Raspopović: Crna Gora je posvećena ciljevima Američko-jadranske povelje

U Skoplju je, u okviru ovogodišnjeg predsjedavanja Sjeverne Makedonije Poveljom, održan sastanak ministara vanjskih poslova država članica i posmatrača.

1669 pregleda 0 komentar(a)
Učesnici sastanka, Foto: MVP
Učesnici sastanka, Foto: MVP

Crna Gora je posvećena ciljevima Američko-jadranske povelje (A5), koji se ogledaju u promovisanju evropske i evroatlanske integracije, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, poručio je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Milisav Raspopović.

U Skoplju je danas, u okviru ovogodišnjeg predsjedavanja Sjeverne Makedonije Poveljom, održan sastanak ministara vanjskih poslova država članica i posmatrača.

Crnu Goru je na sastanku predstavljao državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP), Milisav Raspopović.

Kako je saopšteno iz MVP, tokom dvije radne sesije učesnici su diskutovali o aktuelnim bezbjednosnim i političkim izazovima, regionalnoj saradnji i predstojećim aktivnostima u okviru A5.

„Istakli su značaj dalje adaptacije A5 novoj bezbjednosnoj realnosti, kao i mogućnostima za kreiranje novih mehanizama za unaprjeđenje regionalne saradnje“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, dodaje se, bilo riječi i o posljedicama rata u Ukrajini i mnogobrojnim efektima ruske agresije na političke i ekonomske prilike na Zapadnom Balkanu.

Raspopović je ukazao na konkretne rezultate koje je Povelja ostvarila u posljednje dvije decenije.

„Potvrdio je punu posvećenost Crne Gore ciljevima te inicijative, koji se ogledaju u promovisanju evropske i evroatlanske integracije, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa“, navodi se u saopštenju.

On je ocijenio je da u aktuelnom, kompleksnom bezbjednosnom trenutku, regionalne bezbjednosne inicijative poput A5, zajedno sa NATO i EU, predstavljaju garant dugoročne stabilnosti i prosperiteta naših država.

Predstavnici država članica A5 nakon sastanka potpisali su zajedničku izjavu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici država članica A5 inicijative - Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i država posmatrača –Kosova, Slovenije i Srbije.

Bonus video: