići na viši nivo.

"Govoreći o tradicionalno dobrim odnosima između dvije zemlje, ambasador Vilan je istakao visok stepen saradnje u oblasti ekonomije, investicija i turizma. Posebno je naglasio rastući interes izraelskih kompanija za ulaganje u Crnu Goru, s posebnim naglaskom na saobraćajnu infrastrukturu. Ambasador Vilan istakao je da Izraelci Crnu Goru doživljavaju kao jednu od omiljenih destinacija, što potvrđuje posjeta više od 100 hiljada turista iz Izraela tokom ove godine, ističući da je interesovanje u konstantnom porastu", navodi se u saopštenju.

Na sastanku se razgovaralo i o planovima za izgradnju spomenika Velveta u Nikšiću, čija je vrijednost procijenjena na više od 300 hiljada eura. Cilj izgradnje tog spomenika je "promovisanje istorijskih, kulturnih i duhovnih vrijednosti", što će, prema riječima Nine Ofner Bokan, doprinijeti "obogaćivanju kulturne baštine Crne Gore, ali i turističkoj ponudi grada Nikšića, jer veliki broj izraelskih turista bi zasigurno došao da posjeti to, za istoriju države Izrael, veoma značajno mjesto".

Sastanak je zaključen zajedničkim pozivom na dalje jačanje veza između Crne Gore i Izraela u cilju prosperiteta obje zemlje, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: