"Lokalne samouprave da budu maksimalno angažovane u procesu pristupanja EU"

Predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Orlando Fusko rekao je da prethodni krugovi proširenja potvrđuju da što su jedinice lokalne samouprave bile više angažovane, to je proces pristupanja bio lakši

2147 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Delegacija EU u CG
Sa sastanka, Foto: Delegacija EU u CG

Lokalne samouprave treba da budu maksimalno angažovane u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), poručeno je sa sastanka članova Evropskog komiteta regiona i crnogorskih predsjednika opština.

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori saopšteno je da su, na sastanku u Kolašinu, članovi Evropskog komiteta regiona sa crnogorskim predsjednicima opština razgovarali o reformskim procesima u lokalnim zajednicama na putu ka Uniji.

Kako su naveli, u fokusu razgovora bio je sektor saobraćaja, a razgovaralo se i o podršci za izgradnju kapaciteta lokalnih administracija.

„Ovo je bio 19. sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora Evropskog komiteta regiona i Crne Gore i održan je dva dana nakon što su se lideri EU i Zapadnog Balkana sastali u Briselu, na samitu na kojem je Unija reafirmisala perspektive članstva Zapadnog Balkana u EU“, kaže se u saopštenju.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Delegacija EU u CG

Predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Orlando Fusko rekao je da prethodni krugovi proširenja potvrđuju da što su jedinice lokalne samouprave bile više angažovane, to je proces pristupanja bio lakši.

“Stoga je važno da i u Crnoj Gori obezbijedimo njihovo maksimalno učešće u pregovaračkim strukturama u korist procesa pristupanja zemlje EU”, kazao je Fusko.

Kako je naveo, lokalne samouprave su najbliže građanima i imaju jedinstveno razumijevanje lokalnih izazova i potreba.

“Opštine treba da budu podržane u efikasnom obavljanju svojih dužnosti, moraju imati jasne nadležnosti i adekvatna finansijska sredstva”, poručio je Fusko.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Delegacija EU u CG

Predsjednik Regionalnog savjeta italijanske pokrajine Veneto i kopredsjedavajući Zajedničkog savjetodavnog odbora Evropskog komiteta regiona i Crne Gore, Roberto Đambeti, ponovio je podršku komiteta integraciji Crne Gore u EU.

On je rekao da je Crna Gora u ključnoj fazi u kojoj se podstiče nacionalni konsenzus o neophodnim reformama i dodao da taj konsenzus postaje imperativ za osnaživanje zaustavljenog procesa pregovora sa EU.

Đambeti je kazao da nedavna politička dešavanja imaju potencijal da budu odlučujuća.

“Neophodno je da politička elita na svim nivoima zajednički definiše put i sprovede reforme neophodne za pristupanje EU”, poručio je Đambeti.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, koji je kopredsjedavao sastankom, rekao je da se nada da će nova Vlada nastaviti saradnju sa lokalnim samoupravama u procesu evropskih integracija.

Bivši predsjednik Opštine Kolašin i aktuelni ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, poručio je da je usvajanje i primjena evropskih standarda i efikasno korišćenje evropskih sredstava lokalne zajednice treba da posmatraju kao dobru priliku.

On je pozvao predstavnike lokalnih vlasti da izgrađuju svoje kapacitete kako bi i regionalne i teritorijalne saradnje bile osnov razvoja.

Martinović je poručio da je uključivanje lokalnih samouprava u proces pristupanja obaveza, jer su one nosioci velikog dijela primjene evropskih standarda.

„Evropska komisija je nedavno pojačala podršku državnim službenicima na podnacionalnim nivoima na Zapadnom Balkanu, omogućavajući im da učestvuju u programu tehničke pomoći i razmjene informacija“, kaže se u saopštenju.

Tinatin Ahvlediani iz Centra za evropske političke studije (CEPS) u Briselu naglasila je da je Novi plan za rast Zapadnog Balkana velika prilika za crnogorske opštine i njihov ekonomski razvoj.

Predsjednik Skupštine Zagreba Joško Klisović, koji je član Zajedničkog odbora, podijelio je Hrvatska iskustva pristupanja EU i naglasio da je najvažnije promijeniti način razmišljanja u evropski.

Bonus video: