Brđanin pao „na Cetinju”

Odbor za bezbjednost dao negativno mišljenje na izvještaje direktora policije, ministar Šaranović priprema njegovo razrješenje

36227 pregleda 44 reakcija 41 komentar(a)
“Partije odlučile umjesto Odbora”: Brđanin, Foto: Boris Pejović
“Partije odlučile umjesto Odbora”: Brđanin, Foto: Boris Pejović

Samo deset dana nakon ponovnog preuzimanja dužnosti direktora Uprave policije, Zoran Brđanin nije “prošao” skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu, nakon čega je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović najavio inicijativu za njegovu smjenu.

Odbor je juče dao negativno mišljenje na Brđaninova dva izvještaja iz prošle godine, nakon čega, prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, ministar unutrašnjih poslova može pokrenuti postupak njegovog razrješenja. Šaranoviću Odbor treba da dostavi zaključke sa jučerašnje sjednice, kao i Brđaninu.

“S obzirom na značaj ovog pitanja, čekam izvještaj Odbora o ishodu sjednice. Odluke donesene na ovoj sjednici će biti osnova za dalje postupanje u potpunosti u skladu sa zakonom i procedurama naše države. Pripremiću predlog za razrješenje i dostaviću ga Vladi i nadležnim komisijama, s punom svijesti o težini i odgovornosti koju ovaj čin nosi”, naveo je Šaranović u saopštenju.

Poručio je da je prošlo doba kada je samovolja bila praksa. “Ovo je vrijeme u kojem se institucionalni integritet, transparentnost postupanja i poštovanje zakona stavljaju na prvo mjesto”, kazao je Šaranović.

Brđanin nije prisustvovao sjednici Odbora. On je u obraćanju predsjedniku Odbora Miodragu Lakoviću i članovima juče naveo da je razlog to što je “iz brojnih javnih nastupa političara prethodnih dana” jasno da su partije već donijele sud o njegovim izvještajima, umjesto Odbora.

Laković
Lakovićfoto: Luka Zeković

Odbor je juče razmatrao Brđaninove izvještaje za period od 1. januara do 15. maja i od 15. maja do 23. novembra prošle godine. Te izvještaje prethodni saziv Odbora nije razmatrao, a Upravni sud je ocijenio “da nepostupanje u roku, odnosno nerazmatranje izvještaja u ovom slučaju, znači da je nadležni organ dao saglasnost, odnosno odobrenje”.

U ta dva izvještaja apostrofirani su “istorijski rezultati koji su za vrijeme mandata Brđanina, načelnika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predraga Šukovića u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom u izvještajnom periodu postignuti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”, rekao je ranije izvor “Vijesti”.

Vlada je Brđanina vratila ne mjesto direktora policije 11. decembra nakon odluke Upravnog suda koji je poništio ljetošnje rješenje bivše Vlade Dritana Abazovića o razrješenju Brđanina. Brđanin je izabran za direktora policije u mandatu Vlade Zdravka Krivokapića u avgustu 2021. Prvi put ga je Abazovićeva Vlada razriješila krajem marta ove godine, a Upravni sud je ukinuo tu odluku početkom jula kao nezakonitu. Vlada je ponovila svoju odluku početkom avgusta, a sud je poništio 7. decembra.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Miodrag Laković rekao je novinarima nakon sjednice tog tijela da je od prisutnih poslanika, deset glasalo da se ne prihvate izvještaji, a jedan nije glasao.

Prema informacijama “Vijesti”, nije glasao član Odbora iz Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

Prethodno su sjednicu napustila dva člana Odbora iz Demokratske partije socijalista (DPS), Danijel Živković i Nikola Janović.

“Niti smo učestvovali u izboru Brđanina niti želimo da učestvujemo u njegovom razrješenju. Drugo, Brđanin nije prisustvovao sjednici Odbora, a i ministar je morao da ode zbog sjednice Vlade. Nijesmo željeli da učestvujemo u tom pravnom galimatijasu, imajući u vidu presudu Upravnog suda. Da je regularna situacija mi bismo glasali protiv izvještaja”, rekao je Janović novinarima.

Napustili “lakrdiju”: Živković
Napustili “lakrdiju”: Živkovićfoto: Luka Zeković

Laković je rekao da je Odbor zauzeo stav da podnese prekršajnu prijavu jer smatraju da je odbijanje Brđanina da prisustvuje sjednici Odbora, nepoštovanje Odbora.

On je, komenatrišući izjavu Brđanina da su političke partije već donijele svoj sud o izvještajima, kazao da Odbor nije imao unaprijed projektivanih stavova.

Laković je potvrdio ranije pisanje “Vijesti”, da su članovi Odbora negativno mišljenje na izvještaj dali zbog toga što u njemu nema ništa o masakru na Cetinju u avgustu prošle godine.

“Htjeli smo da čujemo stav direktora Uprave policije i u odnosu na to, šta je policija i kako uradila i kakve je pouke izvukla iz tog događaja, da li je za neku narednu kritičnu situaciju bolje spremna, da li su se nakon toga bolje pripremili, da li više ulažu u opremi i obuku. I mi i javnost smo uskraćeni za te odgovore”, kazao je Laković.

“Vijesti” saznaju da je Brđanin juče kritikovan i što je navodno u januaru 2021. tadašnjem policajcu i njegovom prijatelju Ljubu Miloviću koji je trenutno u bjekstvu pod optužbom da je član kavačkog klana, vraćena službena značka i radio veza, nakon nezakonitog praćenja tadašnjeg šefa parlamenta Alekse Bečića, za šta nije snosio nikakvu odgovornost.

Član Odbora Filip Adžić (GP URA) rekao je da je sjednica “potvrdila ispravnost ranije odluke” o smjeni Brđanina.

Predsjednik odbora za bezbjednost u prethodnom sazivu Milan Knežević (DNP) kazao je na sjednici Skupštine da bi njemu “Brđanin morao doći”.

“Kad sam ga ja zvao, on je svaki put došao”, rekao je.

Smatra da je sporno što mehanizmi kontrole nijesu dovoljni i da je on u prethodnom sazivu tražio da se bez saglasnosti Odbora za bezbjednost ne može postaviti direktor policije.

“Kako mi imamo kontrolnu ulogu i za direktora Uprave policije i direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) ako saglasnot Odbora nema nikakvu težinu? Mi nijesmo dali saglasnost za Dejana Vukšića kad je postavljen za direktora ANB-a a ipak je postavljen”, naveo je Knežević.

Laković je kazao da bi logično bilo da direktor policije odgovara Vladi, ali to se mora normirati, ne može da ostane van zakonskog okvira.

“Iz tog razloga je ovaj mehanziam koji je dat Odboru jako bitan, ali to ne znači da mi možemo da smijenimo direktora policije. Mi ne smjenjujemo nikoga, nego cijenimo izvještaj, prihvatamo ga ili ne. Ako ga ne prihvatimo, ministar može da pokrene proceduru kod Vlade za njegovu smjenu”, objasnio je.

Direktor nije predlagač

Na pitanje da li je prekršen Poslovnik Skupštine time što su izvještaji razmatrani bez prisustva predlagača, Laković je odgovorio da se direktor policije ne tretira kao predlagač.

“To se odnosi na akta koja se predlažu odborima, a onda se obrađuju i idu dalje u proceduru. Ovaj akt nije predlog, nego je izvještaj”, objasnio je.

Šaranović: Došlo je vrijeme da se poštuju presude i odluke Skupštine

“Svjedoci smo trenutka u kojem se jasno pokazuje da je došlo vrijeme kada se sudske presude, odluke Skupštine Crne Gore i njenih radnih tijela ne samo izriču i donose, već se aktivno uvažavaju i poštuju”, saopštio je Šaranović.

“Prošlo je doba kada je samovolja bila praksa”: Šaranović
“Prošlo je doba kada je samovolja bila praksa”: Šaranovićfoto: Luka Zekovic

On je kazao da je prije desetak dana najavio važan korak u pravcu “očuvanja reda i pravde unutar sistema”.

“Kao jedan od onih koji je u obavezi da čuva javni interes, obavijestio sam javnost da ću, ukoliko nadležni skupštinski odbor izrazi negativan stav prema izvještajima o radu Uprave policije za vrijeme mandata gospodina Brđanina, ili bilo kog drugog direktora, postupiti u skladu sa članom 16 stav 3 Zakona o unutrašnjim poslovima. Ovaj korak nije samo proceduralni akt, već odraz naše posvećenosti vladavini prava i nepristrasnosti”, rekao je Šaranović.

Bonus video: