Nikolić: Poslanici DPS-a braniće pravo Batrićevića da kritikuje, a da ne bude progonjen

Suđenje Batrićeviću zbog stavova koje je iznio u kolumni počeće u ponedjeljak u Sudu za prekršaje u Podgorici

13659 pregleda 66 reakcija 66 komentar(a)
Nikolić, Foto: Luka Zeković
Nikolić, Foto: Luka Zeković

Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je ostale partije opozicije i vlasti da u ponedjeljak u 9 sati budu ispred zgrade Suda za prekršaje u Podgorici i daju podršku istoričaru i profesoru Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Bobanu Batrićeviću

Suđenje Batrićeviću zbog stavova koje je iznio u kolumni počeće u ponedjeljak u Sudu za prekršaje u Podgorici.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić kazao je da će poslanici te partije sjutra biti ispred Suda za prekršaje u Pudgorici.

"Gdje se od 9 sati sudi slobodnoj javnoj riječi u Crnoj Gori. Pozivamo poslanike vlasti i opozicije, koji se zalažu za Crnu Goru u EU da dođu i odbrane pravo Bobana Batrićevića i svakog javnog djelatnika da kritikuje, a da ne bude progonjen", napisao je Nikolić na mreži X.

Posalnik DPS-a naveo je i da evropsko zakonodavstvo ne poznaje kategoriju verbalnog delikta.

"Zato oni koji sprovode progon zbog kritičke misli, guraju Crnu Goru u društvo represivnih i autoritarnih sistema. Naša je građanska dužnost da im to ne dozvolimo", naveo je Nikolić.

Krivičnu prijavu protiv Batrićevića je podnio advokat Dejan Dragović, optužujući ga za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

U kolumni pod naslovom “Torokanje po Metodologiju i Đaonikiju”, objavljenoj na portalu Antena M 11. avgusta prošle godine, Batrićević analizira političku scenu i, između ostalog, navodi:

“Popovi Crkve Srbije u Crnoj Gori ne propovijedaju vjeru Hristovu, torokaju srpski nacionalizam, indoktriniraju, šire mržnju i ksenofobiju. Dakle, oni nijesu popovi i kaluđeri, oni su torokuše i propovjednici mržnje”.

Batrićević je u tekstu naveo citate iz govora mitropolita Srpska pravoslavne crkve Joanikija i episkopa Metodija Ostojića.

U posljednjem pasusu Batrićević piše, između ostalog:

“Iz ponuđenoga se jasno vidi da popovi Crkve Srbije imaju samo jednu misiju - da zagađuju Crnu Goru, da zapišavaju njenu istoriju i teritoriju, da šalju uznemirujuće poruke svim nesrbima ove zemlje…”.

Batrićević, između ostalog, u pitanju u kolumni “pozivaju li na mir”, kao odgovore daje citate Metodija:

“Rusija je nada za čitav slobodoljubivi svijetu ... U svetoj Rusiji je nada za spasenje ne samo pravoslavnih naroda, nego čitave Evrope i svijeta”.

I Joanikija: “Velika je hajka da se to pravo ne samo meni nego i crkvi i pravoslavnom narodu u Crnoj Gori uskrati od nekakvih družina koje se pojavljuju kao pečurke poslije kiše. Ali znamo da pečurke nisu dugotrajne i to će nestati”.

Grupa građana i pripadnika dijaspore Crne Gore pozvala je na, kako su saopštili, mirno okupljanje ispred Suda za prekršaje u Podgorici, u ponedjeljak 22. januara od 8.30 sati.

Bonus video: