BS: Nedopustiv svaki atak na multietnički sklad u CG, bez obzira na ime, prezime, motiv ili političku pripadnost

"Tužilaštvo treba da skupi hrabrosti da stvari, konačno, počne nazivati pravim imenom, da istraži i procesuira svaki slučaj izazivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje, a sud da adekvatno kazni počinioce kako bi se poslala poruka da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da se neće tolerisati u Crnoj Gori"

14099 pregleda 85 reakcija 84 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Povodom informacije koja se pojavila u medijima, da određene policijske strukture stoje iza ispisivanja grafita uvredljive sadržine prema bošnjačkom stanovništvu u Pljevljima 2020. godine, jasno poručujemo da je nedopustiv svaki atak na multietnički sklad i suživot u Crnoj Gori, bez obzira na ime, prezime, motiv ili političku pripadnost inspiratora, naručilaca i izvršilaca takvih nedjela, saopšteno je Bošnjačke stranke (BS).

"Vijesti" su juče objavile da je po završetku izbora 2020. godine policajac Petar Lazović organizovao da se Pljevlja iscrtaju srpskim simbolima, kako bi izazvao međunacionalnu netrpeljivost u tom gradu na sjeveru države.

Iz BS-a su kazali da se napadima na te vrijednosti podrivaju temelji moderne, evropske i građanske Crne Gore, jedinih vrijednosti, kako su naveli, na kojima je u Crnoj Gori moguće graditi prosperitetniju budućnost.

"Tužilaštvo treba da skupi hrabrosti da stvari, konačno, počne nazivati pravim imenom, da istraži i procesuira svaki slučaj izazivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje, a sud da adekvatno kazni počinioce kako bi se poslala poruka da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da se neće tolerisati u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

"Izborni dan i dani nakon izbora 2020. godine za Bošnjake u Crnoj Gori, naročito u Pljevljima, predstavljaju težak period u kojem je od neprimjerenog ponašanja prema Bošnjacima koji su ostvarivali biračko pravo, preko poruka i grafita na ulicama gradova u Crnoj Gori do inicijativa za davanje imena ulicama po ratnim zločincima i svojevrsnog etničkog čišćenja institucija od Bošnjaka za vrijeme 42. Vlade – kontinuirano stvarano antibošnjačko raspoloženje", dodaje se.

Kazali su da Bošnjaci u Crnoj Gori kao narod politički sazrijevaju, što je, kako kažu, pokazao rezultat posljednjih parlamentarnih izbora na kojima je Bošnjačka stranka ostvarila "značajan rast" i osvojila šest mandata ili 7,08 odsto, a rezultat nacionalnog sazrijevanja pokazaće rezultati prije nekoliko dana završenog popisa.

Istakli su da trend rasta političke podrške Bošnjačkoj stranci pokazuju i najnovija istraživanja rađena za druge političke partije u Crnoj Gori.

"To je poruka svima da ni kao narod ni kao stranka ne pristajemo da budemo moneta za politička potkusurivanja, trgovine, nadgornjavanja i ostvarivanja tudjih političkih interesa nekompatibilnih sa interesima bošnjačkog naroda u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: