Adžić: Vlada da poštuje kolektivni ugovor i poveća plate zaposlenima u MUP-u

"Građanski pokret URA će, ukoliko Vlada ne ispoštuje svoju zakonsku obavezu, pripremiti amandman na Predlog budžeta za 2024. godinu, kojim će biti omogućeno poštovanje Kolektivnog ugovora tj. povećanje zarada zaposlenima u MUP-u i Upravi policije od 10 odsto", poručio je Adžić

5706 pregleda 28 reakcija 30 komentar(a)
Adžić, Foto: Boris Pejović
Adžić, Foto: Boris Pejović

Filip Adžić, potpredsjednik Građanskog pokreta URA i ministar unutrašnjih poslova u prethodnoj Vladi, pozvao je novu izvršnu vlast da ispoštuje kolektivni ugovor i poveća plate zaposlenima u Ministarstvu unutaršnjih poslova.

"Dana 21.04.2023. godine, na moje veliko zadovoljstvo, nakon 30 godina potpisan je Kolektivni ugovor za policijske službenike i zaposlene u MUP-u. Ugovor sadrži imperativnu normu da se zaposlenim koeficijenti složenosti poslova dodatno uvećavaju za 10 odsto počev od 01. januara 2024. godine kroz izmjenu Uredbe o grupama poslova i koeficijentima za zarade, što znači da se zarada, a sa tim i dodaci na zaradu, u 2024. godini uvećavaju 10 odsto", saopštio je Adžić.

On je saopštio da, prema dosad dostupnim informacijama, sredstva za isplatu tog uvećanja nisu predviđena Predlogom budžeta za 2024. godinu. Upozorio je Vladu i premijera Milojka Spajića da bi kršenjem tog ugovora omogućili svim zaposlenima da već 1. februara 2024. pokrenu tužbe protiv MUP-a, čime bi, kako je rekao, "uz uvećanje koje ih sljeduje, država morala da plati i troškove sudskih postupaka, što bi građane koštalo dodatnih preko pet miliona eura samo za jedan mjesec".

"Građanski pokret URA će, ukoliko Vlada ne ispoštuje svoju zakonsku obavezu, pripremiti amandman na Predlog budžeta za 2024. godinu, kojim će biti omogućeno poštovanje Kolektivnog ugovora tj. povećanje zarada zaposlenima u MUP-u i Upravi policije od 10 odsto", poručio je Adžić.

Bonus video: