URA: Podrška sindikatima, Vlada mora ispoštovati potpisane kolektivne ugovore

Građanski pokret URA pozvao parlamentarce da "stanu na stranu radnika"

8179 pregleda 57 reakcija 57 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Građanski pokret URA uputio je podršku sindikatima, rekavši da Vlada mora ispoštovati potpisane kolektivne ugovore.

"Vlada premijera Dritana Abazovića u svom mandatu potpisala je kolektivne ugovore sa sindikatima prosvjete, javne uprave i pravosuđa i zaposlenima u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova, na osnovu kojih su, prvi put poslije dužeg vremena, povećane plate zaposlenima u tim sektorima od 20 do 30 odsto. Pored tog povećanja plata u 2023. godini, trebalo je da uslijede povećanja i u 2024. i 2025. godini za još do 10 odsto, međutim, Spajićeva Vlada odbija da to učini i zanemaruje potpisane kolektivne ugovore, čije poštovanje je i zakonska obaveza", saopštila je URA.

Kazali su da će Spajić, kršenjem potpisanih kolektivnih ugovora, "zasigurno izazvati to da će država izgubiti milionska sredstva zbog tužbi radnika".

"Takođe, on takvim odnosom izaziva i dodatni gnijev zaposlenih, koji sada kako čujemo, kroz proteste i obustave rada žele da se izbore za svoja prava i primoraju Spajića da ispoštuje ono što mu je obaveza", dodaje URA.

Rekli su da ta stranka u potpunosti razumije potrebe i podržava zahtjeve sindikata u borbi za njihova prava.

"Tu podršku smo već pokazali i na djelu, jer smo već u Skupštini Crne Gore podnijeli amandmane na Predlog budžeta za 2024. godinu, kojima se omogućavaju sredstva za povećanje plata od 10 odsto, zaposlenima u prosvjeti. Takođe, kao što smo već prethodno i saopštili, spremni smo da na isti način djelujemo kada su u pitanju zaposleni u javnoj upravi i pravosuđu, kao i policijski službenici i zaposleni u MUP-u", navodi se u saopštenju.

URA je pozvala parlamentarnce da stanu na stranu radnika.

"Kad već Spajić i njegova Vlada zanemaruju potpisane kolektivne ugovore i time ignorišu obaveze države prema radnicima, nadamo se da većina poslanika u Skupštini Crne Gore neće biti spremna da napravi istu grešku. Zato ih i pozivamo da zanemarimo sve političke razlike i stanemo na stranu radnika", zaključuje URA.

Bonus video: