Knežević: Kriza oko razgraničenja Zete i Glavnog grada može kulminirati i raskidom koalicije, Spajić da se uključi

Knežević je rekao da ako se Spajić ne uključi u rješavanje problema, već od sljedeceg mjeseca će biti kriza vlasti u Podgorici. On je pojasnio da moguća blokada koju najavljuju podrazumijeva da u Podgorici, ne u Zeti, blokiraju bulevare i da blokiraju vodoizvorište na teritoriji Zete

55995 pregleda 303 reakcija 183 komentar(a)
Knežević, Foto: Boris Pejović
Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.01.2024. 14:07h

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kazao je da ozbiljna kriza oko razgraničenja Zete i Glavnog grada može kulminirati i raskidom koalicije.

On je pozvao predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića da se uključi u rješavanje ovog problema.

Uputio je apel Pokretu Evropa sad (PES) da sa gradonačelnicom Podgorice Oliverom Injac razgovara po tome da se nađe kompromisni model.

"Ako ne bude tog modela, DNP će napustiti vlast u Podgorici, a tome će se vjerovatno pridruziti i naši partneri", rekao je on na konferenciji za medije na konferenciji za medije povodom razgraničenja Zete i Glavnog grada u Skupštini Crne Gore.

Milan Knežević
foto: Boris Pejović

On je kazao da će ako se nastavi ovakav tretman prema Zeti, DNP preispitati koaliciju i na državnom nivou.

Predsjednik Skupštine opštine Zeta Nebojša Domazetović rekao je na istoj pres konferenciji da je Zeta godinama devastirana, te da Glavni grad sad spori dio naselja Dajbabe i traži još lokaliteta sa područja Zete, kako bi ih valorizovali.

Obraćanje Domazetovića
Obraćanje Domazetovićafoto: Boris Pejović

"Gospodo, nemojte da testirate strpljenje građana Zete, jer ćete dobiti adekvatan odgovor" rekao je on.

Domazetović je pozvao čelnike grada i Vlade da se uključe u proces pravedne raspodjele imovine između Zete i POdgorice.

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović (DNP) pitao je zašto Grad ne poštuje zakone i zašto su tražili mišljenje resornog Ministarstva, kad to ne poštuju.

Obraćanje Asanovića
Obraćanje Asanovićafoto: Boris Pejović

"Žele da izgrade kolektor, a da sve što je vrijedno uzmu Zeti", rekao je on.

Asanović je kazao da su ostvarili na desetine kontakata sa brojnim kompanijama od kojih su dvije - "Lidl" i "Nelt", dostavile pisma namjere o poslovanju u Zeti.

Upozorio je Grad da prestane da osporava razvoj Zete, navodeći da je ovo njegov posljednji mirni apel.

Knežević je rekao da ako se Spajić ne uključi u rješavanje problema, već od sljedeceg mjeseca će biti kriza vlasti u Podgorici.

Milan Knežević, Mihailo Asanović
foto: Boris Pejović

On je pojasnio da moguća blokada koju najavljuju podrazumijeva da u Podgorici, ne u Zeti, blokiraju bulevare i da blokiraju vodoizvorište na teritoriji Zete.

Knežević je rekao da vlasniku kompanije "Voli" Draganu Bokanu ne odgovara da u Zetu dođu "Lidl" i "Nelt".

"Ako je on postao neki važan faktor u Glavnom gradu, mi nećemo da budemo dio te priče", rekao je Knežević.

On je kazao da očekuje da se premijer uključi u rješavanje ovog problema, jer je očigledno da gradonačelnica Podgorice Olivera Injac "nema vremena od druženja sa Draganom Bokanom i svim dobitnicima tranzicije devedesetih godina i ljudima koji su održavali DPS".

"Neshvatljivo je da u ovih 13 mjeseci gradonačelnica nije našla za shodno da razgovara sa predsjednikom Opštine Zeta, ni da nađe kompromisni model, koji bi zadovoljio i građane Podgorice i Zete, već svojim isključivim stavom, nas dovodi u situaciju na povlačenje određenih političkih poteza, koji mogu i koji će sigurno ugroziti vlast u Podgorici", rekao je Knežević.

Asanović je rekao da je Opština Zeta tražila na svim sastancima Odbora za razgraničenje ono što je Vlada zakonski donijela u avgustu 2022. i jasno i decidno navela koje katastarske opštine treba da pripadaju Zeti.

"Mi nismo bili zadovoljni ni sa tim opštinama, i kao što znate, ljudi su blokirali kružni tok ka aerodromu, jer smo tražili, a i amandmanski djelovali, da Zeti treba da pripadnu i Dajbabe", poručio je Asanović.

On je kazao da gradske vlasti u Podgorici ne žele da ispoštuju odluku da je Zeta samostalna opština.

"Zašto ne poštuju zakone države Crne Gore, zašto su tražili izjašnjenje Ministarstva javne uprave kad neće da ga ispoštuju jer im se ne dopada? Zakon nedvosmisleno govori da su Botun i Cijevna u Opštini Zeta. Zašto nastavljaju sa najgorim mogućim odnosom prema Zeti, da sve što ne valja ostane nama. Ostavili su nam bazen crvenog mulja, devastiranu prirodu, asfaltne baze...", rekao je Asanović.

Bonus video: