Hadžić: Minimalna penzija će od januara porasti 52 odsto

Država se neće zadužiti povodom uvećanja minimalne penzije, već će se sredstva obezbijediti iz sopstvenih izvora", tvrdi Hadžić

9430 pregleda 145 reakcija 27 komentar(a)
Hadžić, Foto: Skupština Crne Gore
Hadžić, Foto: Skupština Crne Gore

Povećanje minimalnih penzija koje slijedi, prvi je korak programa "Evropa sad 2" koji će se realizovati u potpunosti, kao što je i obećano građanima.

To je saopštio poslanik s liste Pokreta Evropa sad (PES) i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Seid Hadžić.

On je rekao da razumije "sve političke igre koje slušamo ovih dana", ali da treba razgovarati "o činjenicama".

"Netačne navode i širenje galame demantovaćemo djelima, jer nijesmo preuzeli vlast radi vlasti, već da bismo pomogli da naši građani dostignu standard života dostojan čovjeka onog u Evropskoj uniji (EU). Lijepe stvari se dešavaju ovih dana u državi, Crna Gora je svakim danom bliža Evropi na svim poljima. Promjene su nastavljene, ovo je momentum za slavlje i radost jer ispravljamo nepravde i omogućujemo dostojanstven život najugroženijim", istakao je Hadžić.

On navodi da je nova vlast krenula "od najugroženije kategorije - penzionera", i da tako pravi "ravnopravan socijalni balans između građana koji su dali mnogo ovoj zemlji".

"I konačno tu nepravdu ispravljamo. U Crnoj Gori ćemo imati najminimalniji izjednačeni iznos u Evropi za odlazak u penziju. Rast minimalne penzije od januara 2024. godine će biti od nevjerovatnih 52 odsto. Ovom mjerom je obuhvaćeno 74 hiljade penzionera, i to oni koju su primali minimalnu penziju, i druga grupa korisnika koja prima penziju u intervalu od trenutne najniže do novog iznosa penzije koji će biti utvrđen predlogom zakona", saopštio je Hadžić.

On tvrdi da je postignuta saglasnost sa svim socijalnim partnerima i da je izjednačena starosna granica (za muškarce i žene) za odlazak u penziju sa 65 godina starosti.

"Što je najminimalniji iznos u Evropi. Uzmimo kao primjer Luksemburg gdje je starosna granica izjednačena na 65 godina ili Njemačku gdje je starosna granica izjednačena na 65 godina i 11 mjeseci. Napominjem, radi se o najugroženijoj kategoriji naših građana. Njima želimo obezbijediti dostojanstvenu starost jer su oni izgradili ovu državu i oni to zaslužuju. Takođe, važno je napomenuti da se država neće zadužiti povodom uvećanja minimalne penzije, već će se sredstva obezbijediti iz sopstvenih izvora, a o tome nam tek slijede debata i rasprava na temu budžeta", zaključio je Hadžić.

Bonus video: