Mandić privatno darivao Joanikija: Sam nabavio poklone i "ukrasio" kabinet

Iz zakonodavnog doma tvrde da je predsjednik Skupštine sam obezbijedio i trobojku istaknutu u svom kabinetu

56668 pregleda 328 reakcija 278 komentar(a)
Susret Mandića i Joanikija u Skupštini Crne Gore, Foto: Skupština.me
Susret Mandića i Joanikija u Skupštini Crne Gore, Foto: Skupština.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sam je nabavio poklone koje je prije dva dana darovao mitropolitu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikiju.

To je "Vijestima" saopšteno iz crnogorskog parlamenta. Bez odgovora ostalo je pitanje gdje su pokloni nabavljeni i koliko su koštali.

Joanikije i Mandić u parlamentu
Joanikije i Mandić u parlamentufoto: Skupština Crne Gore

Mandić i Joanikije u ponedjeljak su se sastali u državnom parlamentu, a na kraju razgovora predsjednik Skupštine uručio je gostu panagiju Bogorodice s malim Hristom na rukama, krst sa zlatnim lancem, časni krst, kao i ikonu Svetog Simeona Mirotočivog "zaštitnika glavnog grada".

Istovremeno, darivao mu je i ikonu Svetog Save.

"Pokloni koji su tom prilikom uručeni, kao i izuzetno lijepa trobojka kraljevine Crne Gore koja je ukrasila kabinet predsjednika Skupštine, nije nabavila Skupštine Crne Gore, već ih je obezbijedio domaćin ovog susreta, gospodin Mandić", saopšteno je "Vijestima" juče iz parlamenta.

U odgovoru navode da je Mandić imao veliku čast da bude prvi predsjednik Skupštine Crne Gore koji je ugostio mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u parlamentu.

S druge strane, Joanikije je domaćinu tada uručio reprint Miroslavljevog jevanđelja, istakavši da je to najvredniji i najstariji srpski srednjovjekovni ćirilični spomenik koji je rukopisan na prostoru današnje Crne Gore i neraskidivo vezan za nju. Ovi navodi, koje pojedini istoričari osporavaju, saopšteni su prije dva dana zvanično iz zakonodavnog doma.

U Mandićevom kabinetu, tokom razgovora, bila je istaknuta i trobojka, koju je, prema odgovorima iz Skupštine, takođe samostalno obezbijedio predsjednik te institucije.

Iz Ministarstva kulture i medija, nadležnog za nadzor nad primjenom Zakona o državnim simbolima, ni juče nisu odgovorili na pitanje o simbolima koji se smiju isticati u državnim ustanovama.

Na fotografijama u ponedjeljak poslatim medijima, ne može se jasno uočiti o kojoj zastavi je riječ, osim da je crveno-plavo-bijela trobojka, kakve su i boje sadašnjih zastava Srbije i Republike Srpske.

Iz Skupštine su tada naveli da je riječ o trobojci koja je "državni simbol Knjaževine Crne Gore i Kraljevine Crne Gore".

Na fotografijama se vidi da trobojka stoji sa Mandićeve desne strane, iako bi, shodno Pravilniku o bližem načinu isticanja, upotrebe, kao i sastavu materijala zastave Crne Gore, na tom mjestu trebalo da bude postavljena državna zastava Crne Gore.

Državna zastava bila je postavljena sa njegove lijeve strane.

Isti pravilnik definiše i materijal od kog se pravi kabinetska zastava, kao i na kakvom postolju treba da stoji.

Taj dokument odnosi se na državne simbole.

Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore predviđa da se u službenim prostorijama državnih organa i organa lokalne samouprave upotrebljava grb, dok isticanje i upotreba zastava u prostorijama nije definisana tim aktom.

DPS najavljuje inicijativu za smjenu Mandića, PES tvrdi da za to nema razloga

Dok iz Demokratske partije socijalista (DPS) najavljuju podnošenje inicijative za smjenu Mandića, iz Pokreta Evropa sad (PES) tvrde da ne vide ništa sporno u tome što je u Mandićevom kabinetu prilikom susreta sa mitropolitom bila istaknuta trobojka.

Saopštili su da joj je tu mjesto kao istorijskom simbolu Kraljevine Crne Gore.

“Posebno imajući u vidu da je na počasnom mjestu bila državna zastava”, rekao je Televiziji Vijesti poslanik PES-a Darko Dragović.

Istakao je da je trobojka istorijski simbol Crne Gore i da shodno Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti, uživa punu zaštitu kao i državna zastava.

Kazao je i da nema razloga za smjenu Mandića, navodeći da kurtoazan susret Mandića i mitropolita ne predstavlja miješanje crkve u državna pitanja.

Šef kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić, ocijenio je juče da nema nikakve dileme da je Mandić hram crnogorske demokratije pretvorio u bastion velikosrpskog nacionalizma, s obzirom da je uveo drugu zastavu u svoj kabinet i poručio da je crkva stvorila Crnu Goru.

Istakao je da Mandić od dana stupanja na visoku državnu dužnost unižava Crnu Goru i konstatovao da je sve to dovoljno za njegovu smjenu.

“Mi ćemo tu inicijativu podnijeti veoma brzo, u trenutku kada procijenimo da postoji šansa za njenu realizaciju”, najavio je Nikolić.

Bonus video: