Popović: Ne smijemo dozvoliti da žena bude napadnuta zato što je u politici ili što je iznijela riječ...

Naša Skupština treba biti mjesto gdje se čuje širok spektar mišljenja, a posebno je važno čuti stavove žena o ključnim pitanjima, to je jedini način stvaranja inkluzivnog političkog prostora", kazala je Popović

2482 pregleda 2 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Skupština Crne Gore
Sa događaja, Foto: Skupština Crne Gore

Nikada više ne smijemo dozvoliti da žena koja je u politici bude napadnuta samo zato što je u politici ili zbog toga što je javno iznijela neku riječ koja ne odgovara suprotstavljenoj strani, saopštila je potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Zdenka Popović.

Iz Skupštine je saopšteno da je ona danas u Skupštini otvorila panel na temu "Politički put žena od sticanja prava glasa".

"Posebno mi je drago što ovom događaju prisustvuju žene koje su ispisivale istoriju Crne Gore kroz funkcije poslanica i ministrica. Želim istaknuti važnost aktivnog dijaloga o učešću žena u političkom životu našeg društva, posebno imajući u vidu izazove sa kojima se suočavaju žene u političkom okruženju. Naša Skupština treba biti mjesto gdje se čuje širok spektar mišljenja, a posebno je važno čuti stavove žena o ključnim pitanjima, to je jedini način stvaranja inkluzivnog političkog prostora", kazala je Popović, istakavši važnost studije "80 godina političke participacije žena" koju su izradile Snežana Jonica, Marija Blagojević i Kaća Đuričković.

"Nikada više ne smijemo dozvoliti da žena koja je u politici bude napadnuta samo zato što je u politici ili zbog toga što je javno iznijela neku riječ koja ne odgovara suprotstavljenoj strani. Žene donose različite prespektive, iskustva i vrijednosti u političke procese, kao i bolje i uravnoteženije odluke" poručila je Popović.

Ona je najavila formiranje novog Ženskog kluba koji će umrežiti žene Crne Gore da bi promijenile političku klimu i postigle bolje rezultate u oblasi rodne ravnopravnosti i izrazila nadu da će i kolege muškaraci pružiti pomoći u tom projektu.

"Svi zajedno imamo odgovornost stvaranja društva u kojem se cijeni doprinos žena političkom dijalogu. U skladu sa tim ovaj skup postaje platforma za dijalog, razmjenu ideja i usklađivanje sa vizijom koju dijelimo, da zajedno gradimo društvo rodne ravnopravnosti" zaključila je Popović.

Panel je organizovan od strane Kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori u okviru kampanje "16 dana aktivizma".

Bonus video: