SD: Demokrate i ZBCG izvrću nepobitne činjenice, da upute izvinjenje porodicama žrtava

Socijaldemokrate kazale da se amandmanima "nanosi dodatna nepravda porodicima koje su proživjele tragediju" i da se "posthumno žrtvama umanjuje pravo da su bili državljani Crne Gore"

5103 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Socijaldemokrate (SD) su saopštile da se protive amandmanima Demokrata i koalicije "Za budućnost Crne Gore", podnijetim na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, kojim se predlaže da se civilnim žrtvama rata smatraju samo crnogorski državljani koji su poginuli, umrli ili nestali usljed oružanih sukoba na teritoriji Crne Gore.

“Volšebne izjave poslanika Demokrata i koalicije 'Za budućnost Crne Gore', bazirane na izvrtanju, za čitav svijet, nepobitnih istorijskih činjenica i događaja, za cilj imaju opravdavanja tragičnih politika i ideologija devedestih godina, čiji su oni nusproizvod", saopštio je SD.

Kazali su da bi se, predlaganjem ovog amandmana, učinila nepravda prema korisnicima prava, odnosno članovima porodica čiji su najbliži stradali u Štrpcima, na teritoriji Bosne i Hercegovine i Kosova.

"Ovim amadmanima, ne samo da se nanosi dodatna nepravda porodicima koje su proživjele tragediju, već se posthumno žrtvama umanjuje pravo da su bili državljani Crne Gore", dodaje SD.

Pozvali su sve partije da glasaju protiv predloženih amadmana, "a predlagača da upute izvinjenje porodicama žrtava koje su primorali na protest."

Bonus video: