Čarapić novi šef kluba PES-a

Izvor “Vijesti” kaže da Laković napušta mjesto predsjednika poslaničkog kluba zbog obaveza, i da će se posvetiti funkciji šefa Odbora za bezbjednost

19524 pregleda 12 komentar(a)
Čarapić, Foto: BORIS PEJOVIC
Čarapić, Foto: BORIS PEJOVIC

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić biće novi šef poslaničkog kluba te partije, pošto se aktuelni Miodrag Laković povlači s te pozicije - saznaju nezvanično “Vijesti”.

Izvor “Vijesti” rekao je da Laković napušta mjesto predsjednika kluba zbog brojnih obaveza koje ima, i da će se posvetiti funkciji šefa skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, na koju je izabran krajem novembra. Laković je i član Odbora za antikorupciju.

Laković
Lakovićfoto: Skupština

Sagovornik navodi da je unutar poslaničkog kluba dogovoreno da Lakovića naslijedi Čarapić, i da bi o toj promjeni uskoro trebalo da bude obaviješten predsjednik parlamenta Andrija Mandić.

Čarapić je član Administrativnog, Zakonodavnog i Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Prema Poslovniku Skupštine klub poslanika se, po pravilu, konstituiše na prvoj sjednici, tako što se čelniku parlamenta podnosi spisak članova kluba koji potpisuje svaki njegov član, a na spisku se posebno naznačava predsjednik kluba.

Klub PES-a je najbrojniji u Skupštini, i u njemu je 20 parlamentaraca. Nakon njega slijedi klub Demokratske partije socijalista sa 17 poslanika, Nove srpske demokratije sa devet, Demokrata sa sedam, Bošnjačke stranke sa šest, dok Demokratska narodna partija i Građanski pokret URA imaju po četiri.

Po tri predstavnika u Skupštini imaju klubovi Socijalistička narodna partija - CIVIS, klub Socijaldemokrata, te poseban klub poslanika, dok su po dva skupštinara u klubovima Albanskog foruma i Demokratske unije Albanaca - Hrvatske građanske inicijative.

Bez kluba je jedan parlamentarac, poslanik Albanske alijanse Ilir Čapuni.

Bonus video: