Durmitorska inicijativa: Živković dezinformisan i zlonamjeran, bolje da analizira izborni fijasko

"Živkovićev osvrt o radu vlasti istinit i tačan, ali u vrijeme kada je DPS vršio lokalnu i državnu vlast", kazali su iz Durmitorske inicijative

6359 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Durmitorska inicijativa
Foto: Durmitorska inicijativa

Durmitorska inicijativa poručila je da lokalna vlast na Žabljaku posvećeno radi i stvara uslove za bolji život svih žitelja te opštine, a da je v.d. predsjednik i kandidat za lidera Demokratske partije socijalista Danijel Živković iznio "bizarnu" i neargumentovanu kritiku kada je u pitanju rad lokalne samouprave.

Kazali su da je Živkovićev osvrt o radu tamošnje vlasti istinit i tačan, ali u vrijeme kada je DPS bio vlast na lokalnom i državnom nivou.

Živković je na tribini DPS-a protekle sedmice rekao da je Žabljak danas "pritisnut nedobronamjernim i neodgovornim potezima" nove državne i lokalne vlasti.

"Vršilac dužnosti i kandidat za predsjednika DPS-a Danijel Živković, u okviru kampanje za izbor predsjednika DPS-a, boraveći u Žabljaku, na stranačkoj tribini, osvrnuo se i na rad lokalne samouprave od vremena kada se DPS preselio u opozicione klupe. Optuživši aktuelnu lokalnu vlast kao nesposobnu, neodgovornu i nedobronamjernu, Živković se dotakao tema prosvjetne i zdravstvene politike koje inače nijesu u domenu ingerencija lokalne vlasti, reinterpretirajući jedno od saopštenja lokalnog odbora DPS-a objavljenog početkom septembra 2023. godine. Neobaviještenost ili manipulativni porivi v.d predsjednika DPS-a, natjerali su ga da u maniru partije na čijem je čelu podmeće, manipuliše i inputira odgovornost lokalne vlasti u onim segmentima u kojima lokalna samouprava nema ingerencije shodno ustavnim i zakonskim propisima i rješenjima", navodi se u saopštenju.

Međutim, dodaju, lokalna samouprava se, "kao društveno odgovorna i preduzimljiva", u prethodnom periodu na ozbiljan, odgovoran i predan način posvetila rješavanju i "svih onih problema koji opterećuju zdravstveni sistem u Žabljaku".

"Pa je tako realizovano/predviđeno sledeće: Odlukom o Budžetu za 2024. godinu predviđena su izdvajanja od 40.000 evra za potrebe rekonstrukcije Doma zdravlja u Žabljaku; Odlukom odbornika Skupštine opštine Žabljak o dodjeli stanova deficitarnom kadru, stvorili su se uslovi i za rješavanje stambenog pitanja za potrebe deficitarnog medicinskog kadra(podsjećamo da su Odluku o dodjeli stanova deficitarnom kadru podržali i odbornici DPS-a); U narednim danima u razgovorima sa predstavnicima resornog ministarstva, predstavnici opštine će pokrenuti pitanje izgradnje zgrade za zaposlene u Domu zdravlja u Zabljaku, i mogucnostima kojima je Opština Žabljak spremna da pomogne u izvedbi ovog značajnog projekta", dodaje Durmitorska inicijativa.

Što se tiče prosvjete, kako navode, predviđeno je ili već realizovano sledeće:

"Transfer u iznosu od 20.000 evra ustanovama obrazovanja(predviđeno budžetom za 2024. godinu); U prvom polugodištu školske 2023/2024. godine, Opština Žabljak je finansirala plaćanje prevoza učenika iz seoskog područja, sto će činiti zaključno sa aprilom 2024. godine, kada se očekuje dodjela kombija od strane resornog ministarstva za ovu potrebu; Obezbijeđena sredstva u iznosu od 21.000 evra za besplatan godišnji boravak naših najmladjih sugrađana u dječijem vrtiću; Društveno odgovorne kompanije i pojedinci su u protekloj godini uložili značajna sredstva za adaptaciju i rekonstrukciju učionica zgrade gdje se odvija nastava učenicima osnovne i srednje škole", dodaje se.

Podsjećaju i da je lokalna vlast pomogla odlazak učenika osnovnih i srednjih škola na ekskurzije.

"Predsjednik Opštine Žabljak gospodin Radoš Žugić nedavno je potpisao sa Ministarkom prosvjete, nauke i inovacija gospodjom Andjelom Jaksić Stojanović, Memorandum o učešću Opštine Žabljak u rješavanju pitanja nabavke stolarije za zgradu osnovne škole u Njegovuđi. Opština Žabljak će u ovom projektu participirati u iznosu od 8.000 evra, odnosno polovinu potrebnih sredstava. Na istom sastanku predsjednik Opštine Žabljak je pokrenuo pitanje korišćenja poslovnih prostora u prosvjetnoj zgradi u Žabljaku, kao i rješavanje pitanja dodjele stanova bivšim prosvjetnim radnicima osnovne škole u Njegovuđi, koji su četiri decenije radnog staža proveli u učionici", navodi Durmitorska inicijativa.

Navedeno je, kako su kazali, "najbolja potvrda" da je Živković "dezinformisan i dezorijentisan, a moglo bi se reći i zlonamjeran".

"Budući da se nije zaustavio na neargumentovanoj kritici lokalne vlasti na polju zdravstvene i prosvjetne politike, s obzirom na to da je lokalnoj vlasti inputirao 'nehumano uklanjanje' igrališta za djecu, postavlja se pitanje da li je Živković prilikom dolaska na Žabljak otišao dalje od sale u kojoj je održana tribina. Lokalna samouprava je uklonila skalameriju satrulog igrališta, i na istom mjestu postavila savremeno i moderno igralište. U sklopu igrališta sagrađen je i moderan i savremen Eko-smart park, prvi u Crnoj Gori. Kad smo već na temi humanosti, informišemo predsjednika DPS-a da je u izgradnji objekat lokalne Turisticke organizacije, pa će zaposleni biti u prilici da na radnom mjestu mogu koristiti i mokri čvor, što nije bio slučaj za vrijeme dvadesetogodišnje DPS vlasti", dodaje se.

Kada su u pitanju kritike u vezi rada Nacionalnog parka Durmitor, Živkovića podsjećaju da su 2019. godine bili primorani da brane Crno jezero od betonizacije "i izgradnje sličnih skalamerija poput navedenog dječijeg igrališta", a koju su "namjeravali da sprovedu raniji i sadašnji mentori gospodina Živkovića".

"Takođe ga obavještavamo da je za pola godine djelovanja Centar za kulturu, sproveo i organizovao više kulturnih dešavanja i manifestacija, nego što su predstavnici DPS vlasti organizovali za proteklu deceniju. Lokalno komunalno preduzeće za nepunih osam mjeseci, postavljeno je na zdrave noge, i svoje poslove i zaduženja vrši na zadovoljstvo gradjana Žabljaka, kao i onih koji u Žabljak dolaze", dodaje se.

Kapitalni budžet u 2023. godini, ukazuju, ostvaren je u rekordnom iznosu od 70 odsto, a Budžet opštine Žabljak u 2023. ostvaren je u iznosu 107 odsto. U tekućoj godine projektovan je budžet u iznosu od gotovo šest miliona eura, što je blizu dva miliona eura ili 50 odsto više u odnosu kada je DPS vršio lokalnu vlast, ističu.

"Ovakve insuacije i opaske od strane v.d. predsjednika DPS-a za nas u Durmitorskoj inicijativi nijesu iznenađujuće, s obzirom da je kao nosilac liste na parlamentarnim izborima održanim u junu 2023. godine u Žabljaku ostvario najgori rezultat u istoriji DPS-a. Umjesto da sa partijskim saborcima analizira izborni fijasko, jedini kandidat za predsjednika DPS-a očigledno se odlučio da sa bizarnom i neargumentovanom kritikom rada lokalne samouprave DPS u Žabljaku učini efemernom pojavom i statističkom greškom na lokalnoj političkoj sceni. Umjesto obećanih Potemkinovih sela za vrijeme dok je vršio vlast politički subjekat kome pripada, aktuelna lokalna vlast posvećeno radi i stvara uslove za bolji život svih žitelja naše opštine. Zaključujemo da je Živkovićev osvrt o radu vlasti istinit i tačan, ali u vrijeme kada je DPS vršio lokalnu i državnu vlast", navodi se u saopštenju.

Bonus video: