Đuričković: Planira li MVP da se izvini kolegama u BiH

Funkcioner SD-a kazao da je prisustvo poslanika i javnih funkcionera iz Crne Gore proslavi neustavnog Dana RS, "uz opravdano odsustvo predsjednika Skupštine", akt nepoštovanja odluka Ustavnog suda BiH i nepoštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH

3169 pregleda 15 komentar(a)
Đuričković, Foto: SD
Đuričković, Foto: SD

Miloš Đuričković, međunarodni sekretar Socijaldemokrata (SD), upitao je da li Ministarstvo vanjskih poslova planira da uputi izvinjenje kolegama u Bosni i Hercegovini zbog prisustva poslanika i javnih funkcionera iz Crne Gore proslavi neustavnog Dana Republike Srpske, "naročito jer je riječ o ljudima koji su konstituenti vlasti u Crnoj Gori".

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku da je proslava 9. jan kao Dana Republike Srpske neustavna. Proslavi neustavnog Dana RS, prisustvovali su poslanici i lokalni funkcioneri iz Crne Gore. Predsjednik Skupštine Crne Gore, kako kaže, nije u prilici da prisustvuje proslavi zbog porodične slave ali bi rado otišao. Prisustvo poslanika i javnih funkcionera iz Crne Gore, uz opravdano odsustvo predsjednika Skupštine je akt nepoštovanja odluka Ustavnog suda BiH i akt nepoštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Da li možemo dobiti odgovor od Ministartsva vanjskih poslova Crne Gore, planira li da uputi izvinjenje Ministastvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zbog prisustva poslanika i javnih funkcionera iz Crne Gore proslavi neustavnog Dana RS, naročito jer je riječ o ljudima koji su konstituenti vlasti u Crnoj Gori", naveo je Đuričković u saopštenju.

Izostanak javnog izvinjenja bio bi, navodi, "potvrda promjene vanjske politike" Crne Gore i promjena zvanične politike Podgorice ka Sarajevu.

Bonus video: