Delegacija EU pozdravila imenovanje VDT-a: Ključni preduslov za redovno funkcionisanje Državnog tužilaštva

"Da bi iskoristila aktuelni zamah politike proširenja i napredovala u pristupnim pregovorima sa EU, Crna Gora treba da nastavi da prioritetno sprovodi reforme u oblasti vladavine prava, kako bi ispunila privremena mjerila u poglavljima 23 i 24 u najkraćem mogućem vremenskom okviru", navodi se u saopštenju

4799 pregleda 2 komentar(a)
Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, Foto: Boris Pejović
Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, Foto: Boris Pejović

Evropska unija pozdravila je imenovanje vrhovnog državnog tužioca od strane široke međupartijske većine u Skupštini, što je, kako su kazali, ključni preduslov za redovno funkcionisanje Državnog tužilaštva.

Skupština je danas za VDT-a izabrala pravnika Milorada Markovića.

Delegacija EU u Crnoj Gori je u saopštenju pozvala sve političke aktere da nastave da konstruktivno sarađuju iznad partijskih stavova, u cilju brzog sprovođenja ključnih reformi iz evropske agende.

"Da bi iskoristila aktuelni zamah politike proširenja i napredovala u pristupnim pregovorima sa EU, Crna Gora treba da nastavi da prioritetno sprovodi reforme u oblasti vladavine prava, kako bi ispunila privremena mjerila u poglavljima 23 i 24 u najkraćem mogućem vremenskom okviru", navodi se u saopštenju.

Reformski prioriteti su, ukazuju, detaljno predstavljeni u Godišnjem izvještaju o Crnoj Gori za 2023. godinu, koji "treba da služi kao putokaz vlastima u narednom periodu".

"Trajanje procesa pristupanja zasnovanog na zaslugama u potpunosti je u rukama Crne Gore", zaključuje se.

Bonus video: