Šaranović: Očekujem da organi Srbije neselektivno odgovore na pitanja od interesovanja, da to dokažu na slučaju Marovića

Poslanik DPS-a Ivan Vuković smatra da je trenutno veći problem dvojno državljanstvo Andrije Mandića

25272 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović rekao je da je ministarstvo učinilo sve što je u njegovoj nadležnosti kada je u pitanju dvojno državljanstvo predsjednika Skupštine Andrije Mandića, a da ne može odgovoriti o djelovanju i onome što je službena korespondencija sa predstavnicima nadležnih organa druge države.

On je to rekao u odgovoru na poslaničko pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Ivana Vukovića šta MUP radi u vezi sa dvojnim državljanstvom Mandića i šta će Šaranović kao minista uraditi s tim u vezi.

Šaranović je u odgovoru rekao da mu je žao što nije imao konkretno precizirano pitanje, kako bi mogao da spremi odgovor

"Žao mi je što nisam sa ovim pitanjem blagovremeno upoznat ili sa Vašom potrebom da saznate sve moguće informacije da li je ministarstvo preuzelo sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Imajući u vidu da je precizno navedena tema "postupanje MUP-a u okviru zakonom predviđenih nadležnosti". Na nivou informacija sa kojima sam upoznat mogu reći da je ministarstvo učinilo sve što je u nadležnosti naših organa", rekao je Šaranović.

Uputio je Vukovića da ovo pitanje postavi Mandiću, na šta je on odgovorio da nema šta da pita predsjednika Skupštine jer se on jasno odredio u odnosu na ovo pitanje.

"I svojim odgovorom nametnuo obavezu Vama, onima koji su bili prije Vas i onima koji dolaze posle Vas", poručio je Vuković.

Šaranović je rekao da očekuje da će državni organi Republike Srbije jednako i neselektivno odgovoriti na sva pitanja od interesovanja kada je u pitanju Crna Gora.

"Očekujem da u budućem periodu neće imati selektivan pristup, jer ga ja nemam. Kod mene neće biti povlašćenih, pa se nadam da će i oni imati isti pristup. Prvi primjer kako bi to mogli da dokažu je slučaj gospodina Marovića", rekao je Šaranović i dodao da se autoritet Crne Gore u tom kontekstu može dovoditi u pitanje.

"Očekujem da će sve naše komšije imati jednak pristup".

Vuković smatra da je trenutno veći problem dvojno državljanstvo Mandića i navodi da u narednih nekoliko dana očekuje jasno izjašnjenje Šaranovića, te da će ga opet pitati o tome kada prođu praznici.

Nurković: Nesrazmjerno veliki broj Bošnjaka u postupku oduzimanja državljanstva

Poslanik Bošnjačke stranke Mirsad Nurković pitao je koliko se postupaka trenutno vodi za oduzimanje džravljanstva naših državljana pokrenutih po službenoj dužnosti, jer je ustanovljeno da postoji mogućnost da imaju državljanstvo druge države.

"Prema podacima koje mi imamo, veliki je broj takvih lica. Zanima nas koliko ih je i u kojoj su fazi".

Šaranović je odgovorio da se ponovo tema nije precizno kandidovana i definisana, a da je sada postavljeno pitanje veoma precizno.

"Imajući moju potrebu da dam precizan, tačan odgovor, ja Vam ga ne mogu dati. Odgovor ću Vam učiniti dostupan pisanim putem, jer razumijem Vaš interes", rekao je Šaranović.

Nurković je rekao da su od MUP-a prije godinu dana dobili podatak da je to cifra od 800 i nešto građana, te da su analizom došli do poražavajućih i zastrašujućih podataka.

"Nesrazmjerno veliki broj Bošnjaka u postupku oduzimanja. Svakodnevno imamo javljanja naših sunarodnika sa ovim upitima koji se odnose na pokretanje postupaka u momentima kada oni pokušavaju da zamijena dokumenta ili pokreću druge aktivnosti u filijalama MUP-a", rekao je Nurković.

Šaranović: Službenicima novčani stimulans na posljednjem mjestu

Poslanik GP URA Filip Adžić pitao je ministra da li je uz 12. platu obezbijedili zaposlenima u MUP-u i Upravi policije stimulans koji su dobili prošle godine i koji je motivisao zaposlene.

"Dobio sam informaciju da je u određenim resorima usvojena ta pozitivna praksa. Zbog toga me zanima da li će službenici dobiti nešto za šta sredstava ima, a što vjerujem da im u odnosu na ostvarene rezultate pripada. I da pitam da li planirate da ispoštujete zakonsku obavezu i uvećate zaposlenima zarade za 10 odsto a da pritom ne dođemo do smanjivanja na drugim pozicijama, an prekovremenim, noćnim i satima pripravnosti", pitao je Adžić.

Šaranović je rekao da je stimulisanje službenika širok pojam, a da za njeganije to ne znači dati nekom 100 eura na platu, nego proizvesti osjećaj da neko sa zadovoljstvom dolazi na posao.

"Da kod poštenog moralnog i profesionalnog službenika proizvedete takav osjecaj da nijedan službenik sklon koruptivnim radnjama, što smo imali u prethodnom periodu, ne može više ništa slično očekivati. Kada je u pitanju stimulisanje, mislim da je njima na poslednjem mjestu novčano stimulisanje. To je zaključak koji nosim sa razgovora sa nekoliko stotina službenika i niko od njih mi nije pomenuo zarade", rekao je Šaranović.

Rekao je da kada bi se jednom policijskom službeniku dalo 100 eura stimualans, za tako nešto bi trebalo pola miliona eura i pitao ima li opredijeljenih sredstava u budžetu za to.

Dodao je da je raspisan tender za nabavku uniformi kako bi se poboljšali uslovi rada, jer službenici nose uniforme koje su nabavljene 2015. godine.

Šaranović je rekao da će njegov prioritet biti službenici koji su učestovali u krivičnim djelima, koji su u pritvoru a koji i dalje primaju zaradu i dodatke na zaradu.

Adžić mu je odgovorio da će u januaru morati da isplati zaradi u onima u pritvoru, i onima u bjekstvu.

"Neću najavljvati hapšenja zarad političkih apetita"

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević pitao je Šaranovića da li je Uprava policija reagovala na navode da je u JU "Kakaricka gora" unesena droga zbog čega je udaljeno četvoro korisnika udaljeno, te da li je bilo preduzimanja nekih koraka budući da ustanova nije informisala policiju, iako je bila u obavezi.

Šaranović je rekao da kada sa pozicije ministra govori o policijskim poslovima neće sebi dozvoliti da zbog potrebe nekog političkog PR-a ugrozi istragu.

"To su složeni poslovi, policijske akcije su niz šireg posla... Onog trenutka kada budem imao ispunjenost preduslova da Vam dam konkretan odgovor budite sigurni da ćete ih i dobiti", rekao je Šaranović i dodao da su razgovarali na te teme i da postoji konsenzus da se odgovorno odnose prema poslu jer, kako kaže, sektor bezbjednosti nije igračka, iako je možda nekad nekom bio.

Poručio je da sa pozicije ministra neće najavljivati policijske akcije i hapšenja "jer zarad potrebe za zadovoljenjem političkih apetita ne želim da ugrozim bilo koju policijsku akciju".

Poslanik HGI Adrijan Vuksanović pitao je da li će ministar inicirati stroža zakonska rješenja kako bi se smanjili broj poginulih na cestama.

Ministar je rekao da je to jedan od apsolutnih prioriteta, a tome u prilog govori zaključak sa sjednice Biroa za operativnu koordinaciju od prije nekoliko dana kojim je propisana obaveza MUP-u da u najkraćem mogućem roku pristupi strategiji o bezbjednosti saobraćaja na crnogorskim drumovima.

"Najveći mogući iskorak u poboljšanju bezbjednosti je obezbjeđivanju sredstava za implementaciju sistema radara. Već smo sabrali redove i pokrenuli komunikaciju sa ostalim državnim organima kako bismo pokrenuli izradu projektnog zadatka koja bi vodila do raspisivanja javne nabavke. To je tema o kojoj sam vrlo konkretno razgovarao sa zapdnim partnerima koji su vrlo otvoreni da nam pomognu u realizaciji projekta sistema stacionarnih radara jer je praksa u razvijenim državama pokazala da ništa nije tako efektno pomoglo kao što su radarski sistemi", rekao je Šaranović.

Bonus video: