URA: Amandmanima ćemo podržati zahtjeve prosvjetara za uvećanje zarade ukoliko Spajić ne ispuni zakonske obaveze

Iz URE su rekli da "neće dozvoliti da Vlada Milojka Spajića obesmisli sve postignuto i Crnu Goru izloži sudskim sporovima vrijednim više stotina miliona eura"

10565 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Sa jedne od konferencija za medije URE: Abazović za govornicom, Foto: GP URA
Sa jedne od konferencija za medije URE: Abazović za govornicom, Foto: GP URA

Građanski pokret URA podržaće u Skupštini amandmanskim djelovanjem zahtjeve prosvjetara za uvećanje zarade za deset odsto, kao što je to predvidio potpisani Granski kolektivni ugovor (GKU), ukoliko premijer Milojko Spajić ne ispuni svoje zakonske obaveze, saopšteno je danas iz te partije.

Oni navode da "ne mogu povećanje budžeta za Kabinet premijera i Generalni sekretarijat Vlade od 2,1 milion eura, koji služe za bahaćenje premijera, službene ručkove i reprezentacije, biti važnije od zarada naših profesora i nastavnika".

"Ponosni smo što je 43. Vlada Dritana Abazovića značajno poboljšala uslove rada prosvjetnih radnika potpisivanjem Granskog kolektivnog ugovora sa kojim su od 1. januara 2023. uvećani svi koeficijenti složenosti od 20% do 45% i predviđeno uvećanje od 1. januar 2024. za dodatnih 10% za svih 13.893 službenika Ministarstva prosvjete", naglasili su iz partije na čijem je čelu bivši premijer Dritan Abazović.

Iz URE su zaključili da "neće dozvoliti da Vlada Milojka Spajića obesmisli sve postignuto i Crnu Goru izloži sudskim sporovima vrijednim više stotina miliona eura".

Sindikat prosvjete očekuje da će poslanici u Skupštini Crne Gore amandmanski djelovati i da će od 1. januara naredne godine prosvjetarima biti veće plate, ali ne isključuju mogućnost protesta i kolektivne tužbe protiv države zbog nepoštovanja Granskog kolektivnog ugovora (GKU).

To je “Vijestima” juče rekao predsjednik Sindikata Radomir Božović, nakon sastanka sa predstavnicima Vlade Crne Gore, tokom kojeg nije postignut dogovor o povećanju koeficijenata zaposlenima u prosvjeti.

Bonus video: