Raičević za "Vijesti": Vrijeme je da se nekim članovima "zahvalimo", ali ne i Đukanoviću

Neki su se zamorili a neki su teret za partiju. U trajanju 25 ili 30 godina jedne partije svakako da ima i nekih segmenata koji nijesu baš bili najispravniji, ali Đukanović je imao viziju. DPS nije bio dovoljno hrabar da dok je bio na vlasti sprovede povećanje plata i penzija. Funkcioneri nove vlasti su sve negativne prakse koje su “spočitavane DPS-u” nastavili i unaprijedili

50790 pregleda 135 reakcija 98 komentar(a)
DPS će ponuditi reforme, ali bez “populizma”: Raičević, Foto: Marija Pešić
DPS će ponuditi reforme, ali bez “populizma”: Raičević, Foto: Marija Pešić

Demokratska partija socijalista (DPS) se dugi niz godina nije dovoljno hrabro bavila ekonomskim pitanjima, a trebalo je da ranije poveća minimalne plate, kao što je to urađeno programom Evropom sad, ocijenio je Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bar, poslanik u Skupštini Crne Gore i kandidat za potpredsjednika te partije.

On je kazao da tu hrabrost sada imaju, da će DPS ponuditi takve reforme, ali bez “populizma”.

U intervjuu za „Vijesti“ kaže da je vrijeme da se nekim članovima DPS-a zahvale i nastave dalje, ali jedan od njih nije Milo Đukanović, koga je tokom razgovora nazvao i predsjednikom. Za Raičevića, Đukanović se odužio precima a zadužio buduće generacije. Saglasan je sa Živkovićem da će Đukanović „ostati upisan zlatnim slovima u istoriju Crne Gore“.

Iako je jedini od kandidata za mjesto potpredsjednika DPS-a uspio da sačuva vlast u „svom gradu“ nije se kandidovao za šefa partije jer ne želi da „previše žuri“.

Tvrdi da su funkcioneri nove vlasti sve negativne prakse koje su “spočitavane DPS-u” nastavili i unaprijedili.

Vjeruje Ivanu Vukoviću na riječ da prepiska iz telefona Vesne Medenice čiji je on akter „nije validna“. Reforme u DPS-u su, po njegovim riječima, neophodne. Članovi zahtijevaju bolju komunikaciju, nove snage ali nikako povlačenje Đukanovića.

Kampanja unutar DPS-a je već počela, već ste imali tribine. Kakvu ste povratnu informaciju dobili od članova partije? Šta oni zahtijevaju ili očekuju od novog rukovodstva stranke? U jednom ste izlaganju rekli da ste „dobro čuli šta članovi poručuju“. Šta je to što oni poručuju?

Dosadašnja kampanja koja je dominantno bila organizovana na sjeveru Crne Gore uliva, zaista, jednu dozu optimizma i potvrđuje da je naše opredjeljenje da po prvi put pokrenemo proces unutar partijskih izbora na jedan drugačiji način, inovativan, i po prvi put u Crnoj Gori da članovima damo mogućnost da na neposrednim izborima biraju rukovodstvo bilo više nego opravdano.

Možda je najviše kritika prema rukovodstvu bilo upućeno od strane članova da se njihov glas nedovoljno čuje i negdje smo procijenili da je ovo jedan iskorak koji kao partija moramo da pokrenemo.

Dušan Raičević
foto: Marija Pešić

Svjesni smo činjenice da smo možda u prethodnom periodu zapostavili taj najvažniji resurs sa kojim smo kao partija raspolagali, a to je komunikacija i neposredan kontakt, što sa članovima, što sa biračima i tim praksama ćemo se sigurno vratiti.

Traže li vam da nešto radite drugačije, osim te komunikacije?

Da, upravo negdje se traži da se vratimo starim, dobrim, oprobanim metodama. Da budemo posvećeni partijskom radu, da budemo prisutni na terenu. Podsjećanja radi, upravo DPS je prvi poraz doživio u trenutku kada je cijeli svijet bio paralisan nakon COVID pandemije koja je manje-više sve nas distancirala.

Zbog pandemije mi nijesmo mogli da sprovodimo kampanju kakva je bila prepoznatljiva, a to je ta neposredna komunikacija, direktan kontakt sa biračima i sa članstvom.

Članstvo od nas traži da se dodatno modifikuju politike, da dođe do određenih promjena unutar partije, da se stvori prostor za nove generacije koje itekako pokazuju zainteresovanost da uzmu učešće u kreiranju politika, odnosno participacije unutar DPS-a.

Da, svakako traže od nas da nekim članovima koji su se možda zamorili ili predstavljaju određeni teret za samu partiju, da negdje se njima i zahvalimo, ali u svakom slučaju da pokušamo da napravimo jednu zaista novu sinergiju koja će nas dovesti u poziciju da DPS potvrdi da jeste najorganizovanija partija, da jeste partija koja je uvijek kreirala nove trendove, da je partija koja je uvijek bila spremna da sa građanima bude prisutna na terenu i na taj način da dođemo ponovo u poziciju buduće vlasti na nivou Crne Gore.

Traže da se nekim starim članovima zahvalite. Kojim članovima?

Pa, znate kako, period trajanja DPS-a je preko, hajde da kažemo, 25 godina, i potpuno je prirodno da je došlo i do zamora kod određenih članova, da oni ne pokazuju ni onaj nivo posvećenosti, odnosno negdje ne pokazuju ni spremnost da uzmu učešće u nekim izbornim ciklusima koji će sigurno vrlo brzo doći na dnevni red u Crnoj Gori.

Negdje je prirodno da se zahvalimo tim ljudima za sve ono što su dali našoj partiji, za sve one bitke koje smo zajednički vodili, dominantno zahvaljujući njihovoj posvećenosti.

Ali isto tako da pronađemo i način kako da oni daju takođe doprinose u nekim narednim bitkama koje ćemo voditi. Da prenesu dio tog iskustva na mlađe generacije koje će s jednim novim elanom doći u poziciju da rukovode i partijom, odnosno procesima unutar naše partije. Mislim da je jedna etapa u razvoju naše partije završena.

Traže li da se vrati Milo?

Toliki broj godina imali smo na čelu partije čovjeka koji je ne samo političar, već i lider, a bio je i državnik. Mi smo zahvalni predsjedniku Đukanoviću za sve ono što je uradio za našu partiju, što je uradio za Crnu Goru. Zahvalni smo takođe i za sve ono što je doprinos razvoju moderne i savremene Crne Gore i to članovi posebno ističu i uvijek potenciraju.

Đukanović
Đukanovićfoto: Rojters

Možda je najveće dostignuće našeg predsjednika, odnosno i politike DPS-a očuvanje mira, dok su u regionu i okruženju, ratom zahvaćena područja su bila slika koja nas je svakodnevno opterećivala, u Crnoj Gori je sačuvan mir. I mislim da danas, u trenutku kada je i mir na globalnom nivou potreba svih nas, nešto što su najveće vrijednosti i na tome moramo biti posebno zahvalni svima onima koji su dali doprinos upravo očuvanju mira u Crnoj Gori.

U odgovoru na oba pitanja ste iskoristili tu riječ zahvalnost. Dakle, on je jedan od tih ljudi za koje članstvo smatra da im se treba zahvaliti i ići dalje?

Ne, ne. Članovi apsolutno žele da predsjednik Đukanović i njegovo ogromno iskustvo i dalje bude u službi svih onih politika koje će se kreirati u nekom narednom periodu.

I ja sam siguran da će on se odazvati tom pozivu, dati doprinos sa pozicije koje će siguran sam pokrivati u nekom narednom periodu. Unutar naše partije imamo jako veliki broj i članova i svih onih koji su u prethodnom periodu donijeli ozbiljan doprinos razvoju Crne Gore. To njihovo iskustvo je dragocjeno.

Mi možemo biti talentovani, mi možemo biti rječiti, mi možemo biti obrazovani, ali iskustvo koje bi se prirodno prenosilo sa nekih starijih članova na mlađe članove je od presudnog značaja i time će DPS, siguran sam, biti u poziciji da dođe ponovo do pozicija vlasti.

Neki kandidati za potpredsjednika partije su imali više potpisa podrške od Vas. Kako vi to komentarišete i šta mislite da Vas kvalifikuje više u odnosu na njih za tu poziciju?

Ovdje nije bio u pitanju broj prikupljenih potpisa. Glavni odbor je utvrdio procedure i negdje u jednom relativno kratkom vremenskom periodu smo sakupili dovoljan broj potpisa. Ono što je u mom slučaju možda drugačije u odnosu na ostale protivkandidate, odnosno one koji su se kandidovali za poziciju potpredsjednika, jeste činjenica da taj broj potpisa koji je bio neophodan ja sam sakupio u mom gradu, odnosno u opštini Bar.

Time smo željeli da damo jedan poseban doprinos i samoj izbornoj kampanji, ali da pošaljemo jasnu poruku jedinstva koje je prisutno ovdje u Baru na nivou našeg opštinskog odbora i da pošaljemo takođe snažnu poruku da ćemo uvijek podržati ljude iz Bara na sve one pozicije koje bi bile neophodne, što unutar partije, tako i na pozicijama odlučivanja.

Dušan Raičević
foto: Marija Pešić

Ja ne mislim da smo mi u poziciji da se takmičimo. Ova kampanja čini da svi mi koji participiramo u njoj budemo još bolji ljudi. Kolege koje su se kandidovale mene čine još boljim i čovjekom i partijskim saborcem. Ja sam siguran da u jednom dijelu i ja doprinosim da i oni budu bolji.

Ne žuri mi se da se kandidujem za šefa partije

Na lokalnim izborima koalicija oko DPS-a je imala najviše glasova, a tu listu ste predvodili upravo Vi. Ja pretpostavljam da je to ozbiljna kvalifikacija unutar same partije. S obzirom da ste Vi uspjeli da, za razliku od nekih drugih kandidata koji su u trci za isto mjesto unutar partije, sačuvate vlast u „vašem gradu“, zbog čega se niste kandidovali za predsjednika partije?

Pa zato što sam uvijek nastojao da idem postepeno, da negdje u životu, pa čak i u politici previše ne žurim, već da sazrijevam sa samom politikom koja je postala sastavni dio mog života.

Reći ću i da sam sigurno postao inficiran politikom, što ne znam koliko je dobro, ali to potvrđuje da sam maksimalno posvećen svemu onome što čini politički život u Crnoj Gori, a posebno što čini politički život u Baru, s obzirom da sam u kontinuitetu posvećen realizaciji mnogih projekata u opštini Bar, da sam u kontinuiranoj komunikaciji sa našim sugrađanima i možda je upravo to i bio rezultat, odnosno i razlog zašto smo 2022. godine bili pobjednička lista na lokalnim izborima, ali ne samo da smo bili pobjednička lista 2022. godine.

DPS je još i na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine zabilježio rekordan rezultat, predsjednik Đukanović na predsjedničkim izborima u Baru je takođe pobjedio, iako je ta razlika u odnosu na protivkandidata, predsjednika Milatovića bila mala, i da smo na kraju krajeva i na tim parlamentarnim izborima 2023. godine takođe imali najbolji izborni rezultat u Baru. To želim da prenesem i na druge gradove Crne Gore.

U slučaju da pobijedite na partijskim izborima, to bi bila Vaša treća politička funkcija, pored funkcije predsjednika Opštine Bar i poslaničke funkcije u Skupštini Crne Gore. U slučaju da dođe do te treće, koja će od te tri funkcije za Vas biti prioritetna i zbog čega?

Evo, konkretno i ove dvije funkcije koje sada trenutno pokrivam, shodno nekim okolnostima koje su trenutno važeće, iako za mene predstavlja zadovoljstvo da predstavljam našu partiju u Parlamentu Crne Gore, takođe predstavlja i posebno zadovoljstvo da predstavljam grad Bar pored i ostalih kolega iz drugih političkih partija.

Međutim, itekako sam zainteresovan da se i u Skupštini Crne Gore čuje glas predstavnika lokalnih uprava. To do sada nije bila praksa i negdje sam jedini koji je trenutno u parlamentu ispred lokalnih uprava koji može da direktno saopšti i ostalim članovima parlamenta ono što su potrebe, odnosno problemi sa kojima se manje više svi predstavnici opština u Crnoj Gori susreću.

Ova treća funkcija, ukoliko dođem u tu poziciju, ja sam siguran da će opet neke nove okolnosti diktirati i dalje planove, tako da, eto, bićete blagovremeno informisani o tome.

Da li sam tu negdje u Vašem odgovoru čula da drugi predstavnici lokalnih opština u parlamentu, mislim, na predsjednike opština, ne mogu direktno i otvoreno kao Vi da saopšte probleme drugim poslanicima?

Nažalost ne. Nažalost ne. Iako je Agencija za sprečavanje korupcije jednoglasno odlučila u tri slučaja, u mom slučaju, u slučaju tadašnjeg predsjednika opštine Tuzi i tadašnjeg predsjednika opštine Kolašin, gospodina Martinovića, meni je jako žao što sam jedini.

Volio bih da u Skupštini Crne Gore ima još predsjednika opština, s obzirom da se upravo tamo kreiraju, odnosno, definišu određene politike koje itekako imaju uticaj i na lokalni nivo. Vi znate da smo mi u prethodnoj godini, u decembru mjesecu, bili u poziciji da glasamo o jednom izmjenjenom zakonskom rješenju koje se tiče finansiranja lokalne samouprave.

Da je upravo taj zakon vraćan od strane predsjednika Milatovića na ponovno odlučivanje, da je izazvao određene kontroverze. Upravo je to potreba o kojoj ja govorim, da se glas predstavnika lokalnih uprava mora čuti u parlamentu kako bi se politike koje se kreiraju, odnosno definišu kroz zakonska rešenja, bila adekvatna, primenljiva i na kraju kreirala reprezentovala ono što su potrebe na samom lokalnom nivou.

Realno je da imamo dva nova potpredsjednika

Sa lokalnih, državnih, ali i međunarodnih adresa smo čuli poruku i ideju o tzv. „rebrandingu“ DPS-a i udaljavanju od starog menadžmenta i čelnih ljudi partije, počevši od Đukanovića. Šta vi mislite o tome? Da li je to i vaša ideja budućnosti DPS-a? Ukoliko jeste, kako planirate da to i učinite?

Upravo, neposredni izbori su odraz onoga što mi smatramo da je neophodno. A neophodno je da mi prvo uredimo našu kuću. I to radimo zbog sebe. To radimo zbog budućih generacija koje će stasati unutar naše partije. To radimo, naravno, i zbog stabilnosti Crne Gore sjutra. Ne radimo to zbog pritisaka, odnosno očekivanja bilo političke konkurencije ili međunarodnih faktora, već to radimo zbog sebe samih.

Jer smatramo da je potrebno da dođemo u poziciju da dođe do određene rekonstrukcije, reorganizacije i moramo svi dati doprinos upravo tom postupku.

Dušan Raičević
foto: Marija Pešić

Ovo je proces koji podrazumijeva da svi učestvujemo. Na kraju krajeva, to će stvoriti temelje da sjutra kreiramo politike koje se oslanjaju na ono što jesu potrebe naših građana. Ovo su političke bitke za koje se spremamo, koje ne može dobiti pojedinac, ne mogu dobiti ni dvojica. Potrebni su timovi. Mi smo spremni da upravo te timove gradimo sa našim članstvom, sa dokazanim partijskim borcima, sa onima koji su uvijek bili spremni da svoje vrijeme, energiju ulože u izborne pobjede

Pomenuli ste udaljavanje i zahvaljivanje nekim članovima sa jedne strane i podršku mladim snagama sa druge strane. Mislite li da je potrebna i neka druga vrsta promjene unutar DPS-a i koja bi to promjena bila?

Svakako. Ovo su, da kažemo, prvi koraci. Unutarpartijski izbori na kojima ćemo birati rukovodstvo je samo prvi u nizu koraka koje ćemo kao partija preduzeti u narednom periodu. Svakako, realno je za očekivati da ćemo u narednih par mjeseci organizovati partijski kongres na osnovu kojeg ćemo izabrati i novi saziv glavnog odbora, izvršnog odbora, predsjedništva, takođe i novo rukovodstvo opštinskih organizacija, tako da DPS sa ovim neposrednim izborima samo započinje jednu etapu, da kažemo, potpune rekonstrukcije odnosno svega onoga što nas očekuje kako bi DPS vratili što prije u pozicije vlasti.

Može li se govoriti o ozbiljnim reformama unutar DPS-a ako su u igri za predsjedničko i za potpredsjednička mjesta javnosti uglavnom poznata lica? Šta bi u tom smislu značio potencijalni ostanak na funkciji aktualnih potpredsjednika, Vukovića, Erakovića i Dizdarevića ako pričamo o reformi?

To će ipak članovi da odluče. Ovo je proces u kojem oni vode glavnu riječ i ukoliko članstvo bude odlučilo da upravo njih trojica budu i dalje potpredsjednici, to je upravo volja onih koji su u poziciji da odlučuju. Mi smo, opet kažem, jedina partija koja se, možda čak i u regionu, jedna od rijetkih koja se odlučila na ovaj iskorak.

Vidite i sami da su krajem prošle godine naši politički oponenti požurili da sprovedu reforme unutar njihovih partija, odnosno da organizuju kongrese na tradicionalne načine, da izaberu predsjednike njihovih partija, dok DPS upravo kroz jedan moderan pristup to omogućava članovima.

Po Vašem mišljenju, da li zadržavanje starog rukovodstva partije može značiti u isto vrijeme i reformu u partiji?

Pa nisam siguran da će uopšte doći do te pozicije. Ako ne ništa drugo, imaćemo sigurno jednog novog potpredsjednika, realno je očekivati da ćemo imati i dvojicu. Međutim, ukoliko i dođemo u tu poziciju da se djelimično zadrži ovaj, postojeći sastav samog rukovodstva partije, ja kažem, ponovo, članovi su ti koji su to izabrali, samim tim i dio odgovornost će biti upravo na njima.

DPS ne može zaštititi nikoga od zakona, pa ni one iz Sky aplikacije

U proteklom periodu imali smo priliku da čitamo prepiske bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Među njima su i neki ljudi koji su i sada u rukovodstvu, a i u trci za novo rukovodstvo. Kao što je, recimo, Ivan Vuković. Kako to komentarišete? Narušava li to ugled partije?

Ja zaista želim da vjerujem, i u razgovoru sa kolegom Vukovićem, a to je on javno i saopštio na plenumu Skupštine Crne Gore da je validnost tih, da kažemo, dopisivanja, odnosno razmjene određenih poruka vrlo upitna i dozvolite i da zaista vjerujem u ono što je on kazao, s obzirom da prethodnih dana i prethodnih mjeseci vrlo je upitno sve ono što se plasira u javnost.

Validnost te komunikacije je vrlo upitna i na kraju krajeva na organima, istražnim organima ili onima koji se bave istražnim radnjama je da utvrde validnost, odnosno autentičnost tih poruka.

Iz prepiska sa Sky aplikacije, koje smo takođe imali prilike da čitamo u poslednjem periodu, se vidi snažna povezanost pripadnika službi bezbjednosti i čelnih ljudi u DPS-u, za vrijeme vlasti DPS-a. Iz razmjene poruka iz telefona Vesne Medenice smo vidjeli da je vršen neprimjereni uticaj u pravosuđu i drugim državnim institucijama. Treba li DPS da preuzme odgovornost za to, da osudi neke od tih ljudi, da se ogradi od takvog ponašanja pojedinaca i svojih tadašnjih kadrova ili treba, kao i do sada, da nastavi da tvrdi da su to bili neki pojedinci koji su zloupotrijebili svoj položaj u DPS-u?

Prvo i osnovno, vratiću se na ranije istaknutu tezu da je vrlo upitna validnost samih objavljenih komunikacija. Sky komunikacija, kao dokazni materijal, je vrlo upitna u sudskim postupcima. Dosta često smo znali da čujemo da je upravo možda i sadržaj tih komunikacija modifikovan od strane nekih službi, ali opet govorim na istražnim organima da sve to utvrde.

Mislim da je DPS jedina partija u Crnoj Gori koja je spremna i bila je spremna da prizna određene greške. Jedino na taj način možemo mijenjati sebe, možemo mijenjati našu partiju, odnosno možemo prilagođavati politike u odnosu na potrebe naših građana.

Ja želim da vjerujem da nijedan jedini pojedinac ne može biti izuzet od lične odgovornosti, ukoliko se to dokaže, ali se itekako vodim prije svega onom sentencom da su svi nevini dok se ne dokaže suprotno. Određeni procesi su pokrenuti, vrijeme pred nama će pokazati u kojem obimu će se dokazati bilo što od onoga što se stavlja na teret određenim pojedincima.

Dakle, mislite da ukoliko istražni organi utvrde validnost i Sky prepiski i učešća nekih pojedinaca, da su oni ti koji treba da preuzmu odgovornost, ali i partija?

Pa, ja mislim da svakako će oni morati shodno zakonu da preuzmu određenu odgovornost, a ono što je definitivna činjenica je da DPS ne može nijednog pojedinca odbraniti od zakonskih odredbi, niti je to radio u prethodnom periodu niti će u nekom narednom.

Đukanović se odužio precima a zadužio buduće generacije, Živković dostojan nasljednik

Danijel Živković, ukoliko bude izabran za predsjednika partije u punom mandatu, sada je u privremenom, on će naslijediti Mila Đukanovića. Da li ste saglasni sa njegovom ocjenom da će doskorašnji predsjednik vaše partije, Đukanović, „ostati upisan zlatnim slovima u istoriju Crne Gore“ i da „njemu dugujemo zahvalnost za sve ono što je dobro urađeno u našoj državi poslednjih nekoliko decenija“?

Apsolutno sam saglasan sa ovom konstatacijom budućeg predsjednika DPS-a, gospodina Danijela Živkovića. Čak ću iskoristiti ovu priliku i da kažem da se gospodin Đukanović sigurno odužio precima, a da je zadužio buduće generacije. I uvjeren sam da će ostati upisan zlatnim slovima u istoriju savremene, moderne, građanske Crne Gore.

Živković
Živkovićfoto: Boris Pejović

Upravo najveći doprinos gospodina Đukanovića, odnosno DPS-a kao partije koju je predvodio, je to što je Crnu Goru sačuvao od ratnih razaranja i što je sačuvao građanski mir u Crnoj Gori.

Ovih dana, to možemo i sami da posvjedočimo, u mnogim krajevima naše države, posebno na sjeveru, situacija je zabrinjavajuća, da upravo te najveće vrijednosti, a to je taj građanski koncept društva, suživot i mir, u nekim situacijama bude itekako narušen i želim da vjerujem da ćemo svi mi zajedno dati maksimalan doprinos očuvanju tih najvećih vrijednosti, odnosno temelja na kojima savremena, moderna Crna Gora počiva, to je suživot, uvažavanje, različitosti i život jedni sa drugim i jedni uz druge.

Vidite li Danijela Živkovića kao dostojnog nasljednika Mila Đukanovića na čelu DPS-a?

Vidim. To govorim iz ličnog iskustva koje sam imao u prethodnom periodu, s obzirom da je gospodin Danijel Živković bio i politički koordinator DPS-a za opštinu Bar i da sve ono što sam govorio, a tiče se organizacije DPS-a u Baru, odnosno samog funkcionisanja opštinske organizacije, je jednim dijelom i zasluga gospodina Živkovića koji je manje-više bio uvijek sa nama, prisutan na terenu, razgovarao sa građanima, pokazao puni stepen razumijevanja za sve ono što jesu njihove potrebe i ja sam uvjeren da će sa takvom jednom praksom nastaviti i sa pozicije predsjednika partije, dodatno to sve unaprijediti i sprovesti onaj proces koji je najavio, to jeste rekonstrukcija, reorganizacija i svi mi se stavljamo njemu na raspolaganje.

Bez obzira na to da li ću biti izabran za potpredsednika DPS-a, ja ću i dalje biti tu. Politika DPS-a je uvijek bila avangarda a vrijeme će to i potvrditi.

Da li biste sebe možda radije vidjeli kao potpredsednik partije na čijem čelu je neko drugo unutarpartijsko ime?

Ne. Ne, i budite sigurni da sebe generalno ne vidim ni u jednoj drugoj političkoj partiji osim DPS-u. Bilo je različitih i nepristojnih ponuda u nekom prethodnom periodu, međutim moja politička budućnost, sadašnjost i budućnost je vezana za DPS. Onog trenutka kada ne budem bio u DPS-u, sigurno se neću baviti politikom.

Moje pitanje je više bilo usmjereno na to da li biste sebe vidjeli kao potpredsjednika ne neke druge partije, već DPS-a na čijem je čelu neko drugo unutarpartijsko ime, a da nije Danijel Živković?

Svakako da. Svakako da, s obzirom da je moja lojalnost DPS-u neupitna, bez obzira ko bi bio na čelu te partije, to sam pokazao odgovornim, profesionalnim odnosom sa funkcija koje pokrivam. Bez obzira na to ko bi bio na čelu partije, moja lojalnost DPS-u apsolutno ne bi bila upitna, ali moje lično je zadovoljstvo zbog činjenice da je sada već evidentno da će na čelu DPS-a biti Danijel Živković.

Za 30 godina bilo je pogrešnih odluka ali Đukanović je uvijek imao viziju

Vi ste se saglasili sa tom njegovom konstatacijom da će Đukanović ostati zapisan zlatnim slovima u istoriji Crne Gore. Ima li nešto što mislite da je Đukanović loše uradio tokom svoje vlasti?

U trajanju 25 ili 30 godina jedne partije, same politike, svakako da ima i nekih segmenata koji nijesu baš bili najispravniji. Međutim, ono što gospodina Đukanovića razlikuje u odnosu na sve one političare koje su u prethodnih 30 godina bili na političkoj sceni u Crnoj Gori ili su i ovih dana još uvijek prisutni, jeste upravo to što je gospodin Đukanović uvijek imao viziju i što je jedan od rijetkih koji je znao kako tu viziju da sprovede u djelo. To ga razlikuje od svih onih koji su na političkoj sceni u Crnoj Gori. Svi mi možemo da učimo na tom primjeru. Za 30 godina trajanja svakako da je bilo i nekih pogrešnih odluka, međutim, mnogo je više onih koji su bile ispravne i istorijski važne za sudbinu i budućnost Crne Gore.

Možete li konkretno da kažete koje su to odluke za koje Vi smatrate da su loše?

Ja mislim da smo u prethodnom periodu, kad kažem prethodnom periodu, od 2006. do danas, kao partija, dijelimično zakazali to što se nismo bavili više ekonomskim temama. Iako svjesni činjenice da je Crna Gora još ranije, kao članica Jugoslavije, bila najmanje razvijena republika i da smo morali svi mnogo više da radimo, da budemo mnogo posvećeniji i uporniji kako bismo dostigli životni standard koji je približan onom životnom standardu prosječnog građanina Evropske unije. Možda smo na tom putu trebali da budemo još posvećeniji, istrajniji, uporniji, da to bude fokus našeg djelovanja, da budemo hrabriji u jednom dijelu donošenja određenih odluka. Vidjeli smo da u prethodnom periodu neke političke partije dosta nepromišljeno, a reći ću i hazarderski, ponudile određene ekonomske politike za koje smo mi vjerovali da neće biti adekvatne, pa se pokazalo i dokazalo da one jesu u jednom dijelu održive.

Možda smo trebali u nekom prethodnom periodu da budemo hrabriji i odvažniji kada su u pitanju ekonomske politike, posebno one koje se tiču poboljšanja standarda građana Crne Gore, ličnih dohodaka, penzija i smatram da je to upravo jeste jedna od najvećih grešaka koje smo kao partija napravili.

Trebalo je da mi podignemo plate i penzije

Da li to vidite kao grešku zbog toga što je Pokret Evropa sad ostvario dobre rezultate na izborima, a u prvi plan je stavljao svoj ekonomski program? Da li ste to tada uvidjeli ili već ranije?

Pa još ranije su neki indikatori govorili da bismo i mi kao partija, odnosno koalicija na vlasti, trebali da se odvažimo i da krenemo u taj iskorak. To prije svega baziram i na mišljenju koje su nam delegirali predstavnici privrede, da je bilo neophodno razmotriti mogućnosti povećanja minimalnih zarada, da će se time uticati i na smanjenje stepena sive ekonomije.

U tom trenutku nam je nedostajalo malo hrabrosti. Evropa sad kao set reformskih zakona je doveo do toga da mi govorimo o povećanju ličnog dohotka, povećanju minimalne zarade, o povećanju penzije.

Međutim, ono što sve nas zabrinjava povrh svega toga što finansijski i ekonomski pokazatelji govore da je taj program imao dobre osnove, ne smijemo zanemariti to što 75 odsto građana u Crnoj Gori ne smatra da je zbog uvećanja zarada došlo do poboljšanja standarda. Odlaskom u neku od prodavnica vi sami vidite da je kupovna moć danas sa većim zaradama mnogo manja negoli što je bila u prethodnom periodu kada su zarade bile manje.

To govori još nešto, a to je da je Crna Gora inficirana populizmom, da je populizam zahvatio manje više sve pore društeno-političkog života. Mi ćemo u narednom periodu ponuditi rješenje i boriti se protiv sverastućeg populizma, ponuditi ekonomske reforme koje počivaju na održivim vrijednostima, jer prosto je nevjerovatno da sistem koji počiva na povećanju zarada, a bazira se na zaduženju, može biti održiv.

Društvena klima i politička situacija, bolje reći konkurencija, nametnula je bavljanje ekonomskim temama. Koliko vaš rad trenutno, po pitanju ekonomije, otežava to što ste sada rekli, da DPS dugi niz godina nije bio „najhrabriji“ u ekonomskim temama?

Upravo je odgovornost prema državi, odgovornost prema resursima, odgovornost prema javnim finansijama bila ta koja nas je sprečavala da budemo do tih nivoa hrabriji u dijelu donošenja određenih setova reformskih zakona, kao što je bio set reformskih zakona Evropa sad.

Mi želimo i dalje da građanima prezentujemo ono što jesu realne, održive i ostvarljive ekonomske politike, za razliku od nekih koje, eto, možemo i svjedočiti ovih dana su bazirane isključivo samo na određenim parametrima, odnosno porukama koje su bile sastavni dio izbornih kampanja.

Još uvijek javnost nije upoznata sa onim što jesu reformski zakoni koji nas očekuju u nekom narednom periodu. Vrlo je upitno kako i na koji način ćemo obezbijediti sredstva za servisiranje svih tih potreba, odnosno obećanih zarada i obećanih penzija.

Hoćete da kažete da ste spremni, makar ova nova garnitura DPS-a, da se odgovornije odnosite prema državnom budžetu i raspodjeli novca?

Ja sam upravo to htio i reći. Zbog toga što smo bili odgovorni i prema budžetu, prema resursima sa kojima smo raspolagali, smo bili manje hrabri da sprovedemo određene reforme koje bi dovele do povećanja standarda. Ovih dana vi to i sami vidite.

Ni predstavnici 42., 43., a evo sada i ove vlade nisu pokazali visok stepen odgovornosti prema onome što su sredstva državnog budžeta. Sve ono što je spočitavano DPS-u, odnosno predstavnicima DPS-a, te prakse su nastavljene.

Nažalost, mnoge od tih praksi su još dodatno i unaprijeđene, tako da svjedočimo i partijskom zapošljavanju, svjedočimo o značajnim izdvajanjima iz državnog budžeta koje se tiču i angažovanja zaposlenih po ugovoru o djelu.

Takođe, vidimo i u državnom budžetu enormna sredstva koja su planirana za konsultantske usluge, tako da, očigledno, sve ono što je negdje u prethodnom periodu spočitavano, da su primjeri loše prakse vezivani za DPS, su prisutni i danas. Te prakse su samo nastavljene, u jednom dijelu dodatno podstaknute, da ne kažemo unaprijeđene, a to svakako nije odgovoran pristup prema resursima, odnosno prema sredstvima državnog budžeta.

Mnogi reći da je DPS bio odgovoran kada je u pitanju, recimo, dodjeljivanje i kupovina stanova predstavnika vlasti DPS-a, kao i korupcija, kupovina glasova… Kako to komentarišete?

Ono što je očigledna činjenica, a to je da se o tome govori i da se upravo ta politika koja je bila vezana za dodjeljivanje stanova u povoljnim finansijskim uslovima se isključivo vezuje za predstavnike DPS-a. Mislim da još uvijek nije sazrelo vrijeme, a siguran sam da ćemo u skorijoj budućnosti doći i do određenih podataka koji će potvrditi da nisu samo članovi DPS-a bili korisnici tih beneficija.

Da, imate i danas predstavnike sada već parlamentarne većine koje su itekako iskoristili te mogućnosti, dobili stanove po povoljnim uslovima, a o tome malo ko govori. Ukoliko budemo krenuli da pravimo jednu adekvatnu analizu tih postupaka, budite uvjereni da će fokus javnosti biti usmjeren upravo i na tu drugu stranu.

Govorio sam o tim lošim praksama, te prakse su se nastavile i danas. Samo je pitanje momenta, odnosno pitanje želje i volje javnosti da se sa tim pitanjima pozabavi. Nijesam siguran da se može vezivati za DPS sve ovo o čemu ste vi pitali. Budite uvjereni da i predstavnici sadašnje parlamentarne većine su itekako iskoristili te beneficije koji su bili.

Govorili ste o nekim negativnim praksama, novim negativnim praksama koje je nova vlada donijela, ali i nekim starim negativnim praksama koje su osuđivali pa naslijedili. Ima li nešto što biste okarakterisali kao pozitivno što je nova vlast uradila?

Nova vlast koja je konstituisana prije nekih dva mjeseca je pokazala visok stepen posvećenosti evropskoj agendi. Mislim da je to ono što je nedostajalo i 43. vladi, da ne govorimo o 42. vladi. Upravo evropski put i posvećenost evropskom putu je nešto što treba da bude fokus i proces kojem ćemo biti manje više svi posvećeni i predstavnici pozicije i opozicije.

I poruke koje smo ovih dana čuli od strane predstavnika Evropske unije, Evropske komisije i ambasada u Crnoj Gori govore da vlada pokazuje posvećenost, međutim da je neophodno da sa riječi pređemo na dijelo.

Mislim da je evropska agenda nešto što mora biti apsolutno u fokusu i politike Vlade Crne Gore jer vrijeme koje je iza nas je izgubljeno i mislim da niz propuštenih prilika koje smo prije tri godine, a možda i ranije, propustili ne smiju više da se dese i da Crna Gora mora ići u pravcu Evropske unije.

Bonus video: