Tri miliona za veće naknade borcima i vojnim invalidima, ako se usvoje izmjene Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti

Poslanik Slaven Radunović kazao da je predlog Vladi prihvatljiv za postojeće korisnike. Ova primanja dobija oko 1.800 korisnika, a povećavaju se za oko četiri puta

14109 pregleda 8 komentar(a)
Konačnu riječ o predlogu daće plenum: sa sjednice parlamenta, Foto: Skupština  CG
Konačnu riječ o predlogu daće plenum: sa sjednice parlamenta, Foto: Skupština CG

Ako se usvoji predlog izmjena Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, korisnicima će naknade biti uvećane za tri do četiri puta.

Izmjene ovog zakona parlamentu je predala grupa poslanika iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Poslanik Slaven Radunović juče je na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet kazao da se ove izmjene odnose na postojeće korisnika i one koji ubuduće ostvare pravo, kao i da je imao razgovora sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić i da su Vladi ovi amandmani prihvatljivi. On je kazao da bi se njima poboljšao standard za ovu ugroženu kategoriju građana kojim ima oko 1.800 a za ukupno povećanja bi trebalo oko tri miliona eura.

Precizirana je definicija borca, jer je umjesto jednog od dosadašnjih stavova u kojima se kaže da je učestvovao u “oružanim akcijama poslije 17. avgusta 1990. godine na poziv Vojske Jugoslavije”, navedeno da se to odnosi na učesnike oružanih akcija nakon tog datuma na pozive vojske SFRJ, SRJ i Državne zajednice SCG. Ove naknade, u zavisnosti od deset grupa razvrstavanja, iznosile su od oko 20 do 307 eura.

Izmjenama se osnovica za obračun invalidnine sa sadašnjih 307 eura, povećava na isnos prosječne neto zarade koje je za oktobar vrijedila 803 eura.

Tako da bi lična invalidnina, ako se usvoji ovaj predlog, za prvu kategoriju iznosila 130 odsto od ove osnovice, odnosno 1.040 eura. Sada taj procenat iznosi 100 odsto od osnovice, odnosno 307 eura. I za sve ostale kategorije se povećava i procenat i osnovica.

Za posljednju desetu kategoriju se procenat za obračun povećava sa šest na 13 odsto, tako da bi naknada, uz povećanje osnovice, sada iznosila 104 eura umjesto sadašnjih oko 20 eura.

Povećavaju se i naknade koje su ovi korisnici imali za tuđu njegu i pomoć, ortopedski dodatak i porodičnu invalidninu, kao i naknadu za roditelja palog borca. Tako da bi tuđa njega i pomoć za ove korisnike umjesto oko 150 eura, iznosila 800 eura, ortopedski dodatak 280 umjesto 70 eura, porodična invalidnina 160 umjesto 30 eura, a naknada za roditelja palog borca bila bi 440 eura umjesto 107 eura.

Predlogom zakona se uvodi obaveza opštinama da rješe stambena pitanja za korisnike ovih naknada ako ga nemaju rješeno, kroz podjelu takozvanih socijalnih stanova. Daje im se pravo na privilegije prilikom zapošljavanja i u uslučaju potrebe i jednokratne finansijske pomoći.

Kako je navedeno u obrazloženju, razlog za ove izmjene zakona je neophodnost hitne intervencije države da zaštiti korisnike prava po osnovu zakona o boračko-invalidskoj zaštiti, “naročito u uslovima sve izraženijeg rasta cijena i značajnog pada njihove kupovne moći u odnosu na novčana primanja koja im pripadaju”.

“Takođe, visina primanja korisnika prava po osnovu Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti, u značajnoj mjeri je niža u odnosu na zemlje regiona. U proteklih dvije godine brojnim zakonima je unaprijeđen socio-ekonomski položaj mnogih ranjivih i ugroženih kategorija društva, te se stoga opravdano nameće potreba za unapređenjem položaja i korisnika prava iz sistema boračko-invalidske zaštite. Osim toga, ovim izmjenama važećeg zakona bi se unaprijedio položaj svih lica koja izvršavaju vojne dužnosti i druge dužnosti u cilju odbrane suverenosti, teritorijalnog integriteta i bezbjednosti zemlje u svim situacijama opisanim važećim zakonom”, navedeno je u obrazloženju.

Izmjene ovog zakona su prošle Odbor za ekonomiju, a o njemu treba da se izjasne poslanici na plenumu.

O civilnim žrvama rata na proljeće

Grupa poslanika Koalicije za budućnost Crne Gore imala je i amandmane koji bi u prava iz oblasti boračke i invalidske zaštite uključili civilne žrtve rata, članove porodica žrtava NATO bombardovanja iz 1999. godine, šest iz Murina i jedne iz Tuzi, kao i crnogorske građane ranjene u tom oružanom sukobu. Ova grupa amandmana juče nije dobila zeleno svjetlo matičnog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ali će rješenje u vezi sa ovom problematikom biti urađeno na proljeće.

U ime predlagača, Slaven Radunović (Nova) je rekao da su sa Vladom i Ministarstvom rada i socijalnog staranja napravili dogovor da Ministarstvo do početka proljećnog zasjedanja pribavi evidencije o ljudima za koje se već zna da su nažalost preminuli, i da se napravi projekat kojim bi Vlada obezbijedila doživotna davanja za porodice ili za korisnike koji su živi, a koji su ranjeni.

“Oni u ovom trenutku imaju brojku od 51, za koje smatraju da bi mogli da budu korisnici. I sami sumnjaju u taj broj i trebalo bi to preciznije utvrditi”, kazao je Radunović.

Bonus video: