Ustavni sud obustavio postupak za utvrđivanje da li je Đukanović povrijedio Ustav

Skupština Crne Gore bila podnosilac Predloga za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je tadašnji predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav.

23720 pregleda 55 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ustavni sud je obustavio postupak za utvrđivanje da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav Crne Gore, a koji je pokrenut protiv bivšeg šefa države Mila Đukanovića.

Iz Ustavnog suda za Vijesti su rekli da je u tom predmetu Skupština Crne Gore bila podnosilac Predloga za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav.

"Naznačeni Predlog usvojen je u Skupštini, na četvrtoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2022. godini, dana 27. decembra 2022. godine, a dostavljen je Ustavnom sudu dana 21. aprila 2023. godine", kazali su iz Ustavnog suda.

U Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav, kojeg su potpisali poslanici tadašnje većine, se navodi da je Đukanović povrijedio Ustav jer nije predložio Miodraga Lekića za mandatara, iako mu je to ustavna obaveza i na konsultacije za mandatara nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u parlamentu.

Partije koje su u avgustu 2020. osvojile većinu na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, tadašnji Demokratski front (DF), Demokrate i URA, nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića, predložile su da mandatar za sastav nove vlade bude Miodrag Lekić. Đukanović je, međutim, odbio da Lekiću da mandat, uz obrazloženje da »nije stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rješenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu".

Pregovori o Lekićevoj vladi propali su početkom ove godine.

Bonus video: