"Holandija saveznik i partner Crnoj Gori na evropskom putu"

Ministar pravde Andrej Milović sastao se sa ambasadorom Holandije

1977 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo pravde
Foto: Ministarstvo pravde

Kraljevina Holandija podržava Crnu Goru na evropskom putu i njen je pouzdan partner i saveznik.

To je, između ostalog, rekao ambasador Holandije Joustom Reintjesom na sastanku sa ministrom pravde Andrejem Milovićem na kome je bilo riječi o trenutnom stanju i perspektivama reformi u pravosuđu i o saradnji između dvije zemlje na evropskom putu Crne Gore.

Iz kabineta Milovića navode da je Reintjes pohvalio reforme koje su započete u prethodna tri mjeseca, ocjenjujući ih veoma ohrabrujućim.

"Ambasador je istakao da je ovo odličan start, u suprotnosti sa učinjenim u prethodne tri godine, i izrazio je nadu da će Crna Gora nastaviti ovim putem i uspješno sprovesti sve potrebne reforme", piše u saopštenju.

Milović je, navode u saopštenju, naglasio da je 44. Vlada snažno zakoračila u reforme potrebne da Crna Gora postane prva naredna članica Evropske unije.

On je akcenat stavio na reforme u pravosuđu, ističući da dobri rezultati dolaze i zbog stabilizacije političke scene, preciznije, činjenice da 44. Vlada ima stabilnu podršku većine u Skupštini.

“Ovaj pozitivan kontekst omogućio je deblokadu pravosuđa, izbor tri člana Sudskog savjeta i kompletiranje Ustavnog suda, a očekujem i izbor Vrhovnog državnog tužioca 27. januara., čime bi za kratko vrijeme bio zaokružen jedan zaista veliki uspjeh Crne Gore nakon dugog perioda krize insititucija i stagnacije.”, kazao je Milović.

On je ambasadora upoznao sa planom uspostavljanja Specijalnog suda u Crnoj Gori, koji će se baviti krivičnim djelima organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina, a djelovaće kao dio kompozitne cjeline sa Specijalnim državnim tužilaštvom i Specijalnim policijskim odjeljenjem. Takođe, istakao je ministar, planira se smanjenje opsega nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), kako bi se ta institucija mogla fokusirati na svoje ključne zadatke iz oblasti organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina.

Ministar Milović je kazao da postoji realna i snažna potreba za jačanjem saradnje između Crne Gore i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) u Hagu kako bi zajednički doprinijeli istrazi i procesuiranju ratnih zločina iz devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije. Prema njegovim riječima, važnost suočavanja s prošlošću je jedan od ključnih koraka u prevazilaženju društvenih podjela, a potreba za pravosudnom obradom zločina koji nisu procesuirani, je velika.

U sklopu intenzivnih aktivnosti, ministar Milović je naveo da se trenutno radi na predlozima izmjena i dopuna zakonske legislative, koji će se po hitnom postupku predstaviti Skupštini Crne Gore.

“Za vrijeme prethodnih Vlada, imali smo situaciju da se jedna radna grupa sastaje jednom mjesečno, dok je danas situacija sasvim drugačija, gdje na sedmičnom nivou imamo po nekoliko sastanaka raznih radnih grupa, što svjedoči intenzitetu rada, ali i riješenosti ove administracije da na kvalitetan način rješava izazove”, kazao je ministar.

Ambasador Reintjes izrazio je vjerovanje da će Crna Gora uspješno sprovesti sve potrebne reforme, te da će biti prva naredna članica Evropske unije, naglasivši da će Crna Gora uvijek moći računati na podršku Kraljevine Nizozemske na ovom putu.

Sastanak je zaključen izrazima zadovoljstva dosadašnjom saradnjom, kao i optimizmom u vezi s budućim koracima Crne Gore na evropskom putu.

Bonus video: