SO Herceg Novi: Načelnik centra bezbjednosti neće dobiti besplatan stan

Najviše stanova -30 će pripasti hercegnovskim prosvjetarima, 11 će pripasti službenicima Centra bezbjednosti (CB) Herceg Novi, jedan zaposlenima iz Doma zdravlja, dva stana zaposlenima u pravosuđu Crne Gore i četiri JU vrtići "Naša radost"
265 pregleda 2 komentar(a)
So Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
So Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.08.2017. 17:36h

Odbornici SO Herceg Novi jednoglasno su donijeli Odluku o izmjenama i dopunama odluke o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika.

Odluka podrazumijeva da će državnim službenicima i namještenicima umjesto 44, pripasti 48 stanova u zgradama na Toploj.

Najviše stanova -30 će pripasti hercegnovskim prosvjetarima, 11 će pripasti službenicima Centra bezbjednosti (CB) Herceg Novi, jedan zaposlenima iz Doma zdravlja, dva stana zaposlenima u pravosuđu Crne Gore i četiri JU vrtići "Naša radost".

Prema izmijenjenoj odluci načelnik hercegnovskog centra bezbjednosti Petar Ognjenović neće dobiti besplatan stan u jednoj od tih zgrada, već će moći kao i ostali zainteresovani da konkuriše za kupovinu stana po povoljnim uslovima.

stanovi na Toploj u vlasništvu preduzeća "MBD Invest" u stečaju, a Stambena zadruga Solidarno i Crnogorska komercijalnoa banka sklopili su ugovor da prosvjetni radnici i drugi zainteresovani mogu po povoljnim uslovima kupiti stan u tim objektima.

Prvobitnom odlukom je bilo predviđeno Opština se odrekne potraživanja u stečajnom postupku koji se vodi pred privrednim sudom u iznosu od oko 168.000 eura glavnog duga na ime neplaćenih sredstava za učešće u komunalnom opremanju i oko 40.000 eura kamate i da umjesto tih sredstva dobije jedan stan koji je prvobitnom odlukom bio namijenjen načelniku hercegnovskog Centra bezbjednosti Petru Ognjenoviću.

Predsjednik Opštine Stevan Katić je objasnio da su ukupna potraživanja u stečajnom postupku veća od procijenjene vrijednosti stambenih zgrada, što znači da lokalna uprava neće moći naplatiti svoja potraživanja, što znači da neće dobiti besplatan stan.

On je kazao da je sindikalnim organizacijama Centra bezbjednosti Herceg Novi raspoređeno umjesto 10, 11 stanova, što znači da će i načelnik Ognjenović, kao i svi ostali, moći da konkuriše za kupovinu stana po povoljnim uslovima.

Tamara Vujović odbornica Demokratske Crne Gore je ustvrdila da je proces dodjele stanova "hronologija prethodne vlasti".

"Jedan stan je dodijeljen imenom i prezimenom, što je presedan. I taj pojedinac može riješiti svoje stambeno pitanje, kao i ostali, ali ne besplatno", kazala je Vujović navodeći da je sve urađeno transparentno.

Skupštinskom odlukom Sindikat prosvjete je u obavezi da prenese pravo korišćenja na dva placa – jedan od 1.600 kvadrata na Savini koji im je ranije dodijeljen za rješavanje njihovih stambenih pitanja, a drugi od 620 kvadrata u Baošiću. Nakon toga će biti donesena odluka o kreditnom zaduženju na 205 hiljada eura za završetak radova na zgradama na Toploj.

Odbornici DPS tvrdili su da je odluka mogla biti donijeta i na prethodnom skupštinskom zasijedanju prošle sedmice i da bi se na taj način izbjegla stresna situacija za sve koji čekaju stan u zgradama na Toploj.

Odbornik DPS Dragan Janković je reagovao na ranije tvrdnje Demokrata da su četiri stana u zgradama na Toploj "sakrivena" i da su bili namijenjeni funkcionerima DPS.

"Nismo znali za postojanje još četiri stana. Ko je od funkcionera, članova ili aktivista DPS trebalo da dobije taj stan", pitao je Janković ustvrdivši da je riječ o spinovanju Demokrata.

Bonus video: