Pejović: Htjeli smo da pokrenemo prijavu za prekršaje protiv popisivača, ali je tužilaštvo već reagovalo

On je na sjednici Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa rekao da 20 opština nisu prijavile nijednu nepravilnost tokom popisivanja

24273 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Pejović, Foto: Mediabiro.tv
Pejović, Foto: Mediabiro.tv

Direktor Monstata Miroslav Pejović kazao je da su htjeli da pokrenu prijavu za prekršaje zbog toga sto su pojedini popisvači koristili olovke "piši briši", ali da je tuzilaštvo već reagovalo, o čemu je Monstat obaviješten prije pola sata.

On je na sjednici Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa rekao da 20 opština nisu prijavile nijednu nepravilnost tokom popisivanja.

Pejović je rekao da je do sada je 47 domaćinstava odbilo da učestvuje u popisu.

"To je konačno odbijanje, dok u 138 domaćinstava popisna komisija mora izaći na teren i pokušati ubijediti te građane da učestvuju u popisu", naveo je Pejović.

On je kazao da je dinamika popisivanja slabija u Budvi, Kotoru, Tivtu i na Cetinju.

"Ali s obzirom na najavljeno produženje perioda popisivanja, mislim da ćemo imati dovoljno vremena čak i bez angažovanja dodatnih popisivača iz susjednih opština, da popis uspješno realizujemo", naveo je Pejović.

Nikola Zirojević (SD) je podsjetio da je 16 popisivača pod sumnjom da je koristilo olovke "piši-briši" i da je pohvalno što su isključeni iz popisa.

"Postoji opasnost da se desava nesto organizovano. Treba pozvati nadležne državne organe da to ispitaju", rekao je on.

Pejović je odgovorio da su već htjeli da pokrenu prijavu za prekršaje, ali da je tužilaštvo već reagovalo, o čemu su obaviješteni prije pola sata.

Zirojević je pitao da li će se kontaktirati sva domaćinstva koja su sporni popisivaci popisivali.

Pomocnica direktora Monstata Snežana Remiković je kazala da u ovom trenutku nema odgovor na to pitanje.

Kopredsjednik Odbora Darko Dragović (PES) je pitao koje su indicije koje su im ukazale da se ta olovka koristi. Remiković je rekla da su tu informaciju čuli na sjednici odbora kada je na to ukazao Zirojević, te da su dali nalog instruktorima da to provjere.

Kopredsjednik odbora Nikola Rakočević (DPS) je u ime odbora pozvao tužilaštvo da radi radnje iz svoje nadležnosti, navodeći da popisne komisije i Monstat nisu dio problema, vec popisivači.

On je rekao da će Odbor utvrditi način na koji će se prikupljeni podaci provjeriti prije unošenja u bazu podataka.

Slađana Kaluđerovic (SNP) je rekla da treba provjeriti za svaku popisnu listu da li je korištena olovka "piši briši".

Dragović je kazao da je ovlašćenje tog radnog tijela ograničeno Sporazumom o popisu i skupštinskom odlukom, te bi stvaranjem kontrolnog mehanizma izašli van opsega ovlašćenja odbora.

Rakočević je rekao da će i zakon promijeniti i odluku ako se o tome dogovore na odboru.

Nikola Camaj (AF) je rekao da je Odbor više savjetodavno a ne kontrolno tijelo, te da treba da ohrabre građane da sami provjeravaju podatke iz popisa.

Ohrabruje, kako je rekao, što ta olovka nije korištena za popisivanje u dijelu identitetskih pitanja.

Vladislav Bojović (DNP) je rekao da Monstat nema kapacitet da utvrdi da li je to organizovano i da li je neko podmetnuo popisivaču tu olovku, već da je to posao za Tužilaštvo.

Damir Gutic (BS) je kazao da zbog ovoga ne treba dozvoliti da se naruši povjerenje u proces popisa.

Istakao je i da u Podgorici postoje naselja gdje popisivaci jos nisu dolazili.

Jovan Vučurović (NSD) je rekao da isključivo tužilaštvo treba da se bavi slučajem oko korišćenja olovaka piši-briši.

Istakao je da mu se iz uporednih podataka koje je dostavio Monstat, čini da će biti manji broj stanovnika nego 2011.

Suljo Mustafić je u ime Bošnjačkog vijeća rekao da su predložili da 28. decembar bude datum završetka popisa, jer je važno popisati sve građane koji na to imaju pravo.

Tu je, kako je pojasnio, mislio na građane Crne Gore koji žive u inostranstvu, a doći će u Crnu Goru uoči novogodišnjih praznika.

Odbor će se obratiti Skupštini povodom slučaja piši-briši, i to će te biti tema nekog od narednih sastanaka.

Bonus video: