Novi čelnici u starom ruhu - mala očekivanja od novog rukovodstva DPS-a

Sagovornici “Vijesti” tvrde da ne očekuju otklon od ranijih loših praksi i funkcionera sa brojnim aferama

31196 pregleda 71 reakcija 53 komentar(a)
“Izbori su bili sa vrlo predvidljivim ishodom i bez stvarnog nadmetanja”: Kandidati za rukovodstvo DPS-a, Foto: DPS
“Izbori su bili sa vrlo predvidljivim ishodom i bez stvarnog nadmetanja”: Kandidati za rukovodstvo DPS-a, Foto: DPS

Malo je vjerovatno da će novo rukovodstvo Demokratske partije socijalista (DPS) napraviti otklon od loše prakse i nekadašnjih funkcionera koji se vezuju za različite afere, smatraju sagovornici “Vijesti”.

Podsjećaju i da se o tome gotovo neprimjetno govorilo u toku kampanje za unutarpartijske izbore u DPS-u.

Kako su “Vijesti” ranije pisale, kandidati za predsjednika i potpredsjednike DPS-a su tokom kampanje tvrdili da je DPS prepoznao greške i probleme zbog kojih je 30. avgusta 2020. godine izgubio trodecenijsku vlast. Međutim, greške nijesu konkretizovali, niti su govorili i o jednom problemu koji je obilježio vrijeme njihovog vladanja državom, poput kriminalnih afera, korupcije, zloupotrebe institucija... Naveli su samo da je odnos prema dijelu članova “bio neadekvatan, da možda nije bilo dovoljno podrške, empatije”.

Nešto precizniji je bio predsjednik Opštine Bar, poslanik u Skupštini i kandidat za potpredsjednika DPS-a Dušan Raičević koji je u intervjuu “Vijestima” sredinom januara rekao da je vrijeme da se nekim članovima DPS-a zahvale i nastave dalje, ali jedan od njih nije bivši predsjednik partije i države Milo Đukanović.

Ana Nenezić iz Instituta za društveno-politička istraživanja Analitiko smatra da su partijski izbori mogli biti značajan iskorak i novina u djelovanju DPS-a, ali su doživjeli fijasko u realizaciji.

“DPS je propustio još jednu priliku da konsoliduje svoje redove, kadrovski ojača ponudu na političkom tržištu i time gradi mostove ka ostalim političkim subjektima, potencijalnim saveznicima”, rekla je Nenezić “Vijestima”.

Ana Nenezić
Ana Nenezićfoto: Boris Pejović

Članstvo DPS-a izabralo je u nedjelju, na prvom neposrednim partijskim izborima Danijela Živkovića za predsjednika te stranke, a Aleksandru Vuković Kuč, Abaza Dizdarevića, Ivana Vukovića i Jevta Erakovića za potpredsjednike. Živković je od aprila prošle godine bio vršilac dužnosti šefa DPS-a, nakon ostavke Mila Đukanovića i bio je jedini kandidat za predsjednika partije, dok je novo lice u najužem rukovodstvu Vuković Kuč, koja je došla na mjesto Sanje Damjanović, koja je krajem prošle godine podnijela ostavku.

Nenezić je ocijenila da je, načinom vođenja kampanje, i javnim istupima, posebno tokom izbornog dana, DPS pokazao da potcjenjuje svoje birače, uporno odbijajući da napravi odstupnicu od loših praksi, kadrova i djelovanja prethodne grupacije koja je svojim direktnim činjenjem dovela partiju u ozbiljnu krizu.

Programski direktor NVO Uzor Marko Pejović rekao je da se veoma stidljivo i gotovo neprimjetno u toku kampanje za unutarpartijske izbore govorilo o otklonu od nekadašnjih funkcionera koji se vezuju sa različite afere, a posebno ne od Đukanovića.

“Ako se ne varam, samo jedan kandidat za potpredsjednika partije je govorio o tome i to na način ‘vrijeme je da se određenim članovima zahvalimo’, ali daleko od toga da se njihove prakse istaknu kao loš primjer i kako oni neće djelovati na taj način”, kazao je Pejović “Vijestima”.

Marko Pejović
Marko Pejovićfoto: Printscreen YouTube

On vjeruje da će se, kako kaže, sa takvim pristupom nastaviti i da se može očekivati da potencijalno neko od tih funkcionera formalno podnese ostavku na članstvo u DPS-u ili da se apsolutno povuče iz javnosti kao neko ko je prepoznatljiv kao dio DPS-a koji se sklon negativnim praksama.

“Ali je veoma malo vjerovatno da bi se novo rukovodstvo u potpunosti otklonilo od njih. Istovremeno, malo je izvjesno da bi takav pristup bio poželjan političkim subjektima u budućnosti u kontekstu koaliranja na centralnom i lokalnom nivou, ali smatram da će novo rukovodstvo raditi na modelu koji bi makar prividno predstavljao DPS kao poželjnog koalicionog partnera sa novim rukovodstvom”, rekao je.

Smatra da od odlaska Đukanovića sa čelnog mjesta DPS-a, retorika i djelovanje predstavnika te partije nije značajno promijenjena što je potvrdio i narativ koji je obilježio kampanju i partijske tribine koje su održavane u okviru DPS unutarpartijskih izbora.

“Jednostavno, identitetska pitanja će i dalje biti u fokusu ove partije i malo je vjerovatno da će se taj fokus promijeniti u doglednoj budućnosti”, naveo je.

Izbori služili za promociju budućeg rukovodstva

Pejović je ocijenio da su neposredni unutarpartijski izbori u DPS-u značajno više služili promociji budućeg rukovodstva partije, sa kojim je početo nakon formalnog odlaska Đukanovića sa pozicije predsjednika partije, nego što je stvarna težnja bila da članovi neke političke partije imaju pravo glasa i učestvuju na ovakav način u izboru partijskog rukovodstva.

Nenezić kaže da prvi neposredni unutarstranački izbori u Crnoj Gori nisu donijeli očekivane rezultate, jer osnovni preduslovi da bi oni smatrani direktnim, demokratskim izborima nisu ispunjeni.

Kako je rekla, oni nisu bili pluralistički, te birači nisu imali mogućnost izbora između više kandidata, a još važnije, članovi partije nijesu mogli birati između više različitih programa i vizija za dalji razvoj partije, društva i Crne Gore.

“Suštinski, bili smo svjedoci izbora za potpredsjednike DPS-a, sa svega nekoliko kandidata, vrlo predvidljivim ishodom, bez stvarnog nadmetanja ili razlike u pristupu i promišljanjima o tome kako DPS treba reformisati u cilju jačanja njihovog koalicionog kapaciteta i zaustavljanja kontinuiranog pada podrške kod birača, kao i koje nove ideje, politike i timove treba promovisati u tom cilju”, ocijenila je.

Ona jedini benefit ovako sprovedenih izbora vidi u obilasku partijske infrastrukture i mobilisanju članstva.

“Međutim, sumnjam da je to bila namjera, a svakako nije dobar pokazatelj šta zapravo znače neposredni unutarpartijski izbori”, kazala je.

“Milović skreće pažnju s afera o kojima odbija da se izjasni”

Komentarišući čestitku koju je funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) i ministar pravde uputio novom predsjedniku DPS-a, Nenezić je rekla da u njegovom postupku prepoznaje deflekciju, odnosno preusmjeravanje pažnje s afera koje se sve češće vezuju za njegovo djelovanje, a o kojima Milović odbija da se izjasni i pruži adekvatno objašnjenje javnosti.

“Gospodin Milović, s obzirom na svoje političko iskustvo, mogao je očekivati snažnu reakciju javnosti, prevashodno birača PES-a, a posebno ostalih partija parlamentarne većine. Takođe, jasno je da on nije učinjen iz nepažnje ili previda, već sa namjerom da se skrene pažnja sa drugih, većih i potencijalno štetnijih tema”, kazala je.

Ipak, smatra da se čestitka Milovića može posmatrati iz više uglova.

Prema njenim riječima, činjenica da je upućena bez prethodnog dogovora i saglasnosti unutar političkog subjekta čiji je visoki funkcioner ukazuje ili na nepostojanje saglasnosti u djelovanju ovog političkog subjekta, ili na strateški pristup u pripremi javnosti za predstojeći politički zaokret.

“Koji od navedenih motiva je podstakao Milovića, zavisi od toga da li je za ovaj politički potez imao podršku i prećutnu saglasnost predsjednika PES-a, gospodina (Milojko) Spajića. Rekla bih da nije, a posebno nakon javne odstupnice PES-a u odnosu na postupak Milovica, uz naglašavanje da se radi o ličnom činu”, kazala je Nenezić.

Izvor iz vrha PES-a “Vijestima” je rekao da vjeruje da je Milovićeva čestitka Živkoviću data u njegovo ime, kao jedan sportski gest.

Nenezić kaže da je očekivano da ministar pravde djeluje u skladu sa smjernicama i stavovima partije iz koje dolazi, kao i parlamentarne većine čijim glasovima je izabran na tu poziciju.

“Samostalno postupanje, bez prethodnih konsultacija, može dovesti do nesporazuma i nesuglasica unutar političke koalicije, što se već sada može uočiti kao posljedica. Međutim, pitanje je da li je njegov postupak preduzet upravo u tom cilju, odnosno da li predstavlja pripremu terena i javnosti za politički zaokret o kojem se sve glasnije govori, a za koji mislim da u ovom trenutku nije realna opcija, ili u sebi sadrži drugačiji motiv”, navela je.

Marko Pejović smatra da s obzirom na to da je u pitanju jedan od najviših funkcionera PES-a, tumači se kao čestitka u ime partije.

“Poruka indicira da vide novo rukovodstvo kao poželjno za nove vidove saradnje”, rekao je.

Bonus video: